Show simple item record

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel
dc.contributor.authorYildiz, Şükran
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:19Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:19Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-02-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630762
dc.description.abstractBu araştırma, Sleeve Gastrektomi operasyonlarından sonra beden kütle indeksi (BKİ) değişimi, görülebilen ağırlık geri kazanımının yeme tutum ve davranışlarla olan ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Haziran 2018 – Eylül 2018 tarihleri arasında Liv Hospital Ulus Hastanesi'nde Sleeve Gastrektomi operasyonu geçirmiş ve operasyon öncesinde yeme tutum ölçeği olan EAT 26 ölçeğini doldurmuş preop dönemde randomize seçilmiş 200 obez ve morbid obez olgu üzerinde retrospektif klinik çalışma olarak yürütülmüştür. İstatistiksel analizler için NCSS (NumberCruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (NCSS LLC, Kaysville, Utah, USA) programı kullanılmıştır.Sonuç olarak, tüm yıllarda(1., 2., 3., 4. yıllarda) kişilerin verdikleri kilolar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,01). Her takip birbirinden istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Yıllara göre EAT 26 ölçek puanları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,01). Operasyon sonrası 3. yıl ve 4. yıllarda anlamlı fark saptanmazken (p>0,05); 1. yıl ve 2. yıllar arasında görülen azalma ve fark anlamlı bulunmuştur. Ağırlık değişim yüzdeleri ile EAT 26 ölçek puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05).1.yılında olan hastaların operasyon sonrası EAT 26 puanları ile 1 yıllık BKİ değişim değerleri arasında pozitif yönde 0,287 (zayıf) düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmışken (r:0,287, p:0,043), diğer yıllar için anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
dc.description.abstractThis study was carried out to evaluate the relationship between body mass index (BMI) change and visible body weight index and eating attitudes and behaviors after Sleeve Gastrectomy operations. The study was conducted between June 2018 and September 2018 at Liv Hospital Ulus Hospital. The study was a retrospective clinical study of 1016 obese and morbidly obese patients who completed the EAT 26 scale on the eating attitude scale before the surgery. For statistical analysis, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (NCSS LLC, Kaysville, Utah, USA) program was used. As a result, a significant difference was found between the weight loss changes of people in all years (1, 2, 3, 4 years) (p <0,01).Each follow-up showed statistically significant differences.There was a significant difference between EAT 26 scale scores (p <0,01). No significant difference was found in the postoperative 3 years and 4 years (p>0,05); The difference between the 1st and 2nd years and the difference were significant. There was no significant relationship between weight change percentages and EAT 26 scale scores (p>0,05).There was a statistically significant correlation between the post-operative EAT 26 scores of the 1st year and the 1-year BKİ change values at 0,287 (weak) level (r: 0,287, p: 0,043), but no significant relationship was found for the other years.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.subjectPsikolojitr_TR
dc.subjectPsychologyen_US
dc.titleSleeve gastrektomi operasyonu geçirmiş hastaların yeme tutum ve davranışları ile beden kütle indeksi değişimlerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of eating attitudes and behaviors and body mass index changes in patients who had undergone sleeve gastrectomy
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-02-24
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmBariatric surgery
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmGastrectomy
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmEating attitudes
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.identifier.yokid10244289
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617405
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess