Adölesan dönemdeki kız öğrencilerin besin tüketim durumunun ve yeme alışkanlıklarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Öngün Yılmaz, Hande | |
dc.contributor.author | Atiş, Öznur | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:13Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:13Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-24 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630705 | |
dc.description.abstract | ADÖLESAN DÖNEMDEKİ KIZ ÖĞRENCİLERİN BESİN TÜKETİM DURUMUNUN VE YEME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİBu araştırmanın amacı adölesan dönemdeki kız öğrencilerin besin tüketim durumunun ve yeme alışkanlıklarının belirlenmesidir. Tanımlayıcı-Kesitsel olarak yapılan bu araştırma İstanbul Bahçelievler Ali Şükrü Sula Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 1. Sınıfta öğrenim gören 15-16 yaş arası adölesan kız öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada adölesan kız öğrenciler ve ailelerine ilişkin genel bilgiler, üç günlük besin tüketim kaydı ve Hollanda Yeme Anketi (DEBQ) uygulanmıştır. Besin tüketim kayıtları BeBİS(Beslenme Bilgi Sistemi) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için SSPS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, adölesan kız öğrencilerden beden kütle indeksi BKI persantil değeri 15-85 arasında olanlar ile BKI persantil değeri 85 ve 85 üstü olanların duygusal yeme davranışınınen yüksek olduğu bulunmuştur(p<0,05). Duygusal yeme davranışı baba eğitim durumuna göre değiştiği, babası üniversite mezunu olanların duygusal yeme davranışı en yüksek olduğu bulunmuştur(p<0,05). Üç günlük besin tüketim durumunun incelenmesi ile adölesan kız öğrencilerin duygusal yeme davranışı arttıkça toplam enerji, yağ, çoklu doymamış yağ, karbonhidrat miktarları artmakta ikenA vitamin miktarı azaldığı görülmüştür(p<0,05). Kısıtlayıcı yeme davranışı arttıkça karbonhidrat miktarı arasında negatif yönlü zayıf ilişki bulunmuştur. Diğer miktarlarla anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p>0,05).Dışsal yeme davranışı arttıkça yağ, yağ yüzdesi, çoklu doymamış yağ, E vitamini artmakta(p<0,05), adölesan kız öğrencilerinprotein, kolesterol miktarları arttıkça beden kütle indeksi azalmakta olduğu görülmüş vediğer miktarlarla anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p>0,05).Yapılan araştırma sonucuna göre kızların adölesan döneminde duygusal yeme davranışı ve dışsal yeme davranışının ağırlık artışına neden olduğu bulunmuştur. Adölesan kız öğrencilerin duygusal yeme davranışı bozukluğunun aşırı yemek yemeğe sebebiyet verdiğinden hem psikolog hem de diyetisyene yönlendirilmesi, tedavi süreci için önem arz etmektedir.Anahtar Kelimeler: Adölesan, Hollanda Yeme Anketi (DEBQ), Besin Tüketimi, Yeme Alışkanlıkla | |
dc.description.abstract | DETERMINATION OF THE NUTRITIONAL CONSUMPTION STATUS AND EATING HABITS OF GIRLS IN ADOLESCENT ERAThe aim of this study was to determine the nutritional status and eating habits of female students in the adolescent period. This descriptive-cross-sectional study was carried out with adolescent girls between the ages of 15-16 in İstanbul Bahçelievler Ali Şükrü Sula Kız Anatolian Imam Hatip High School. In the study, general information about female students and their families, three-day food consumption record and Dutch Eating Questionnaire (DEBQ) were applied. Food consumption records were evaluated by BeBIS (Nutrition Information System). For the analysis of the data, SSPS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used. When the results obtained from the data were evaluated, it was found that among the adolescent girls, the body mass index with BMI percentile values between 15-85 and those with BMI percentile values above 85 and 85 had the highest emotional eating behavior (p <0,05). Emotional eating behavior of the father according to the educational status of the father, university graduates who have the highest emotional eating behavior was found (p <0.05). As the emotional eating behavior of adolescent female students increased, total energy, fat, polyunsaturated fat and carbohydrate contents increased and vitamin A amount decreased (p <0,05). A negative correlation was found between the amount of carbohydrates and the restrictive eating behavior. No significant relation was found with other amounts (p> 0.05). As exogenous eating behavior increased, fat, fat percentage, polyunsaturated fat and vitamin E increased (p <0.05). 05).According to the results of the research, it was found that emotional eating behavior of the girls and adolescent eating behavior caused weight gain in adolescent period. Since emotional eating behavior disorder of adolescent girls causes excessive eating, it is important for the treatment process to be directed to both a psychologist and a dietician.Keywords:Adolescent,Dutch Eating Behavior Questionnaire(DEBQ),Nutrition, Eating Habits | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Adölesan dönemdeki kız öğrencilerin besin tüketim durumunun ve yeme alışkanlıklarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the nutritional consumption status and eating habits of girls in adolescent era | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-24 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10250833 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 597414 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |