Show simple item record

dc.contributor.advisorŞakar, Fitnat Şule
dc.contributor.authorKarli, Kevser
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:10Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:10Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630679
dc.description.abstractBu araştırma bireylerin beslenme alışkanlıkları, posa alım miktarı, fiziksel aktivite düzeyi ve beden kitle indeksi ile konstipasyon görülme sıklığı arasında ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2018 Ocak ve Nisan ayları arasında Medicell Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Polikliniği'ne başvuran ve yaşları 18-64 arasında değişen 60 birey üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya Beden Kitle İndeksi (BKİ) 18'in üzerinde olan ve gebe olmayan bireyler dâhil edilmiş, sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu, posa bilgi düzeyleri ilgili anket formu ile sorgulanmış, konstipasyon durumları Konstipasyon Ciddiyeti Ölçeği (KCÖ) ile saptanmış, beslenme durumları ise 24 saatlik besin tüketim kaydı ile belirlenmiştir. Katılımcıların konstipasyon sıklığı Roma IV kriterlerine göre belirlenmiş olup, %38,33 olarak bulunmuştur. Konstipasyonu olanların KCÖ'den yüksek puan aldıkları ve bu farkın anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,05). Geleneksel Türk yemekleri tüketenlerin daha az konstipasyon yaşadıkları belirlenmiş, besin tercihi ile konstipasyon durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin sebze ve meyve tüketimi ile konstipasyon durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş (p<0,05), kurubaklagil tüketimi ve ekmek tercihi ile konstipasyon arasında böylesi bir anlamlı ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Bireylerin %38,33'ünün yetersiz posa aldığı anlaşılmıştır. Posa bilgi düzeyleri ile konstipasyon durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Probiyotik içeren besin veya takviye kullanımı %50,00'dir. Probiyotik kullanımı ile konstipasyon durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmış (p<0,05), tercih edilen probiyotik kaynağı ile konstipasyon durumu arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir (p>0,05). Sıvı tüketim miktarı ile konstipasyon arasında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Erkeklerin %64,29'unun, kadınların ise %39,13'ünün yetersiz su tükettiği anlaşılmıştır.
dc.description.abstractThis research was carried out in order to determine whether constipation frequency was affected by each of the factors such as nutritional habits, dietary fiber intake, physical activity level and body mass index, or not. The study was carried out on 60 individuals aged between 18-64 years who applied to Medicell Medical Center's Nutrition and Dietary Polyclinic between January and April, 2018. Individuals with a Body Mass Index (BMI) of over 18 who were not pregnant were included in the study. The sociodemographic characteristics, nutritional habits, physical activity status, dietary fiber knowledge levels of the participants were questioned via relevant survey form. The constipation status of the participants was determined via the Constipation Severity Instrument (CSI), and their nutritional status were determined through their food consumption record of the last 24 hours. The constipation frequency of the participants was accounted according to the Rome IV criteria and was found to be 38.33% on average. It was observed that those with constipation had a high score from CSI and this difference was meaningful (p<0.05). It was detected that those who consumed traditional Turkish food experienced less constipation, and a meaningful relationship was found between food preference and constipation status (p<0.05). A significant relationship was found between the consumption of fruits and vegetables and the constipation status of the individuals (p<0.05) and no such relationship was found between the consumption of legumes or bread and constipation (p>0.05). It was understood that 38.33% of the individuals had insufficient dietary fiber intake (p>0.05). No significant relationship was found between the level of knowledge concerning dietary fiber and constipation status. The use of probiotic-containing food or supplement was calculated as 50.00% on average. A significant relationship was found between the use of probiotics and constipation status (p<0.05), and no meaningful relationship was found between the preferred probiotic source and constipation status (p>0.05). No significant relationship was detected between amount of fluid consumed and constipation status (p>0.05). It was understood that 64.29% of males and 39.13% of females consumed insufficient water.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleYetişkin bireylerde beden kitle indeksine göre konstipasyon görülme sıklığının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the prevalence of constipation according to body mass index in adult individuals
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-23
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmConstipation
dc.subject.ytmAdults
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmScales
dc.identifier.yokid10247521
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid597386
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess