Show simple item record

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorÖzkan, Şeyda
dc.date.accessioned2021-05-08T07:30:42Z
dc.date.available2021-05-08T07:30:42Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630562
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; ağırlık kaybetmek isteyen bireylerin bitkisel besin desteği kullanım durumunu, kullanım sıklığını, tüketim sonucunda görülen etkiyi ve bireylerin bu konudaki bilgi düzeylerini saptamaktır.Araştırma anket yöntemi ile yürütülmüştür. İnternet üzerinden uygulanan anket çalışması ile ulaşılan 340 kişi araştırmada yer almıştır. Bulgulara göre, katılımcıların Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalaması 29,53 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin en çok yeşil çay ve zencefil tüketiminden, en az form çayları tüketiminden olumlu etki gördüklerini düşündükleri saptanmıştır. Mısır püskülü kullanımı ve BKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Hastalık durumu ve bitkisel destek ürünü kullanımı arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların %72,4'ü bitkisel desteklerden yan etki görmediklerini belirtmiştir. Tüketilen destek ürünlerinin en çok internet ve aile-arkadaş aracılığı ile öğrenildiği görülmüştür. Kullanılan bitkisel desteklerin güvenilir olmayan kaynaklardan öğrenildiği ve yeterli araştırma yapılmadığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the use of herbal nutritional support, frequency of use, the effect seen as a result of consumption and the knowledge level of individuals who want to lose weight.The research was conducted with the questionnaire method. A total of 340 people had been reached out through the survey which conducted on the internet.According to the findings, the mean Body Mass Index (BMI) of the participants was 29.53 kg / m2. It was found that the individuals who participated in the study thought that they had the most positive effect on green tea and ginger consumption and the least effect on form tea consumption. There was a significant correlation between corn tassel use and BMI (p <0.05). There was a significant correlation between disease status and use of herbal supplements (p <0.05). 72.4% of the participants stated that they had no side effects from herbal supplements. It was seen that the supplement products were mostly learned through internet and family/friends. It was determined that the used herbal supplements were learned from unreliable resources and there was not enough research about them.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleZayıflama amaçlı kullanılan bitkisel besin desteklerinin tüketim sıklığı ve etkinliği
dc.title.alternativeConsumption frequency and efficiency of herbal nutritional supports used for weight loss
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-01
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWeight loss
dc.subject.ytmDietary supplements
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmPlants
dc.subject.ytmPhytotherapy
dc.subject.ytmQuestionnaires
dc.identifier.yokid10294369
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617784
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess