dc.contributor.advisor | Çalışkan, İlknur | |
dc.contributor.author | Çoban, Cansu | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:30:29Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:30:29Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-12-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630507 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan hastaların eğitimgereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel türde yapıldı.Araştırmanın evrenini Silivri Devlet Hastanesinde genel cerrahi kliniğindeameliyat olmuş hastalar, örneklemini ise genel cerrahi servisinde 01.06.2019–29.11.2019 tarihleri arasında laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan bilinci açık,konuşma engeli bulunmayan, araştırmaya katılmaya gönüllü kolitiazis tanısı almış 150hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri litaretüre göre hazırlanan hasta veri toplamaformu kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı.Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri R Core Team 2013 programı ilegerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama,standart sapma, bağımsız gruplar t testi, Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyansanalizi, Kruskal-Wallis testi, anlamlılık gözlenmesi durumunda Dunn-Bonferroni posthoc test kullanıldı. Nicel değişkenler arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesindePearson korelasyon analizi kullanıldı. Nitel değişkenler arası karşılaştırmada Pearsonki-kare test, Fisher-Freeman-Halton exact test ve Fisher's exact test kullanıldı.Araştırmaya katılan hastaların %60'ının kadın, %29,3'ünün lise mezunu,%84'ünün evli olduğu, %40,7'sinin çalıştığı, % 42'isinin sigara kullandığı ve%0,7'sinin alkol kullandığı, %35,3'ünün önce cerrahi girişim geçirdiği bulunmuştur.Hastaların %90'ının ameliyat öncesi yapması gereken hazırlıkları bildiğini, %84'ününameliyat sonrasında yemek için izin verilen yiyecekler hakkında bilgi sahibi olduğu,%45,3'ünün ameliyat sonrasında pansumanları hakkında bilgi sahibi olduğu,%39,7'sinin ameliyat sonrası ağrıyı giderme yöntemlerini bildikleri, %32'sinin günlükyaşama dönme süreleri ve yara enfeksiyonunun belirti ve bulguları hakkında bilgi sahibiolduğu ve %34'ünün kontrol sürelerini bildikleri bulundu.Araştırma sonucunda laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan hastalarıneğitim gereksinimlerinin bulunmuş olup ve gereksinimlerinin değerlendirilmesiönerilmektedir. | |
dc.description.abstract | This study was conducted in descriptive and cross-sectional type in order todetermine the educational requirements of patients undergoing laparoscopiccholecystectomy.The population of the study consisted of patients who had surgery at the SilivriState Hospital and the sample of the study consisted of 150 patients who hadlaparoscopic cholecystectomy surgery, being conscious, having no speech impaired andvolunteers diagnosed with colitis in the general surgery department between the dates of01.06.2019–29.11.2019. The data of the study was collected by using the patient datacollection form which was prepared according to the literature.Statistical analysis of the research data was performed with R Core Team2013.In the evaluation of the research data, number,percentage,average,standarddeviation,Shapiro-Wilk test for normality distribution, independent groups t test inpaired groups,Mann-Whitney U test, for more than two groups one way analysisof variance,Kruskal-Wallis test,Dunn-Bonferroni post-hoc test in case of significanceobservation were used.It was obtained that %60 of the patients were female, %29.3 of the patients werehigh school graduates, %84 of the patients married, %40.7 of patients employed, %42of the patients were smokers , %0.7 of the patients used alcohol and %35.3 of thepatients had surgical intervention previously. It was found that 90% of the patientsknew about pre-operative preparations, %84 of the patients had knowledge aboutpermitted foods after surgery, %45,3 of the patients had knowledge about postoperativemedical dressing, %39,7 of the patients knew the ways of how to stop postoperativepains, %32 of the patients had knowledge about the time of returning to daily life andsigns and symptoms of wound infection and %34 of the patients knew the control time.As a result of the study, it is recommended that the patients who underwentlaparoscopic cholecystectomy have educational needs and these needs should beevaluated. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Laparoskopik kolesistektomi ameliyatıolan hastaların eğitim gereksinimlerininbelirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of educational requirements of patientswith laparoscopic cholecystectomy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-08 | |
dc.contributor.department | Hemşirelik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10334792 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 649110 | |
dc.description.pages | 87 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |