Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Muhsin
dc.contributor.authorCeylan, Serkan
dc.date.accessioned2021-05-08T07:00:21Z
dc.date.available2021-05-08T07:00:21Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-06-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/628646
dc.description.abstractGözle görülmeyen, küçük ve tek hücreli canlılara biyolojik etkenler (mikroorganizmalar) adı verilmektedir. Bu canlılar atmosferde, çok derinlerde, Antartika buzullarında kısacası her yerde yaşamaktadırlar. Mikroorganizmaların yaşamadığı yer bulunmamaktadır. Ellerde, giysilerde, araçlarda, evlerde, iş yerlerinde günlük yaşamın her yerinde yaşamaktadırlar. Biyolojik etkenler kimyasal etkenlere göre daha fazla öldürücüdürler. Çünkü tabiatta yaşarlar, kolaylıkla temin edilebilirler ve üretilebilirler. Biyolojik etkenler; bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar ile bunların neden olduğu toksinleri kapsamaktadırlar. Mikroorganizmalardan en çok bilinenleri bakteriler ve virüslerdir. Vücuda solunum yolu, sindirim yolu veya deriden emilimle girebilirler. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkilerler. Bunlar çoğunlukla su, toprak, bitki ve hayvanlarda yaşarlar. Biyolojik etkenlerin gözle görülmesi mümkün değildir. Bundan dolayı insanlar tarafından yeterince dikkate alınmamakta ve olabilecek riskler bilinmemektedir. Biyolojik etkenler birçok çalışanın çalışma gücünü kaybetmesine, hastalanmasına ve ölümlerine sebep olabilmektedir. Biyolojik etkenler önce güç ve kapasite kayıplarına neden olmakta ve bu da çalışanların verimliliğini çok etkilemektedir. Biyolojik etkenlere maruz kalmak, çok sık hasta olmaya ve işe gidememeye sebep olduğundan ülke ekonomisi bundan zarar görmektedir. Bundan dolayı biyolojik etkenlerle mücadele etmek çok önemlidir. Kalabalık yerlerde görev yapanlar, sağlık çalışanları, gıda, tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşanlar biyolojik etkenlere maruziyetleri en yüksek olanlardır.
dc.description.abstractIt is called invisible, small, single-celled biological agents (microorganisms). These creatures live virtually everywhere from the atmosphere to the depths, from the Antarctic glaciers to the geysers. There is no place for microorganisms to live. They live in your hands, in your clothes, in your car, in short, almost everywhere. Biological agents kill more than chemical agents. Because they live in nature, they can be easily supplied and produced.Biological factors; Bacteria, viruses, fungi and other microorganisms and the toxins they cause. Bacteria, algae, unicellular algae, freshwater microorganisms, yeasts and viruses are known to be the most common microorganisms. They may enter the body through the respiratory tract, the digestive tract, or the skin. They can cause allergic reactions and diseases that can go on until death by affecting human health negatively. These organisms usually live in natural environments such as water, soil, plants and animals.It is not possible to observe biological factors. Therefore, it is not sufficiently taken into consideration by people and the risks that may be are unknown. Biological factors can cause many workers to become ill, lose their workforce and die in significant quantities. Since these factors first cause physiological power and capacity losses, the negative effects on employees' productivity are very high. Exposure to biological factors often leads to illness and disability. It is therefore very important to combat biological agents. Those who work in crowded places, those who deal with health, food, agriculture, animal husbandry, cleaning jobs are those who have a high risk of exposure to biological factors.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleBiyolojik etkenlerin çalışan personel üzerine etkileri ile önleme yöntemlerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of biological factors on employees and their prevention methods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-30
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10320192
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid625882
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineİş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess