Show simple item record

dc.contributor.advisorGündüz, Hasan Basri
dc.contributor.authorÖzkan, Fikri
dc.date.accessioned2021-05-08T06:50:08Z
dc.date.available2021-05-08T06:50:08Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/628337
dc.description.abstractAraştırmanın amacı, ortaokul yedinci ve sekizinci sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin, okulun kurumsal imajına ilişkin algıları ve aidiyet duygu düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiş, amacı gerçekleştirmek için ilgili alan taraması yapılmıştır. Veriler iki farklı ölçme aracı kullanarak toplanmıştır. Bunlar `Okul İmaj Algısı Ölçeği` (OİAÖ), ve `Okula Aidiyet Duygusu Ölçeği`, (OADÖ)' dir.Araştırmanın çalışma evreni, İstanbul ili, Eyüp ilçesinde bulunan devlete ait orta okulları oluşturmuştur. Araştırma, seçkisiz eleman örnekleme yöntemi ile belirlenen 7. ve 8.sınıflarında öğrenim gören toplam 428 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir.Veriler, SPSS 21 istatistiksel paket programı ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin analizinde Pearson momentler çarpımı ve gruplar arasındaki farklılaşmaların analizinde bağımsız örneklemler t testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler .05 ve .01 anlamlılık düzeyinde yürütülmüştür. Özellikle genel durumu saptamak için aritmetik ortalama (¯X) ve standart sapma (ss) değerleri ve değerlendirme ölçütleri kullanılmıştır.Örgütsel imaj ölçeğinin üç alt boyutunda (akademik çevre, fiziksel ve sosyal çevre, toplumsal algılanma) puan ortalamaları birbiri ile karşılaştırıldığında en yüksek akademik çevre tutum puanı olup, likert ölçek karşılığı `bazen` derecesinde ve `orta` düzeyde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin algıladıkları fiziksel ve sosyal çevre ile toplumsal algılanma puan ortalamaları boyutu, likert ölçek karşılığının da `bazen` derecesinde ve `orta` düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Buna göre öğrencilerin algıladıkları okullarının kurumsal imaj puanlarının gerek genel gerekse de tüm alt boyutlarda orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıştırOrtaokul yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin okul aidiyet duyguları alt boyutlar bazında değerlendirildiğinde, okula bağlılık ve reddedilmişlik duygusu puanlarının likert ölçek karşılığının `doğru` derecesinde ve `yüksek` düzeylerde olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu bulgulara göre, öğrencilerin hissettikleri okullarına aidiyet duygusu puanlarının gerek genel gerekse de alt boyutlar bazında yüksek düzeyde olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır..Anahtar Sözcükler: İmaj, Kurumsal imaj, Okul imajı, Aidiyet duygu düzeyi, Okula aidiyet duygu düzeyi.
dc.description.abstractThe purpose of this research is to evaluate the relationship between the secondary school students' perceptions to their schools' institutional image and their sense of belonging.Field research is conducted to reach the aim of this study together with the literature search. Data is collected by two different methods. These are `Institutional Image Scale` and `Sense of belonging to Institute Scale`. The research study area is Eyup, Istanbul. Questionaire is accomplished with totally 428 middle-school students, who are in 7th and 8th grade. Data analysis is performed by SPSS with 21 statistical programs on it. Pearson moment multiplication and T-Test are applied to data and acceptance levels are .05 and .01. To see the whole picture, arithmetic mean and standard deviation values are used for the assessment.When the mean points of subcategories of institutional image scale (academic environment, physical and social environment, public perception) compared, the highest point is the academic environment point, Likert scale of it seems as `rare/sometimes` and medium. Physical and social environment category's Likert scale result is also 'rare/sometimes' and `medium`. According to this, students' perception to their schools in general and in all subcategories resulted as middle level. According to the analysis result of the 7th and 8th grade students 'sense of belonging to their schools', 'belonging to his/her school', 'ignorance' feelings are 'true' and 'high' with respect to Likert scale. The study revealed that in general and in all subcategories, 'the sense of belonging' feeling are high for the students. Keywords : Image, Institutional Image, School Image, Perception of Image, Sense of belonging to schoolen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleÖğrencilerin okullarının imajına ilişkin algıları ve aidiyet düzeyleri( İstanbul Eyüp İlçesi örneği)
dc.title.alternativeStudents' perception to institutional image and theirsense of belonginess levels (Istanbul, Eyüp County sample)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBelonging
dc.subject.ytmImage
dc.subject.ytmSense of belonging
dc.subject.ytmSchool attachment
dc.subject.ytmCorporation image
dc.subject.ytmOrganizational image
dc.subject.ytmEducation establishments
dc.subject.ytmSchools
dc.subject.ytmİstanbul-Eyüp
dc.identifier.yokid10093298
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426158
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineİşletme Yönetimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess