Show simple item record

dc.contributor.advisorErcan, Aydan
dc.contributor.authorYiğitoğlu, Fatma
dc.date.accessioned2021-05-08T06:47:54Z
dc.date.available2021-05-08T06:47:54Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/627512
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı orucun Tip 2 Diabetes Mellitus hastalarının metabolik parametreleri üzerine etkisini değerlendirmek. Temmuz?Ağustos ayları arasında (Ramazan öncesi) Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi takip edilmekte olan ve hekimi tarafından oruç konusunda uyarıldığı halde oruç tutmakta ısrar eden 50 Tip 2 diyabetik hasta (%26 erkek, %74 kadın) Beslenme ve Diyet Polikliniğine konsülte edilip, prospektif olarak çalışmaya alındı. Tip 1 DM, intensif insülin tedavisi alan Tip 2 DM' li hastalar, diyabetli gebe hastalar, renal fonksiyon bozukluğu olan hastalar çalışma dışı tutuldu. Çalışma öncesi cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, BKI (Beden-Kütle İndeksi), sigara kullanımı, meslek, fiziksel aktivite( >3 s/h), diyabet süresi, ilaç kullanım öyküsü, diyabetik komplikasyonlar, komorbid hastalıklar, akut metabolik koma öyküsü sorgulandı, laboratuar bulguları incelendi. Bu hastalara oruca göre ayarlanmış tıbbi beslenme tedavisi uygulandı. Hastaların yaş ortalaması 51,10±8,95 yıldır, BKİ ortalaması 33,49±5,64 kg/m² idi. Hastaların Ramazan öncesi ortalama açlık kan glikoz düzeyi 124,36±42,57 mg/dL iken Ramazan sonrası 115,6±27,95 mg/dL bulundu. Açlık kan glikoz düzeyleri arasında anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Ramazan öncesi HbA1c düzeyi %7,30±1,38 iken Ramazan sonrası HbA1c düzeyi %6,80±0,72 bulunmuş olup HbA1c düzeylerine istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma saptandı (p<0.05). Total kolesterol düzeyi Ramazan öncesi 194,86±36,972 mg/dL iken, Ramazan sonrası 191,08±39,611 mg/dL bulunmuştur. Total kolesterol düzeylerine baktığımızda istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma görülmemiştir(p>0.05). Ramazan öncesi ve sonrası sırasıyla trigliserid düzeyi 184,16±142,450 mg/dL, 159,86±104,276 mg/dL bulunmuştur. Çalışmada, plazma trigliserid düzeyleri arasında anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p<0.05). Ramazan öncesi HDL düzeyi 44,98±10,387 mg/dL iken Ramazan sonrası 46,20±,11,254 mg/dL olarak bulunmuştur ve HDL düzeyleri arasında anlamlı bir artış gözlenmemiştir (p>0.05). Ramazan öncesi LDL düzeyi 114,07±28,5 mg/dL iken Ramazan sonrası 116,84±33,07 mg/dL olarak bulunmuştur ve LDL düzeyleri arasında anlamlı bir değişiklik görülmemiştir (p>0.05).
dc.description.abstractTo evaluate the effect of fasting on metabolic parameters patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Between the months of July-August (pre-Ramadan) Sisli Etfal Education and Research Hospital Endocrine-Diabetes-Obesity Clinic which is monitored and is warned about fasting by a physician who insist on fasting 50 Type 2 diabetic patients (%26 males, %74 females) be consulted Diet and Nutrition Clinic, were studied prospectively. Type 1 DM, intensive insulin therapy in type 2 DM patients, pregnant patients with diabetes, patients with renal dysfunction were excluded. Before of the study gender, age, education level, height, weight, BMI (body-weight index), smoking, occupation, physical activity (> 150 m / w), duration of diabetes, a history of drug use, diabetic complications, comorbid diseases, history of acute metabolic coma were recorded, laboratory findings were reviewed. Medical nutrition therapy in these patients were adjusted for fasting. The mean age of patients was 51,10±8,95. The mean BMI of patients was 33,49±5,64 kg/m². Fasting blood glucose levels of patients before Ramadan was 124,36±42,57 mg/dL, after Ramadan it was 115,6±27,95 mg/dL. There was no significant change in fasting blood glucose levels ( p > 0.05). HbA1c levels of patients before Ramadan was 7,30±1,38, after Ramadan it was 6,80±0,72. In our study a significant decrease was detected in HbA1c levels ( p < 0.05 ). Total cholesterol levels of patients before Ramadan was 194,86±36,972 mg/dL, after Ramadan it was 191,08±39,611 mg/dL. There was no significant decrease in total cholesterol levels ( p > 0.05). Plasma triglyceride levels of patients before Ramadan was 184,16±142,450 mg/dL, after Ramadan it was 159,86±104,276 mg/dL. In our study a significant decrease was found in plasma triglyceride levels ( p < 0.05 ). HDL levels of patients before Ramadan was 44,98±10,387 mg/dL, after Ramadan it was 46,20±,11,254 mg/dL. There was no significant increase in HDL levels ( p > 0.05). LDL levels of patients before Ramadan was 114,07±28,5 mg/dL, after Ramadan it was 116,84±33,07 mg/dL. There was no significant change in LDL-cholesterol levels ( p > 0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleOrucun tip 2 diabetes mellitus`lu hastalarda metabolik parametreler üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of ramadan fasting on metabolic parametres in patients with tip 2 diabetes mellitus
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid435961
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid420055
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess