Show simple item record

dc.contributor.advisorTzimitras, Harry
dc.contributor.authorAmpartzidis, Ioakeim
dc.date.accessioned2021-05-08T06:47:26Z
dc.date.available2021-05-08T06:47:26Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/627199
dc.description.abstractBu tez, ''yakınlaşma'' yılları arasındaki Türk-Yunan ilişkilerinin doğasını, 1999-2007 yılları arasındaki enerji güvenliği politikaları ve özellikle iki ülkedeki petrol ve gaz boru hattı diplomasisi açısından inceler. Helsinki U-turn ve deprem diplomasisi, Yunanistan ve Türkiye'ye ikili ilişkilerinde ''yakınlaşma'' sürecini başlatmıştır. Enerji güvenliği politikası, bir ülkenin güç statüsünde, uluslararası organizasyonlarında ve etkili bir ülke olmasında önemli bir rol oynar. Bunun yerine boru hattı diplomasisi, ülkeler arasında ekonomik işbirliği, güvenlik ve jeopolitik karakteridir. Her iki ülke açısından da (Türkiye-Yunanistan) üçüncü şahıslar, enerji güvenliği politikasını ve boru hattı diplomasisini doğrudan etkiler. 2004 ve sonrasındaki dönemde Kıbrıs'ın AB'ye girmesi ve Türkiye müzakerelerinin başlamasından sonra, Türk-Yunan ilişkileri '' dètente'' seviyesine gerilemiştir ama enerji güvenliği politikaları açısından işbirliğine başlamışlardır.
dc.description.abstractThis dissertation examines the nature of Greek-Turkish relations during the years of ?rapprochement?, 1999-2007 in energy security policy, especially by concentrated to the oil and gas pipeline diplomacy on each country. Helsinki U-turn and earthquake diplomacy offered the appropriate preconditions for Greece and Turkey to engage the period of ?rapprochement? in their bilateral relations. Energy security policy is a critical factor of the overall power status of a nation/international body and a powerful instrument of effective and forceful nation/international policy making. Instead, pipeline diplomacy (cross-border pipelines) is more than just an economic cooperation among nations; rather it has security and geopolitical nature. In both cases (Greek and Turkish) third party role directly influence the route of energy security policy and pipeline diplomacy. While 2004 onwards, after Cyprus accession to EU and the opening of Turkish-European negotiating process, Greek-Turkish relations seems that demoted to the level of a dètente, according to energy security policy level they established a cooperating status.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectUluslararası İlişkilertr_TR
dc.subjectInternational Relationsen_US
dc.titleEnergy security policy in Greece and Turkey during the years of ?rapprochement?, 1999-2007 cooperation or antagonism? (with a concentration in pipeline diplomacy dimension)
dc.title.alternative(1999-2007), ?yakınlaşma? yılları arasında, Türkiye ve Yunanistandaki, enerji güvenliği politikaları işbirliği mi düsmanlık mı?(boru hattı diplomasisi boyutu ağırlıklı)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmGreece
dc.subject.ytmTurkish-Greek relations
dc.subject.ytmEnergy
dc.subject.ytmEnergy security
dc.subject.ytmEnergy policies
dc.subject.ytmPipelines
dc.subject.ytmPetroleum pipelines
dc.subject.ytmNatural gas pipelines
dc.subject.ytmInternational policy
dc.subject.ytmTurkey
dc.identifier.yokid341794
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid254546
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess