dc.contributor.advisor | Karaman, Sebahattin | |
dc.contributor.author | Sümbül, Gencer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T18:22:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T18:22:14Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/62639 | |
dc.description.abstract | Turizm sektöründe yerel kültürün mühim bir konuma sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmada turizm endüstrisinde önemli bir rol oynayan turist rehbelerinin yerel kültür ve turizm ilişkisi konusunda görüşlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Temmuz (2018) ve Ocak (2019) aylarında Kapadokya bölgesinde araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmada katılımcılar kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak gönüllülük esasına göre seçilmiştir. Nevşehir Rehberler Odası'na bağlı ve aktif olarak bölgede faaliyet gösteren 15 turist rehberi ile görüşülmüştür. Elde edilen görüşmelerin transkripsiyonu yapılmış ve görüşme metinleri betimsel analiz yoluyla analiz edilmiştir.Çalışma yedi ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm kapsamında araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımlar, tanımlar ve sınırlılıklar bulunmaktadır. İkinci bölümde alanyazın sunumuna geçilmiştir. Kültür, yerel kültür, kültür ve miras ilişkisi, somut olan ve somut olmayan kültürel miras kavramları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde alanyazın sunulmaya devam edilmiş ve turist rehberliği, sorumlulukları ve görevleri, rolleri ve yerel kültür ile olan ilişkileri anlatılmıştır. Alanyazının son bölümü olan dördüncü bölümde Kapadokya kültürü, Kapadokya bölgesi yerel kültür unsurları ve Kapadokya bölgesi'nde yerel kültürün turizmde kullanımı başlıkları altında bilgiler sunulmuştur. Beşinci bölümde araştırmanın yöntemi, çalışma gurubu, veri toplama aracı ve tekniği, veri toplama süreci ve analiz tekniği açıklanmıştır.Altıcı bölümde ise betimsel analiz yolu ile ulaşılan bulgular, kategoriler ve alt kategoriler altında doğrudan alıntıları da içerecek şekilde verilmiştir. Ana kategoriler yerel kültür bilgisi, kazanımlar ve yerel kültür bilgisinin paylaşımı olmuştur. Alt kategoriler ise rehberin bilgi kaynakları, miras olarak yerel kültür, rehberlerin kazanımları, destinasyon için kazanımlar, turist için kazanımlar, yerel kültürün aktarımı ve yerel kültür konusunda bilinçlenme olmuştur. Son bölüm olan çalışmanın sonucunda turist rehberlerinin yerel kültürlerin içerisinde yaşayarak bilgi edinmelerinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Turist rehberlerinin konu üzerinde yapacakları araştırmalar sonucunda anlatımlarına büyük zenginlik katacakları ve mesleki olarak bir adım ileriye gidebilecekleri anlaşılmaktadır. Turist rehberlerinin görüşlerinden yerel kültür konusunda bilinçlenmenin destinasyonun tanınırlığına olumlu bir katkı sağlayacağı, konaklanan gün sayısının artışı, geçirilen süre zarfının artışı ve bunlara paralel olarak bölgede yaşayan halkın gelir seviyesinde bir artış olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında yerel kültür konusundaki bilinç eksikliğinin olduğu dikkat çekmektedir ve bu konudaki kilit noktanın turizm paydaşları ve yönetimlerin konuyu ne şekilde ele alacakları olduğu görülmüştür. Yerel kültürün tanıtıldığı müzelerin sayısının artmasının oldukça önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, yaşayan bir köyün gerekli düzenlemeler yapılarak günlük işlerinin yürütülmesi, turistlerin bunların yapımını görmesi ve satın alma, köyde konaklama, yeme-içme imkanına sahip olması sağlanmalıdır. | |
dc.description.abstract | It is considered that local culture has a significant position in tourism sector. In this study, it is aimed to examine the opinions of tourist guides who play an important role in the tourism industry on the relationship between local culture and tourism. Researches were conducted in the Cappadocia region in July (2018) and January (2019) within this scope. Semi-structured interview technique was used within this framework of qualitative research method. The participants were selected on a voluntary basis by using snowball sampling method. 15 tour guides who are currently working in the region and who are members of Nevşehir Chamber of Guides were interviewed. The interviews were transcribed and the texts were analyzed through descriptive analysis.The study consists of seven main chapters. In the first chapter, the problem, aim, importance, assumptions, definitions and limitations of the research are presented. In the second chapter, the literature was presented. The concepts of culture, local culture, culture and heritage, tangible and intangible cultural heritage concepts are explained in detail. Third chapter continues with the literature and tourist guidance, responsibilities, duties, roles of the tourist guides and their relations with local culture are explained. In the last chapter of the literature which is the fourth chapter, the information about the culture of Cappadocia, the elements of local culture in Cappadocia region and the use of local culture in tourism in Cappadocia region are presented.In the fifth chapter, the research method, working group, data collection tool and technique, data collection process and analysis technique are explained.In the sixth chapter, the findings reached through descriptive analysis are given in a manner to include direct quotations under categories and subcategories. The main categories were the knowledge on local culture, the gains and sharing of the knowledge of local culture. The sub-categories were the information sources of the the guide, local culture as a heritage, the gains of the guides, the gains for destinations, the gains of the tourists, the conveying of local culture and the awareness about the local culture. As a result of the last chapter which is the results of the study, it was concluded that tourist guides should learn the local cultures by living in them. As a result of their researches on the subject, it is understood that the tourist guides will add richness to their narratives and they can go one step further professionally. From the opinions of the tourist guides, it has been concluded that the awareness about the local culture will make a positive contribution to the recognition of the destination, increase in the number of days spent, increase in the time spent in the region and parallel to these, there will be an increase in the income level of the people living in the region.Within the scope of the study, it is noteworthy that there is a lack of awareness about local culture and the key point on this issue is how tourism stakeholders and administrations will handle the issue. It has been concluded that the increase of the number of museums in which local culture is introduced is very important. In addition, a living village should be provided with the necessary arrangements to carry out daily works, the tourists should see how they are carried out and should have the the opportunity to stay, purchase, eat and drink in the village. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Yerel kültürün turist rehberleri tarafından aktarılması- nero turist rehberleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | Conveying of local culture by tourist guides- a research on nero tourist guides | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-20 | |
dc.contributor.department | Turizm Rehberliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Materical culture | |
dc.subject.ytm | National culture history | |
dc.subject.ytm | National culture | |
dc.subject.ytm | Rural tourism | |
dc.subject.ytm | Cultural tourism | |
dc.identifier.yokid | 10247846 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 579254 | |
dc.description.pages | 126 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |