Kültürel etkileşimin yeni Dünya`nın keşfiyle Osmanlı saray mutfağı özelinde Anadolu yemek kültürüne etkisi
dc.contributor.advisor | Terek Ünal, Gülin | |
dc.contributor.author | Solmaz, Faruk | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:43:44Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:43:44Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-10-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/624926 | |
dc.description.abstract | Kendine özgü bir iletişim modeli olan Yemek Kültürü'nden yola çıkılarak yaşamak için gereksinim duyulan beslenmenin, tarihsel süreçte nasıl bir kültürel öğeye dönüştüğü, damak tadının oluşumu ve insanlık tarihi boyunca etkileşimle çeşitlenen mutfak kültürünün öyküsü anlatılmaktadır. Gün geçtikçe artan küreselleşmenin hızlanmasına Yeni Kıta'nın keşfinin nasıl bir motivasyon kattığı ve dünyanın beslenme kültürüne ne gibi etkilerde bulunduğu irdelenmeye çalışılmaktadır. Küreselleşme her geçen gün zaman ve mekân engelini ortadan kaldırırken bu keşfin nasıl bir hızlandırıcı olduğuna değinilecektir. Çalışmada disiplinler arası bir yaklaşımla Türk toplumunun farklı zamanlardaki yemek kültürü ele alınarak Amerika kıtasının keşfi sonrası Osmanlı saray mutfağı özelinde Türk mutfağının farklılaşma biçimi incelenecektir. Kültürün en başat unsurlarından biri olan yemeğin, tüketim biçimleri, nasıl tüketildiği ve yemek kültüründeki dönüşümün sosyal dönüşümle nasıl birlikte yapılandığı incelenecektir.Anahtar Kelimeler: Kültürel Etkileşim, Yemek Kültürü, 19. Yüzyıl Türk Mutfağı, Kültürel Çalışmalar | |
dc.description.abstract | Story of nutrition, which is needed for living, is told based on food culture as a specific way of communication. In the meantime, how nutrition turned into a cultural element, formation of taste and diversification of kitchen culture are also described. It is examined that how accelerating speed of globalization motivated the discovery of New Continent and affected the nutrition culture in the World. It will be mentioned what kind of accelerator is this discovery, while globalization is removing time and space barriers day by day. In this study, differentiation of Turkish cuisine, in particular Ottoman palace cuisine, after the discovery of America will be analyzed interdisciplinary, while dealing the food culture of Turkish society in different time periods. It will be analyzed forms of consumption ,how it is consumed, and how the transformation of the food culture is interacted with social transformation as one of the main elements of culture.Key Words: Cultural Interaction, Food Culture, 19th Century Turkish Cuisine, Cultural Studies | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İletişim Bilimleri | tr_TR |
dc.subject | Communication Sciences | en_US |
dc.title | Kültürel etkileşimin yeni Dünya`nın keşfiyle Osmanlı saray mutfağı özelinde Anadolu yemek kültürüne etkisi | |
dc.title.alternative | A cultural interaction to meet the new World effecting Anatolian food culture on the Ottoman palace kitchen | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-10-16 | |
dc.contributor.department | Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Ottoman State | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.subject.ytm | Food culture | |
dc.subject.ytm | Turkish cuisine | |
dc.subject.ytm | Anatolia | |
dc.subject.ytm | 19. century | |
dc.subject.ytm | Cultural effect | |
dc.identifier.yokid | 10184486 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 492072 | |
dc.description.pages | 130 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |