Show simple item record

dc.contributor.advisorAndaç Öztürk, Serap
dc.contributor.advisorTezcan, Erdem
dc.contributor.authorBektaş, Ece
dc.date.accessioned2021-05-08T06:43:28Z
dc.date.available2021-05-08T06:43:28Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-12-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/624762
dc.description.abstractSon yıllarda sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi için aromatik bitkilerin kullanımında ciddi bir artış meydana gelmiştir. Aromatik bitkilerden olan mercanköşkün içerdiği esansiyel yağlar ve fenolik bileşikler farmakolojik aktivitesinin artmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı mercanköşk bitkisinin antimikrobiyal özelliklerinin araştırılmasıdır. Ayrıca günümüz teknolojisinde sıkça karşılaştığımız nanoyapılardan olan gümüş nanopartiküllerin antibakteriyel özelliklerinin araştırılması ve kullanım alanları ile ilgili ileri çalışmalara kaynak oluşturmayı hedeflenmektedir. Mercanköşk bitkisi tıbbı aromatik bitki üretimi yapan bir kuruluştan özel olarak temin edilmiştir. Mercanköşk bitkisinin soxhlet yöntemi ile sıcak soğuk ekstraksiyonlarının su, etanol ve aseton ekstratları elde edilmiştir. Elde edilen ekstrelerin Candida albicans, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis ve Pseudomonas aeruginosa üzerindeki antimikrobiyal etkisi disk inhibisyonu yöntemi ile incelenmiştir ancak herhangi bir etki saptanmamıştır. İkinci aşamada ise elde edilen ekstratlar tannik asit ve kafein gibi doğal antimikrobiyallerle tekrar güçlendirilip deney tekrarlanmıştır ancak herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir. Mercanköşkün sıcak su ekstresine gümüş nitrat ve gerekli durumda indirgeyiciler ilave edilerek gümüş nanopartiküller oluşturulup, parçacık boyutu analizine gönderilmiştir. Analizi yapılan gümüş nanopartikül oluşturulan ekstrelerin antimikrobiyal etkisine aynı yöntem ile aynı bakteriler ve mantar üzerinde bakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre indirgeyici kullanılmayan mercanköşk ekstresi içeren 2 numune de E.coli, S. aureus ve P. aeruginası inhibe etmiştir. Numunelerden gümüş nitrat içeriği yüksek olan MK2 numunesinin oluşturduğu zon çapları diğerlerinden istatiksel olarak anlamlı olarak daha büyüktür (p ≤ 0.05). Sonuç olarak mercanköşk bitki ekstresinden elde edilen gümüş nanopartiküller E.coli, S. aureus ve P. aeruginasa karşı antibakteriyel etki göstermiştir.
dc.description.abstractIn recent years there has been a significant increase in the use of aromatic plants for health protection and prevention of diseases. Essential oils and phenolic compounds of marjoram , which is one of the aromatic plants, increase its pharmacological activity. The first aim of this study was to investigate the antimicrobial effect of marjoram. In addition, because the nanostructures that we frequently encounter in today's technology which is silver nanoparticles; it is aimed to investigate antibacterial effect of silver nanoparticles, obtained from the marjoram, and to provide a source for future studies. Marjoram plant was obtained from an organization that produces medical aromatic plants. Both hot and cold water, ethanol and acetone extractions of marjoram plant were obtained by soxhlet method. The antimicrobial effect of the extracts on Candida albicans, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Pseudomonas aeruginosa was investigated by disc inhibition method but no effect was detected. In the second stage, the extracts were re-strengthened with natural antimicrobials such as tannic acid and caffeine after that the test were repeated but no changes were observed. Silver nanoparticles were formed by adding silver nitrate and reducing agents to the hot water extract of marjoram and sent to particle size analysis. The antimicrobial effect of the silver nanoparticle extracted was revolationed by the same method on the same condition. According to the results, two samples containing marjoram extract without reductant inhibited E.coli, S. aureus and P. aerugina. The zone diameters of the MK2 sample, with a high content of silver nitrate, are statistically significantly larger than the others (p≤ 0.05). As a result, silver nanoparticles obtained from marjoram plant extract showed antibacterial effect against E.coli, S. aureus and P. aeruginas.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAromatik bitkilerden olan mercanköşkün antimikrobiyal özelliklerinin ve gümüş nanopartikül sentezi için uygunluğunun araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of antimicrobial effects of marjoram from aromatic plants and its suitability for silver nanoparticle synthesis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-24
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAroma
dc.subject.ytmAromatic plants
dc.subject.ytmPlants
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmOregano
dc.subject.ytmAnti infective agents
dc.subject.ytmSilver
dc.subject.ytmNanoparticles
dc.identifier.yokid10303704
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607153
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineBeslenme ve Diyetetik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess