Nar atıklarının antioksidan ve antimikrobiyel etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Karataş, Şükrü | |
dc.contributor.author | Üstün Yalçin, Munise | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:41:38Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:41:38Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/624032 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada nar kabuklarının farklı konsantrasyonlardaki (%10,%20,%30, %40, %50, %60, %70, %80, %90, %100)metanol, etanol ve aseton solventleri kullanılarak elde edilen ektraktlarının toplam fenolik madde miktarları Folin Ciocalteau metoduyla incelendi. Bunun yanı sıra toplam antioksidan değişimi ABTS metodu ile, antimikrobiyal aktivite tayini ise kuyucuk ve disk difüzyon yöntemiyle E. coli ,S. Aureus, S.mutans mikroorganizmalarına karşı test edildir. Çalışmalara ilave olarak HPLC-DAD da bakılmak üzere ayrılan numunelerle genel fenolik bileşik taraması yapıldı. Tarama sonucunda punikalagin, gallik asit, ellajik asit, quersetin bileşenleri tespit edildi. Nar kabuğunda en yüksek miktarda bulunan fenolik bileşiğin punicalin olduğu tespit edildi. En yüksek antioksidan aktivite %70 lık aseton ekstraksiyonundan elde edilen ekstraktta 821.7179614mmoltrolox/mg tespit edilirken en düşük etki metanol ekstraksiyonunda görüldü. Toplam Fenol etkisi göz önüne alındığında en yüksek etki yine %60 lık 445,0412 GAEq(mg GA/g örnek) aseton ekstraksiyonunda görülürken bunu sırasıyla etanol ve metanol izlendi. Antimikrobiyal aktivite göz önüne alındığında ise en yüksek etki yine aseton ekstraktında görüldü. Sonuç olarak nar kabuğu ekstraktlarının genel olarak biyoaktif özelliklerinin yüksek olduğu, özellikle aseton ekstraktının diğerlerine göre daha etkili olduğu tespit edildi. | |
dc.description.abstract | In this research, the total amount of phenolic substances were extracted from pomegranate peels by various methanol, ethanol and acetone solvent concentrations and which is named as Folin-Ciocalteau method. In addition to that, the total antioxidant transformation was analyzed with the ABTS method and also well and disc diffusion methods were utilized for determination of antimicrobial activitySecond step, a general phenolic compound screening was carried out with samples set aside to be examined with the HPLC-DAD method. At the end of analysis of HPLC-DAD were detected punicalagin, gallic acid, ellagic acid and quercetin. The richest of phenolic compotent was estimated punicalin in pomegranate peel. While the richest antioxidant activity was detected as 821.7179614mmoltrolox/mg in extract that was obtained with 70% aceton ectract, the lowest effect was observed in the methanol extraction. In consideration of the total phenol effect, the highest effect was observed once again in the 60% acetone extraction as 445.0412 GAEq(mg GA/g sample) which was followed respectively by the ethanol and methanol extractions. In respect to antimicrobial effects, it was clearly seen that the highest effect was in the acetone extraction as well. As a result, generally pomegranate peel ectracts have got highest bioactif property and especially aceton extracts were detected more effect then others. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Nar atıklarının antioksidan ve antimikrobiyel etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Analysis of antioxidant and antimicrobial effects of pomagranate peel | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10021020 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 433062 | |
dc.description.pages | 106 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |