Deniz ve kültür balıklarından izole edilen enterobacteriaceae türü suşlarında genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz ve metallo beta-laktamaz tipi dirençlik enzimlerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Özpınar, Haydar | |
dc.contributor.author | Benlikurt, Gamze | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:41:36Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:41:36Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/624020 | |
dc.description.abstract | Antibiyotikler bakteriyel hastalıkların tedavisinde tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kültür balıkçılığının gelişmesi ile balıklarda bakteriyel infeksiyonlar problem olmaya başlamıştır. Su ürünleri sektöründe patojen bakterilerin tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmasıyla bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesi ciddi bir sorun haline gelmiştir. Enterobacteriaceae suşları doğadaki geniş dağılımları, yüksek düzeyde antibiyotik dirençlilikleri ve neden oldukları enfeksiyonlarında yüksek mortalite oranları ile ilgi çeken mikroorganizmalardır. Bu çalışmada, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden alınan 55 adet deniz ve tatlı su av balığı ile 45 adet deniz ve tatlı su kültür balığı olmak üzere toplam 100 adet balık örneklerinden mikrobiyolojik yöntemle izole edilen enterobakterilerde CLSI talimatına göre GSBL ve MBL tipi enzimlerin varlıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Balık örnekleri ön zenginleştirme, GSBL selektif zenginleştirme, Vitek MS kütle spektrometresi ile tiplendirme ve oksidaz testlerinden sonra, sefotaksim, seftazidim ve sefpodoksim antibiyotik ajanlara karşı disk difüzyonu, kombine disk difüzyonu ve MİK değeri tespit analizlerine tabi tutulmuştur. İnceleme sonucu 4 adet (3 E. coli ve 1 E. cloacae/asburiae) av balıklarından ve 2 adet (1 E. coli and 1 C. freundii) kültür balıklarından olmak üzere toplam 6 adet (4 E. coli, 1 C. freundii ve 1 E. cloacae/asburiae) GSBL-pozitif enterobakteri suş elde edilmiştir. Yalnızca deniz kültür balığı denizalasından izole edilen 1 adet Pseudomonas putida suşun metallo-beta-laktamaz varlığı bakımından pozitif olduğu belirlenmiştir. Tiplendirme sonucu izolatların tür dağılımı %57,1 E. coli, %14,3 E. cloacae/asburiae, %14,3 C. freundii ve %14,3 P. putida olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, deniz ve kültür balıklarında GSBL ve MBL pozitif enterobakterilerin varlıklarına rastlanmıştır. | |
dc.description.abstract | In the past years, the waterborne diseases caused by pathogens has yielded financial losses in the fishery sector. Therefore, antibiotics have been widely used against bacterial infections. However, antibiotic resistance against these therapeutic agents is increasingly becoming important for food safety and public health. The objective of this study was to investigate the presence of extended spectrum beta-lactamase (ESBL) and metallo-beta-lactamase (MBL)-producing Enterobacteriaceae from both farmed and wild-fish from different regions in Turkey. In this study, a total of 100 samples (55 sea and 45 farming) from Turkish seas and lakes was collected. After pre-enrichment and inoculation on beta-lactamase selective media, presumptive isolates were characterized by Vitek® MS. Phenotypic Screening and MIC determination of β-lactamases were performed by disc-approximation testing and Micronaut-S beta-lactamase VII kit (Merlin) and Software (Sifin) according to the CLSI Guidelines. The results revealed that a total of 7 isolates was recovered. Of them, 4 ESBL-producers (3 Eschericia coli and 1 Enterobacter cloacae/asburiae) were obtained from wild-fish. On the other hand, a total of 2 ESBL-producers (1 Eschericia coli and 1 Citrobacter freundii ) were from fish-farming. Also, 1 Pseudomonas putida from fish-farming was positive for MBL production. This study is the first report on the occurrence of ESBL and MBL-producing Enterobacteriaceae from wild and farmed-fish in Turkish sea-area and Sapanca Lake. In conclusion, wild and farmed-fish were contaminated with ESBL and MBL-producing enterobacteria, and presented a risk for the customers. Major reasons may possibly be due to contamination of environment with pollutants including resistant bacteria, and off-and excess use of antibiotic agents in fish-farming. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Deniz ve kültür balıklarından izole edilen enterobacteriaceae türü suşlarında genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz ve metallo beta-laktamaz tipi dirençlik enzimlerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of extended spectrum beta-lactamase- and metallo-beta-lactamase- type resistance enzymes in enterobacteriaceae from wild and farming fishes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Güvenliği ve Beslenme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Antimicrobial agents | |
dc.subject.ytm | Beta lactamases | |
dc.subject.ytm | Drug resistance-microbial | |
dc.subject.ytm | Beta lactamases | |
dc.subject.ytm | Beta lactamases | |
dc.subject.ytm | Escherichia coli | |
dc.subject.ytm | Enterobacteriaceae | |
dc.subject.ytm | Food microbiology | |
dc.subject.ytm | Antimicrobial agents | |
dc.identifier.yokid | 10121330 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 477633 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Gıda Teknolojisi Bilim Dalı |