dc.contributor.advisor | Baysal, Gülay | |
dc.contributor.author | Karakoç, Özge | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T06:41:31Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T06:41:31Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623981 | |
dc.description.abstract | Yapılan çalışmada amaç, antioksidan özelliği bulunan bazı bitkisel kökenli bileşenler ile (gallik asit, kamferol, resveratrol, hidroksitirosol, epikateşin) antioksidanların radikal süpürücü etkinliğini ölçen bazı moleküllerin (Abts, Cuprac, Dpph, Frap), YFT (Yoğunluk Fonksiyonel Teorem) yöntemiyle birbirleriyle yaptıkları reaksiyon bilgisayar hesaplama= (teorik) sonuçlarının deneysel (laboratuvar) sonuçlar ile karşılaştırılıp yorumlanmasıdır. Bu sonuca göre, hangi antioksidanın daha iyi etkileşim verdiği ve deneysel verilerle uyumlu olduğu kararlaştırıldı. Buna göre, çalışılan moleküllerin en yüksek dolu moleküler orbital (HOMO) ve en düşük boş moleküler orbitallerin (LUMO) enerjileri, reaksiyon enerjileri, UV grafikleri, Gaussian 09W ve geometrik yapılarının çizimi için GaussView5.0 paket programları kullanılarak incelendi. Moleküllerin optimizasyonu gaz fazında 6-31G(d) seti yoğunluk fonksiyonel teorem (YFT), Becke'nin üç parametreli enerji fonksiyoneli hibrid yaklaşımı ile Lee-Yang ve Parr'ın korelasyon fonksiyonelinden oluşan B3LYP teorisi kullanılarak yapıldı. Daha sonra iki baz setinde hesaplanan enerjilerin karşılaştırılması için gaz fazında 6-311+(d,p) baz setinde de hesaplamalar yapıldı. Spektroskopik grafikleri ise ZBYFT (Zamana Bağlı Yoğunluk Fonksiyonel Teoremi) yöntemi ile bulundu. IEFPCM (İntegral Denklem Biçimcilik Polarlanabilme Sürekli Modeli) kodu kullanılarak da çözücü fazında reaksiyon enerjileri hesaplandı ve grafikler çizildi. Sonuç olarak Abts hariç diğer kullandığımız radikaller antioksidanlarla iyi etkileşim gösterdi. En iyi etkileşimi veren antioksidanlar ise resveratrol ve hidroksitirosoldur. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to compare and to interpret reaction results, obtained through the DFT methods, of some plant-based compounds that have antioxidant activity (gallic acid, kampherol, resveratrol, hydroxythrosol, epicatechin) and radical-scavenging compounds (Abts, Cuprac, Dpph, Frap), with experimental (laboratory) data results. Accordingly, we have determined which antioxidant molecule give better interaction with radicals and which were in consistent with the experimental data. As a result, the highest occupied molecular orbital (HOMO), the lowest unoccupied moleculer orbital (LUMO), reaction energy, UV graphics of studied molecules are investigated by using Gaussian 03W. Geometric structures of the studied molecules are drawn by using GaussView5.0 package program. The molecules in gaseous phase are optimized by using 6-31G(d) set and density functional theory (DFT), that is coded in Gaussian 03W, and B3LYP, that consist of Becke's three parametres energy functional approach, and Lee-Yang-Parr's correlation function are used for calculations. In gaseous phase, in comparing with 6-31G(d), the reaction enegry is calculated by using 6-311G+(d,p) set. The spectroscopic graphics are made by using ZBYFT (Time Dependent Density Functional Theory) method. In solvent phase, reaction energy is calculated and their graphics are drawn by using IEFPCM (Integral Equation Formalism Polarizable Continuum Model) code. As a result, except ABTS, the other radicals that are used in our study do react with antioxidant properly. According to our study, thus, the molecules which have the best antioxidant property, are resveratrol and hydroxytyrosol. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Bazı bitkisel bileşenlerin antioksidan aktivitelerinin yoğunluk fonksiyonel yöntemi (DFT) ile belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant activity of some herbal compunds by using DFT methods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10128085 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 483756 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |