Show simple item record

dc.contributor.advisorKarataş, Şükrü
dc.contributor.authorYürük, Özgün
dc.date.accessioned2021-05-08T06:40:48Z
dc.date.available2021-05-08T06:40:48Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623729
dc.description.abstractBu araştırmada kırmızı pancarın ekstraksiyonundan elde edilen betanin renk maddesinin 1 ve 2,5 Brix'teki solüsyonlarının ışık altında ve farklı sıcaklıklarda bekletilmesi sonucu betaninin değişimi incelendi. Örnekler 500 ml'lık şişelerde 10-30˚C'lik sıcaklıklarda 3W'lık led ışık altında renk değişimleri spektrofotometrede ve high performance liquid chromatography (HPLC)'de incelendi. Tepkime hız sabitleri 1 Brix'te 30, 25, 20 ve 10 °C sıcaklık değişimlerine göre sırasıyla 0,6648, 0,349, 0,058, 0,0232 gun-1 olarak bulundu. Ayrıca 2,5 Brix'teki betanin değişimleri 30, 20 ve 10 °C göre hız sabitleri sırasıyla 0,287, 0,1238, 0,0544 gun-1 olarak hesaplandı. Ayrıca kinetik değişimlerinin birinci dereceden reaksiyona uyduğu belirlendi ve aktivasyon enerjileri 1 ve 2,5 brixleri için sırasıyla 29,098 ve 15,064 kcal/mol olarak hesaplandı. 2,5 brix'teki betanin değişiminin 1 brix'ten daha hızlı olduğu görüldü. Tepkime hız değişimi 1 Brix için 30 ˚C'de 10 ˚C'ye göre 28 kat daha hızlı olduğu ancak 2.5 Brix'teki değişimin ise aynı sıcaklığa göre 5 kat daha hızlı olduğu bulundu. Anahtar Kelimeler: Pancar, betanin, tepkime hız sabiti
dc.description.abstractIn this research was investigated, one and two-half brixes of betanin were extracted from beetroot in order to determine stability of betanin at different temperature related with time under led light. For this purposes the samples were replaced in 500 ml glass bottle and stored between 10- 30 ˚C under led light at 3W and color changes related with time(day) for each sample was analysed by spectrophotometer high performance liquid chromatography (HPLC) . Stability of betanin (one brix) related with reaction rate (k) were determined as 0,6648, 0,349, 0,0058, 0,0232 day-1 at 30, 25 , 20 and 10˚C respectively. Also degradation of betanin for two-half brix was estimated allied 0,287, 0,1238, 0,0544 day-1 in recpect to 30, 20 and 10˚C . Acccording to that kinetic degradations were followed a first order and the activation energy was estimated as 29,09 and 15,064 and kcal /mol for one and two-half brixes. The result was indicated that degradation of betanin at higher concentration was faster then light concentration and also color losses 28 times higher when storing one brix at 30˚C then 10˚C. In addition to this investigation degradition of the betanin 5,6 times higher at 30˚C then 10˚C.Keywords: beetroot, betanin, reaction rate constanten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePancardan kırmızı rengin ekstraksiyonu ve stabilitesinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation stability of red beet color extract
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-28
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10220416
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid543399
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess