Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Kamil
dc.contributor.authorGüngörür, Mehmet Nezir
dc.date.accessioned2021-05-08T06:40:46Z
dc.date.available2021-05-08T06:40:46Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/623722
dc.description.abstractBu çalışmada İstanbul ili piyasasında açık mekânlarda (sokak satıcıları) ve kapalımekânlarda (restoran, büfe vb.) satışa sunulan midye dolmalarının mikrobiyolojikkalitesinin halk sağlığı yönünden araştırılması amaçlanıştır. Bu amaçla İstanbulunfarklı ilçelerinden 25 açık mekân satıcısından ve 25 kapalı mekân satıcısından teminedilen midye dolma örneklerinde toplam aerobik koloni sayısı, Escherichia coli sayısı,koagülaz pozitif stafilokokların sayısı, Bacillus cereus sayısı ve Salmonella spp.varlığı araştırılmıştır.Toplam aerobik koloni sayısı açık mekânlarda satışa sunulan midye dolmaörneklerinde 2,20 – 7,23 log kob/g (ortalama 6,27 log kob/g), kapalı mekânlarda satışasunulan midye dolma örneklerinde ise 2,11 – 5,34 log kob/g (ortalama 4,27 log kob/g)arasında saptanmış olup ortalamalar arasındaki fark istatistiki açıdan önemlibulunmuştur (p<0,05).Açık mekânlarda satışa sunulan tüketime hazır midyelerden ikisinde (1,18 ve 1,93 logkob/g); kapalı mekânlarda satışa sunulanların ise birisinde (1,70 log kob/g) B. cereusvarlığı saptanmıştır. İncelen tüm örnekler içinde sadece birisinde (açık mekân) 1,18log kob/g düzeyinde E. coli ve 1,60 log kob/g düzeyinde koagülaz pozitif stafilokoklartespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirisinde Salmonella spp.'ye rastlanmamıştır.Elde edilen bulgular kapalı mekânlarda satışa sunulan midye dolmalarınmikrobiyolojik kalitesinin açıkta satışa sunulanlardan daha iyi olduğuna işaretetmektedir. Oransal düşük olsa da B. cereus ve E. coli gibi patojen mikroorganizmalarıiçerebilmeleri nedeniyle midye dolmalardan bazılarının halk sağlığı açısından riskoluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the quality of stuffed mussels sold by streetvendors (food stall) and shops (restaurants, kiosks, etc.) in Istanbul, in terms of publichealth. With this aim, 25 individuals from street vendors and 25 individuals from shopswere analyzed for the total aerobic colony, Escherichia coli, coagulase positivestaphylococci, Bacillus cereus counts and existence of Salmonella spp.Total aerobic colony count of samples sold old by street vendors were 2,20 – 7,23 logcfu/g (avg. 6,27 log cfu/g) while it was 2,11 – 5,34 log cfu/g (avg. 4,27 log cfu/g) forthe samples obtained from shops. This difference has been regarded as statisticallysignificant (p<0,05).Two individuals of stuffed mussels from street vendors (1,18 and 1,93 log cfu/g), andone individual from shops (1,70 log cfu/g) were determined B. cereus positive. Onlyin one of the analyzed stuffed mussels (of open space), E. coli (1,18 log cfu/g) andcoagulase positive staphylococci as 1,60 log cfu/g, besides, in none of those stuffedmussels, Salmonella spp. were detected.The result indicates that the microbiological quality of shops stuffed mussels is betterthan the ones of by street vendors. It was concluded that some of the samples may havea risk for public health because they may contain pathogenic microorganisms such asB. cereus and E. coli although their percentage is very low.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİstanbul`da satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi
dc.title.alternativeThe microbiological quality of stuffed mussels (midye dolma) sold in Istanbul
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-09
dc.contributor.departmentGıda Güvenliği ve Beslenme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood microbiology
dc.subject.ytmCanning mussel
dc.identifier.yokid10116591
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid548639
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess