TEZLER: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 374
-
Isıl sistemlerde mevcut atık ısı potansiyelinden yararlanarak termofotovoltaik yöntemlerle elektrik enerjisi üretim teknolojilerinin geliştirilmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-01-08)Günümüzde enerji tüketiminin giderek artması, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ve minimum girdi ile maksimum verim elde etme talebi yeni teknoloji arayışlarına hız kazandırmıştır. Atık ısıların değerlendirilmesi ... -
Yaban mersini şarabı yapımı ve antioksidan aktivitesinin incelenmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Vaccinium myrtillus türü yaban mersininden üretilen şarabın şıradan şaraba dönüşme sürecindeki kimyasal özelliklerinin haftalık değişimlerinin incelenmesi ve antioksidan aktivitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. ... -
Gojiberry`nin kadın kısırlığında kullanılan gıda takviyeleri ile etkilerinin incelenmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-14)Amaç: Fertilovit® F35 Plus (FV; Gonodasan AG, Almanya) B,C,D,E vitaminleri, koenzim Q10 ile Fe, I ve Zn mikroelementlerini içeren, kadında hamilelik öncesi önerilen, antioksidan etkili gıda takviyesidir. FV ile benzer ... -
İran`ın geleneksel mimarisi sürdürülebilir mimaride bir imge
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sanayi devrimi ve teknoloji sayesinde, modern dünya hızla değişmektedir. Bu değişim, kültürel, siyasal, sosyal, ekonomik ve birçok kavramı da değiştirmektedir. Bu değişiklikler, mimarlık dünyasında etkilemektedir. Yenilenebilen ... -
Şirket çalışanlarının AR-GE algısı ve departmanlar üzerindeki etkisi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüz rekabet koşullarında, teknoloji geliştirme çalışmaları işletmeler açısından kaçınılmaz bir hal almıştır. Teknoloji geliştirme çalışmaları oldukça kapsamlı faaliyetlerden oluşmaktadır. Bunların içerisinde teknolojinin ... -
Akıllı telefonlarla trafik kazalarının önlenmesi için bir sistem önerisi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-30)Sayısı gittikçe artarak günlük hayatın parçası haline gelen akıllı telefonlar, taşıdıklarısensörler ile trafik kazalarının önlenmesinde katkıda bulunabilirler. Bu çalışmadaakıllı telefonla gerçekleşebilecek böyle bir ... -
Dış cephe kaplamalarının incelenmesi, Tarihi Yarımada Cibali Mahallesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kent kimliklerinin tarihi süreçte değişimi ve günümüzdeki kimlik oluşumları mimari yapılardaki kabuk tasarımı ve malzeme tercihleri ile oluşmaktadır. Mimari yapılarda dış cephe görünümü kullanıcı ile birincil iletişimin ... -
Kentsel mekanda kamusal sanat uygulamaları: İstanbul örneği
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-13)1990'lı yıllardan beri oluşan estetik anlayış ile kendini gösteren kamusal sanat 2000'li yıllarda Türkiye'de de etkilerini göstermeye başlamıştır. İstanbul birçok tarihsel yapıya ev sahipliği yapmaktadır. ... -
Kentsel yerleşmelerde yapılaşmanın havadan kontrol ile değerlendirilmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Ülkemizde ve dünyada kentsel alanlarda son zamanlarda nüfus artışı beraberinde çevresel kirlilik ve çarpık kentleşmeyi beraberinde getirmiştir. İnşaat sektöründe sürdürülebilir kalkınma prensiplerinin uygulanması söz konusu ... -
Makine öğrenmesi yöntemleri ile müşteri kaybı analizi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-03)Günümüzde teknoloji geçmişe nazaran hızla gelişme göstermekte, artan ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte fayda sağlamaya çalışmaktadır. Büyük veriler elektronik ortamlarda saklanmakta, kalabalıklaşan nüfusla birlikte ... -
Yeni yapılarda enerji ve su tasarruflu sistemlerin kullanılmasına yönelik çalışmalar
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-13)Sürdürülebilirlik, insanı sosyalleştiren toplumumuzun ekonomik ve çevresel yönleri ile çok yönlü bir kavramdır. Gelecek nesillerin yaşamlarını etkilememek adına günümüz kaynaklarından kendi ihtiyaçlarımızı karşılamamız ... -
Deprem etkisindeki yapıların sismik taban izolasyonu ve çoklu ayarlı kütle sönümleyici sistemleri ile karma korunması
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Afganistan aktif deprem bölgelerinde bulanan ülkelerinden birisi olarak standart-dışı ve inşa edilmeden önce, statik açısından asla analiz/tasarlanmamış ve depremin esasatlarına bile uyuşmayan büyük bir sayıda betonarme ... -
Kefirin bazı probiyotik özelliklerinin belirlenmesi ve inflamatuar bağırsak hastalarının semptomlarına, hasta dışkılarındaki lactobacillus florasına etkilerinin incelenmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-18)Probiyotikler, uygun miktarlarda tüketildiklerinde, insanlarda saglık açısından yarar saglayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmıştır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda probiyotiklerin, inflamatuvar bağırsak ... -
Tekstil esaslı malzemelerin mimaride kabuk tasarımında kullanımı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-11)İlkçağlardan itibaren kişilerin örtünme ve kendini değişen hava koşullarından koruma ihtiyacıyla ortaya çıkan tekstil, doğal lif üretiminden ayrı olarak suni lifin ortaya çıkması ve gelişen teknoloji ile artan derecede ... -
Tekrarlı yükler altında kalıcı dayanma yapısının tasarım kriterleri ve kompozit çelik yapıya etkisi: Kentin merkezindeki Marmara Forum otoparkı
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-04)Yapılan bu tez çalışmasında 3 katlı çelik bir otoparkın kalıcı yükler altında tasarımı gerçekleştirilmiştir.Yapının günümüz yönetmeliklerine uygun olarak boyutlandırılması üzerinde çalışılmıştır.Gerekli destek yapısının ... -
Farklı sütlerden (inek, manda, keçi, deve) yapılan kefirlerin bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-13)Kefir, orijinal kaynağı Rusya'ya ait olan, Kafkas Dağları'ndan elde edilen, kefir granüllerinden istifade edilerek üretilen az miktarda alkol içeren, hafif gazlı fermente bir süt ürünüdür. Kefirin besin değeri ... -
İstanbul`da toplu yemek üretimi yapan işletmelerden alınan yemek örneklerinin Bacillus cereus, Salmonella spp. ve Escherichia coli O157:h7 bakımından incelenmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Toplu yemek sektörü, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecinin hız kazanmasında etkin rol oynayan teknolojik gelişmelerle birlikte günlük hayatta yerini almayı başarmıĢ ve gün geçtikçe büyümekte olan bir sektördür. ... -
Dağıtık sistemlerde birliktelik kuralları ile sepet analizi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-21)Günümüzde, veri tabanı sistemlerinin kullanımının artmasıyla, birçok alandaki verileri bilgisayar ortamında uzun yıllar saklamak mümkün hale gelmiştir. Bu veriler içerisinden anlamlı ve kullanılabilir olan bilgileri ortaya ... -
Yangın güvenlik eğitimlerinin yasal mevzuat ve eğitim müfredatları açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-31)Yaşam ve çalışma alanlarında meydana gelebilecek bir yangın tehdidini önlemek için, yangın alarm sistemleri, yangın söndürücüler ve sabit söndürmeler dahil olmak üzere pek çok yangından korunma donanım ve sistemleri ... -
Cern veri ağına (WLCG) yönelik analiz ve hesaplama altyapısı (TIER-3g) kurulumu
(İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-20)Hesaplamaya dayalı küme bilgisayarlar; günümüzde özellikle deneysel fizik, astronomi ve tıbbi bilimler gibi disiplinlerde geniş çaplı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte hesaplama yazılımlarını ...