dc.contributor.advisor | Demirer, Ömür | |
dc.contributor.author | Diker, Fevzi | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:55:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:55:18Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/622976 | |
dc.description.abstract | Tavuk yumurtası protein değeri yüksek, önemli bir besin maddesidir. Ülkemiztavuk yumurtası üretiminde üst sıralarda yer almaktadır. Fakat ülkemizde kişi başı tavukyumurtası tüketimi, çoğu gelişmiş ülkenin kişi başı tüketiminden daha azdır. Bu da bazıüretim ve pazarlama sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasında tavukyumurtası üretim işletmelerinin karşılaştıkları üretim ve pazarlama sorunları, literatürincelemesi ve Çorum İli ölçeğinde tavuk yumurtası üretim işletmesi yetkilileriyle yapılananket çalışmasıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma sonucunda gözlemlenenüretim ve pazarlama sorunlarının çözümüne yönelik, bilimsel veriler ışığında bazı çözümönerileri getirilmiştir.Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde;çalışmanın amacının, öneminin, yönteminin ve organizasyonun ortaya konduğu girişbölümüdür. Çalışmanın ikinci bölümünde literatür incelemesi yapılmıştır. Bu bölümde;üretim, pazarlama, üretim ve pazarlama arayüzü, üretim ve pazarlama sorunları, Dünya,Türkiye ve Çorum İlinde yumurta üretimi konuları ele alınmıştır. Ayrıca üretim vepazarlama sorunlarını ele alan literatür kısaca incelenmiştir. Çalışmanın üçüncübölümünde araştırmanın metodolojisi ele alınmıştır. Bu bölümde; çalışma için verilerinnasıl toplandığı hakkında bilgi verilmiştir. Verilerin toplanması için yapılan anketçalışmasının sorularının nasıl hazırlandığı, anakütlesi ve örneklemi nasıl belirlendiğibelirtilmiştir. Ayrıca anket çalışmasının uygulanması süreci kısaca değerlendirilmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırma bulguları değerlendirilmiştir. Bu bölümde;araştırmaya katılan işletmelerin durumu hakkında genel bilgiler verilmiş ve elde edilenbulgular ışığında Çorum İlinde faaliyet gösteren tavuk yumurtası üretim işletmelerininüretim ve pazarlama durumları hakkında elde edilen araştırma sonuçları belirtilmiştir.Beşinci bölüm ise araştırma bulgularının değerlendirildiği ve bunun sonucuna göreÇorum İlinde faaliyet gösteren tavuk yumurtası üretim işletmelerinin gözlemlenensorunlarına yönelik bilimsel veriler ışında çözüm önerileri getirilmiştir.Anahtar Sözcükler: Yumurta Üretim, Yumurta Pazarlama, Üretim Sorunları,Pazarlama Sorunları, KOBİ Üretim Sorunları, KOBİ Pazarlama SorunlarıiiiABSTRACTDİKER, Fevzi. Egg Production and Marketing Problems and Solutions (ÇorumScale A Research), Master's Degree Thesis, Çorum, 2015.Chicken egg is an important nutrient which is rich in protein. Our country comesat the top of the chicken egg production. But per capita egg consumption in our countryis less than many developed countries. This situation causes some production andmarketing problems as well. Within this study, both production and marketing problemswhich chicken egg production companies face have been studied through a questionnairewhich has been conducted on the representatives of egg companies across Province ofCorum and through a literature review. Finally, some recommendations have beenproposed to the production and marketing problems within the light of scientific data.This thesis study consists of five parts. The first part of the study is theintroduction part which contains purpose, importance, procedure and organization of thisstudy. Literature review has been put forward in the second part of the study. In this part;production, marketing, interface of production and marketing, problems of productionand marketing, matters of chicken egg production in State Corum, Turkey, and in theworld are issued. Additionally, the literature which mentions about production andmarketing problems is reviewed. In the third part of the study, the methodology is studied.Data collection is considered in this part of the study. Sampling and groundmass of thestudy, and how the questionnaire questions prepared are studied in this part. Moreover,application time of the questionnaire is briefly evaluated. In the fourth part of the study,findings are assessed. In this part, general information about the companies whichattended to the study is given, and research results are stated to the chicken egg productioncompanies' production and marketing issues in Province of Corum in the light of gathereddata. The fifth part is the part which the findings are assessed; and according to thefindings of the study, solutions are offered to the companies that runs chicken eggproduction business in Province of Çorum in the light of scientific data. | |
dc.description.abstract | Chicken egg is an important nutrient which is rich in protein. Our country comesat the top of the chicken egg production. But per capita egg consumption in our countryis less than many developed countries. This situation causes some production andmarketing problems as well. Within this study, both production and marketing problemswhich chicken egg production companies face have been studied through a questionnairewhich has been conducted on the representatives of egg companies across Province ofCorum and through a literature review. Finally, some recommendations have beenproposed to the production and marketing problems within the light of scientific data.This thesis study consists of five parts. The first part of the study is theintroduction part which contains purpose, importance, procedure and organization of this study. Literature review has been put forward in the second part of the study. In this part; production, marketing, interface of production and marketing, problems of production and marketing, matters of chicken egg production in State Corum, Turkey, and in the world are issued. Additionally, the literature which mentions about productionand marketing problems is reviewed. In the third part of the study, the methodology is studied. Data collection is considered in this part of the study. Sampling and groundmass of the study, and how the questionnaire questions prepared are studied in this part. Moreover, application time of the questionnaire is briefly evaluated. In the fourth partof the study, findings are assessed. In this part, general information about the companieswhich attended to the study is given, and research results are stated to the chicken eggproduction companies' production and marketing issues in Province of Corum in the light ofgathered data. The fifth part is the part which the findings are assessed; and according to the findings of the study, solutions are offered to the companies that runs chicken egg production business in Province of Çorum in the light of scientific data.Keywords: Egg Production, Egg Marketing, Production Problems, MarketingProblems, SME Production Problems, SME Marketing Problems. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Yumurta üretim ve pazarlamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri (Çorum ölçeğinde bir araştırma) | |
dc.title.alternative | Egg production and marketing problems and solutions (Çorum scale a research) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Chicken farming | |
dc.subject.ytm | Production | |
dc.subject.ytm | Marketing | |
dc.subject.ytm | Eggs | |
dc.subject.ytm | Food and beverage | |
dc.subject.ytm | Çorum | |
dc.identifier.yokid | 10065488 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HİTİT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 382041 | |
dc.description.pages | 113 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |