Bazı sebze türlerinde tuzlu ortamlarda çimlendirme denemeleri
dc.contributor.advisor | Öztürk, Mustafa | |
dc.contributor.author | Dalli (Tosman), Hatice | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T17:58:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T17:58:10Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/62281 | |
dc.description.abstract | ÖZET BAZI SEBZE TÜRLERİNDE TUZLU ORTAMLARDA ÇİMLENDİRME DENEMELERİ Hatice DALLI (TOSMAN) Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi / Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖZTÜRK) Balıkesir, Şubat, 2000. Domates, Biber ve Patlıcan tohumlan farklı yoğunluklardaki (50, 100, 150, 200 mM) NaCl ve KC1 içeren ortamlara ekilerek, çimlenmeleri gün gün izlenmiştir. Kontrol grubu olarak Hoagland kültür çözeltisi kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda sebze tohumlarının çimlenmeleri arasında bazı farklılıklar görülmüştür: Domates ikinci yada üçüncü günde çimlenmiş daha sonra biber, son olarak da patlıcan takip etmiştir. Her iki tuz ortamında tohumların çimlenmesinde yoğunluk arttıkça çimlenmede gecikme ve tohum sayısında azalma görülmüştür. 50 mM tuz yoğunluğunda (NaCl, KC1) maksimum çimlenme görülürken, 100, 150. 200 mM tuz yoğunluklarında (NaCl, KC1) çimlenme giderek azalmıştır. 200 mM tuz yoğunluğuna ulaştığında birkaç çimlenme görülmüştür, onlarda gelişmeden çürümüşlerdir. KC1 ortamında çimlenmenin aynı yoğunluklardaki NaCl ortamlarından daha fazla olduğu gözlenmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Çimlenme, Tuz Stresi, Domates, Biber, Patlıcan. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT GERMINATION TRYOUTS OF SOME VEGE TABLE KINDS IN SALTY AREAS Hatice DALLI (TOSMAN) Balıkesir University, Institute of Science, Department of Biology Education (Master Thesis / Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Balıkesir, Turkey, 2000. The germination of tomato, papper and eggplant seeds has been daily impressed by planting them in to areas containing NaCl and KC1 which have different density (50, 100, 150, 200 mM) Hoagland culture solution have been used as the control group. As a result of the study, some differences have been seen betwen the germination of the vagetable seeds. Tomato has germinated in the second or third day, then papper has germinated and lastly, eggplant germinated. In bath salted areas, some descrease in the number of seeds and retarding have been seen. While maximum germination has been seen in 50 mM of salt density (NaCl and KC1), the germination in 100, 150, 200 mM of salt density has gradually decreased hittle germination on has been seen in 200 mM of salt density, but seeds have qutrified before they grow. It has been impressed that there has been more germination in the areas of KC1 than in the areas of NaCl, in the same density. Key Words : Germination, salt stress, tomato, papper, aggplant. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Bazı sebze türlerinde tuzlu ortamlarda çimlendirme denemeleri | |
dc.title.alternative | Germination tryouts of some vege table kinds in salty areas | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Pepper | |
dc.subject.ytm | Eggplant | |
dc.subject.ytm | Salt stress | |
dc.subject.ytm | Germination | |
dc.subject.ytm | Tomato | |
dc.subject.ytm | Vegetables | |
dc.identifier.yokid | 103538 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 98352 | |
dc.description.pages | 38 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |