Çorum ilinde bulunan spor merkezlerindeki sporcuların besinsel ergojenik destekler hakkındaki bilgi düzeylerinin ve kullanım sıklığının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Derici, Mehmet Kürşat | |
dc.contributor.author | Kulağsiz, Cem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:48:27Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:48:27Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2021-03-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/622667 | |
dc.description.abstract | Günümüzde sporcu beslenmesi ile ilgili doğru kaynaktan alınmamış bilgilerin yarattığı sorunlar giderek daha çok karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız etik kurul izni alınmasını takiben, 1 Mayıs-1 Haziran 2019 tarihleri arasında Çorum'da rastgele seçilmiş spor salonlarında spor yapan 51 kadın 255 erkek katılımcı üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara 33 soru içeren bir anket uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testleri ile karşılaştırılarak p<0,05 ise değişkenler arasında anlamlı fark kabul edilmiştir. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi ve Fisher kesin ki-kare testiuygulanmıştır.Verilerin analizinde SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, Ill, USA) programı kullanılmıştır. Çalışmamızda katılımcıların %45,4'ünün besin destek ürünü kullandığı tespit edilmiştir. Katılımcılar ürünleri %51,1 oranında internetten temin etmektedir. Ürün kullananların %6,5'i yan etki ile karşılaştıklarını belirtmiştir. Katılımcıların ürün kullanmadaki amaçlarını içeren ilk üç madde yapılan spordan hızlı sonuç almak, dayanıklılığı artırmak ve enerji sağlamak şeklinde belirlenmiştir. Spora başladıktan sonra diyete başlayanların oranı %36,9'dur. Diyet uygulayanların %58,4'ü diyet programlarını antrenörlerinden aldığını belirtmiştir. Besin destek ürünlerinin kullanımı ile eğitim durumu, cinsiyet, toplam spor yapma süresi, diyet programları uygulama durumları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Besin destek ürünü kullanmayan katılımcıların kullanmama sebeplerinin ilk üçü ürünler hakkında bilgilerinin olmaması, ürünlerin sağlığı olumsuz etkilemesi ve ürünlerin pahalı olması şeklindedir. Spor yapan bireylerin besin destek ürünlerini ve diyetlerini profesyonel olmayan yerlerden (arkadaş, internet..vb) elde etmesi kişisel sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Sporcu beslenmesi konusunda bireylerin bilgi düzeylerinin düşük olması onları yanlış uygulamalara yönlenmeye açık hale getirmektedir. Spor yapan bireylerin bu konularda bilgi düzeyinin yükseltilmesi bireysel sağlık ve spor başarısı açısından büyük fayda sağlayacaktır. | |
dc.description.abstract | Nowadays, problems related to athlete nutrition which are not obtained from the right source are increasingly encountered.Following the approval of the ethics committee, 51 female and 255 male athletes who participated in randomly selected sports halls in Çorum between May 1 and June 1, 2019 were participated in the study.Necessary information was given to the gymnasium and individuals where the survey will be conducted and their approval was obtained.The data were statistically compared with Kruskal Wallis and Mann Whitney-U tests and if p <0.05, significant difference was accepted between the variables.Chi-square test and Fisher's exact chi-square test were used to compare categorical data.SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, Ill, USA) program was used for data analysis. In our study, it was found that 45,4% of the participants used food support products. Participants obtain 51,1% of the products online. 6,5% of the users stated that they were experiencing side effects. The first three items, which include the participants' objectives in product use, have been determined as taking quick results from the sports, increasing the durability and providing energy. The rate of those who start to diet after starting the sport is 36,9%. 58,4% of the dieters stated that they got their diet programs from their coaches. The relationship between the use of nutritional supplements and their educational status, gender, total sporting time, and diet programs were statistically significant (p <0.05). The first three reasons why participants who do not use food support do not use; the lack of information about the products, the negative impact of the products and products are expensive. It is a risk for personal health that individuals who are engaged in sports gain nutritional support products and diets from non-professional places (friend, internet, etc.).The low level of knowledge of individuals about athletic nutrition makes them vulnerable to misdirection. Increasing the knowledge level of the individuals who do sports on these issues will be of great benefit in terms of individual health and sports success. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Çorum ilinde bulunan spor merkezlerindeki sporcuların besinsel ergojenik destekler hakkındaki bilgi düzeylerinin ve kullanım sıklığının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determi̇nati̇on of the knowledge level and usage frequency of nutri̇ti̇onal ergogeni̇c supports of sportsman i̇n Çorum sports centers | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-15 | |
dc.contributor.department | Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sports | |
dc.subject.ytm | Doping in sport | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Çorum | |
dc.subject.ytm | Sport center | |
dc.subject.ytm | Dietary supplements | |
dc.subject.ytm | Level of knowledge | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.identifier.yokid | 10316568 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HİTİT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 624747 | |
dc.description.pages | 148 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |