Show simple item record

dc.contributor.advisorFındık, Serap
dc.contributor.authorIldirar, Didem
dc.date.accessioned2021-05-07T12:48:05Z
dc.date.available2021-05-07T12:48:05Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/622589
dc.description.abstractUltrasonik parçalanma ileri oksidasyon proseslerinden biridir. Ultrases ile atıksuda bulunan organik kirleticilerin daha az zararlı bileşiklere dönüşmesi sağlanmaktadır. Bu çalışmada maya endüstrisi atıksuyunun ultrases ile arıtılması incelenmiştir. Atıksu Orta Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir maya fabrikasından sağlanmıştır. Ultrases kaynağı olarak 20 kHz frekansa sahip ultrasonik homojenizatör kullanılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde ultrasonik güç, atıksu hacmi, seyreltme oranı ve vuruş döngüsü gibi işletme parametrelerinin renk ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimine etkisi incelenmiştir. İkinci bölümde NaCl, CaCl2, Na2CO3 ve CaCO3 gibi tuzların etkisi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise SnO2/TiO2 ile hazırlanan katalizörler kullanılmıştır. Katalizör hazırlama yöntemi, SnO2/TiO2 mol oranı, kalsinasyon sıcaklığı, kalsinasyon süresi ve katalizör miktarının renk ve KOİ giderimine etkisi araştırılmıştır. Ultrasonik prop kullanarak hazırlanan ve SnO2/TiO2 mol oranı 4:1 olan, 800°C'de 60 dk kalsine edilen katalizör ile en yüksek renk giderimi sağlanmıştır. Çalışılan koşullarda optimum katalizör miktarı 0,2 g/l'dir.
dc.description.abstractUltrasonic irradiation is one of the advanced oxidation processes. By using ultrasound, organic pollutants in wastewater degradate into less harmful compounds. In this study, treatment of baker's yeast effluent was investigated. Wastewater was obtained from a baker's yeast factory located in the north of Turkey. An ultrasonic homogenizer with 20 kHz frequency was used as a source of ultrasound. In the first part of study, effect of operational parameters, such as ultrasonic power, wastewater volume, dilution ratio and pulced cycle on the removal of color and chemical oxgen demand (COD) was investigated. In the second part, effect of several salts such as NaCl, CaCl2, Na2CO3 and CaCO3 was examined. In the last section of study, catalysts prepared with SnO2/TiO2 were used. Effect of catalyst preparation method, molar ratio of SnO2/TiO2, calcination temperature, calcination time and catalyst amount on decolorization and COD removal were investigated. Catalyst prepared using ultrasonic prope with 4:1 SnO2/TiO2 molar ratio, calcined at 800°C for 60 min supplied highest decolorization. Optimum catalyst amount was 0,2 g/l at the studied conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleMaya endüstrisi atıksuyunun ultrases ile koyu renginin giderilmesi
dc.title.alternativeDecolorization of Baker's yeast effluent with ultrasound
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10060206
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHİTİT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid387593
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess