Show simple item record

dc.contributor.advisorGüçer, Şeref
dc.contributor.authorBağdat Yaşar, Sema
dc.date.accessioned2020-12-03T17:57:34Z
dc.date.available2020-12-03T17:57:34Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/62254
dc.description.abstractÖZET ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞINDA MAGNEZYUM'UN FRAKSİYONLAMA ÇALIŞMALARI Sema BAĞDAT YAŞAR Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı ( Doktora Tezi / Tez Danışmanı : Prof.Dr. Şeref GÜÇER ) Balıkesir, 2001 Edremit Körfezi ve Kapıdağ Yarımadasında yetişen yeşil zeytin ve Türkiye'de üretilen ticari zeytin yağı örneklerinde Magnezyum (Mg) fraksiyonlama çalışmaları yapılmıştır. Mg fraksiyonlaması, metal biyoyararlılığı açısından önemlidir. Mg ve Akdeniz diyeti, insan vücudunda birbirine benzer etkiler göstermesi açısından dikkate değerdir. Zeytinde Mg fraksiyonlaması yapmak amacıyla, öncelikle çözücüye bağlı olarak AAS için çalışma koşullan optimize edildi, ayrıca girişim etkileri ve düzeltme yöntemleri de incelendi. Zeytin ve zeytin yağında Mg fraksiyonlaması için analitik şemalar geliştirilmiş ve bazı örnekler için uygulaması yapılmıştır. Zeytinde yağ yapısı içinde bulunan Mg miktarının belirlenmesi için CCU ile ekstraksiyon, klorofile bağlı Mg miktarının belirlenmesi için CHCI3 ile ekstraksiyon, suda çözünebilen fraksiyonun belirlenebilmesi için saf su ekstraksiyonu yapılmıştır. Ayrıca, Mg'un vücuda alım mekanizmasının anlaşılabilmesi için pepsin içeren 0.1 M HC1 ile ve n-oktanol çözücüsü ile de ekstraksiyonları gerçekleştirilmiştir. Zeytin-su ekstraktlarında ise partiküle Mg, polifenol yapısı içinde Mg, polisakkarit yapısı içinde Mg, katyonik Mg olmak üzere farklı türler tespit edilmiş ve her bir türün derişimi hesaplanmıştır. Zeytin yağında ise toplam Mg tayinlerinin yanısıra, pepsin içeren 0. 1 M HC1 ile ekstraksiyon yapılmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER : Fraksiyonlama / Magnezyum / atomik absörpsiyon spektrofotometresi / zeytin / zeytin yağı
dc.description.abstractABSTRACT MAGNESIUM FRACTIONATION IN OLIVE AND OLIVE OIL Serta BA?DAT YAŞAR Balıkesir University, Institute öf Science, Department of Chemistry ( Ph.Di Thesis / Supervisor : Prof.Dr. Şeref GÜÇER ) Balikesir-Turkey, 2001 Magnesium (Mg) fractionation studies were carried out for green olive growing in Edremit Bay and Kapıdağ Peninsula and for olive oil that commercially producted in Turkey. Mg fractionation is important in metal bioavailability. Mg and Mediterranean diet are interesting in showing similar effect in human body. First of all, instrument conditions were optimised depending upon the solvent used, in addition interference effects and correction method were also investigated for making Mg fractionation. Analytical schemes were developed for making Mg fractionation and applied for1 some olive and olive oil samples. Extraction with CCU was made to determine Mg level included in lipids, extraction with CHCI3 was made to determine chlorophyll bounded Mg and distilled water extraction was made to determine soluble form of Mg in olive. Additionally, extractions with 0.1 M pepsin containing HC1 solution and n-octanol solvent were made in order to understand absorption mechanism in the body. Four different species were determined in olive-water extract; particulate Mg, polyphenol bounded Mg, polysaccharide; bounded Mg and cationic Mg, Mg level of each species was also measured. In addition to total Mg determinations, extraction with 0.1 M pepsin containing HC1 solution was made for olive oil samples. KEY WORDS : fractionation / Magnesium / atomic absorption spectrophotometry / olive / olive oil iiien_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleZeytin ve zeytin yağında magnezyum`un fraksiyonlama çalışmaları
dc.title.alternativeMagnesium fractionation in olive and olive oil
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmICP-AES
dc.subject.ytmOlive oil
dc.subject.ytmAtomic fluorescence spectrometry
dc.subject.ytmAtomic absorption spectrophotometry
dc.subject.ytmFractionation technique
dc.subject.ytmMagnesium
dc.subject.ytmOlive
dc.identifier.yokid119544
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid112639
dc.description.pages128
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess