Obruk baraj gölünün bakteriyolojik özelliklerinin çevre koşulları ile değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Alp Avcı, Gülçin | |
dc.contributor.author | Tercan Kozan, Seda | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:47:34Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:47:34Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2021-02-23 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/622460 | |
dc.description.abstract | Su kalitesi, insan, hayvan ve bitki sağlığında önemli bir role sahiptir. Özellikle gastrointestinal hastalıkların bulaşmasının önde gelen nedenlerden biridir. Bu nedenle, insan tüketimine yönelik suyun, hastalığa neden olabilecek mikroorganizmalardan ve kimyasal maddelerden arınmış olması gerekmektedir. Su kalitesi çalışması, su kütlesinin kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini tanımlama ve suyun kalitesini kötü yönde etkileyecek olası kirlilik kaynaklarını tespit etme aşamalarını kapsamaktadır. Çalışmamızda Obruk baraj suyunun su kalitesi mikrobiyolojik ve fizikokimyasal olarak çevre koşullerı ile birlikte değerlendirildi. Bu tez çalışması Obruk Barajı hakkında yapılan ilk bilimsel araştırmadır. Çalışmamız kapsamında Obruk baraj suyundan Ekim 2017 ve Şubat 2018 tarihlerinde belirlenen 11 istasyondan yüzeyel ve derin su örnekleri araştırmalar yürütüldü. Su örneklerinde fekal bakteri etkenleri ve bazı fizikokimyasal parametreler incelendi. Elde ettiğimiz verilere göre, baraj suyunun özellikle bazı lokasyonlarında mikrobiyal kontaminasyon ve fizikokimyasal parametrelerde normal sınırlardan sapmalar tespit edildi. Sonuç olarak, obruk barajı önemli bir lokasyona sahiptir. Baraj sularının kullanım alanları dikkate alındığında, belirli dönemlerde su kalitesi incelenmeli ve kirlilik kaynakları dikkatle belirlenmeli, halk sağlığı açısından kirliliğe neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. | |
dc.description.abstract | Water quality has an important role in human, animal and plant health. It is one of the leading causes of transmission of gastrointestinal diseases. Fort this reason, water intended for human consumption must be free of microorganisms and chemicals that can cause disease. The water quality study covers the stages of identifying the chemical, physical and biological properties of the water body and identifying potential sources of pollution that will adversely affect the quality of the water. In our study, the water quality of Obruk dam water was evaluated microbiologically and physicochemically with environmental conditions. This thesis study is the first scientific research about Obruk Dam. Within the scope of our study, surface and deep water samples were researched from 11 stations determined from Obruk dam water in October 2017 and February 2018. Fecal bacteria factors and some physicochemical parameters were examined in water samples. According to the data we obtained, deviations from normal limits were detected in microbial contamination and physicochemical parameters, especially in some locations of the dam water. As a result, the pothole dam has an important location. Considering the usage areas of dam waters, water quality should be examined at certain periods and sources of pollution should be determined carefully and necessary measures should be taken to eliminate the factors causing pollution in terms of public health. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Obruk baraj gölünün bakteriyolojik özelliklerinin çevre koşulları ile değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation together with environmental conditions Obruk dam lake the bacteriological characteristics | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-02-23 | |
dc.contributor.department | Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10329310 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HİTİT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 656780 | |
dc.description.pages | 84 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |