Show simple item record

dc.contributor.advisorÖncel, Hasan Uğur
dc.contributor.authorKarakaya, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-07T12:35:05Z
dc.date.available2021-05-07T12:35:05Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-08-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/621795
dc.description.abstractÜlkemizde son yıllarda, yeraltı su kaynaklarından elde edilen suların, şehir sularının fiyatlarındaki artışlardan dolayı, sanayi kuruluşlarınca içme ve kullanma suyu olarak kullanıldığını görmekteyiz.. Yeraltı kaynak sularının içerikleri bulundukları bölgenin toprak ve iklim yapısına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Kırsal bölgelerde yer altı su kaynaklarına ulaşmak için, toprak yüzeyinden su kaynağına kadar uzanan, 100 metre ve daha derin sondajlar yapılması gerekmektedir. 100 metre derinliğe kadar yapılan sondajlardan elde edilecek içme suyunun, yağmur birikintileri ve yüzey suyu kaynaklı olmasından dolayı, bu suların kullanılması insan sağlığı açısından bulunduğu bölgede ki çevre kullanım şartlarına uygun olarak farklı riskler taşımaktadır. Yer altı nehirlerinin oluşturacağı su kaynaklarında kirlilik bölgenin iklim şartlarından bağımsız olarak su yolunun izlediği coğrafyalardaki tüm kirlilik risklerini beraberinde getirebileceğinden bazen çok sağlıklı bir su iken, bazen çok tehlikeli bir su haline gelebilmektedir.. Bu nedenle 100 metre veya daha derinde bulunan yer altı sularının kontrolsüz biçimde içme suyu olarak kullanılması insan sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Tüm kimyasal ve mikrobiyolojik testleri yapıldıktan sonra kullanıma sunulan yer altı kaynak sularının, su yolunda sanayi tesisleri atıkları ile kirletilebilmesi ve bu suları kullanan sanayi kuruluşlarındaki çalışan insanlar da oluşabilecek meslek hastalıkları, hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerekir. Çalışmamızda, bu düşünceden hareketle, özellikle bu suları kullanan işyerlerinde çalışanların bu sulardan etkilenme olasılığını belirlemek amacıyla, Ömerli baraj gölünün uzantısında oluşan 100 metreden daha derindeki yer altı su kaynağını elimizdeki harita bilgileri çerçevesinde Tuzla bölgesine uzanan su yolu üzerinde takip ettik. Elimizdeki eski bir yer atlı su kaynakları haritasını esas alarak, başlangıç noktası olarak Pendik Kurnaköy mevkisinde açılmış olan ve 100 yıldan daha fazla bir süredir çevre halkının su ihtiyacını karşılayan yer altı su kaynağını esas aldık. Burada kaynak çıkışından steril bir şekilde elde ettiğimiz su örnekleriyle, aynı kaynak suyunun köy halkına servis edildiği çeşme suyu ve su yolunun uzantısında bulunan ve birçok organize sanayi sitesine komşu olan Balçık köyündeki 200 metre üzerinde bir derinlikten çıkarılan kaynak suları ile karşılaştırdık. Harita bilgilerinden elde ettiğimiz su yolunda, ana kaynak olarak aldığımız Kurnaköy kaynağındaki su ile, Balçık köyünde elde edilen suların içerdikleri elementlerin, fiziksel, kimyasal(özellikle ağır metaller açısından) ve mikrobiyolojik analizlerini yapılarak, içme suyu olarak kullanılan bu suların insan sağlığına olan etkileri tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Yer altı su kaynakları, Köy içme suyu çeşmeleri, Organize sanayi bölgesi, Sanayi atıkları.
dc.description.abstractIn our country in recent years, we see that the water obtained from groundwater resources is used by industrial organizations as drinking and potable water due to the increase in city water prices, especially in rural zones. The contents of underground spring water varies depending on the soil and climate structure of the region where they are located. To reach underground water sources in rural zones, it is necessary drilling 100 meters and deeper from the surface to the water source. Due to the fact that drinking water obtained from drillings below 100 meters depth may be caused by rain puddles and surface water and the risks posed to human health are increasing.Pollution in the water sources formed by underground rivers can carry all pollution risks within the geography followed by the waterway regardless of the climatic conditions of the region. Therefore, uncontrolled usage of groundwater, which is 100 meters or deeper, can be dangerous for human health. When all chemicals and microbiological tests have been carried out, it should never be underestimated that the possibility of waste contamination of industrial plants in the waterway of the groundwater and make it harmful for the human health.In this study with reference to this idea, we have followed the underground water source which is deeper than 100 meters in the extention of Ömerli Barrage Lake on the road leading to Tuzla reqion within the framework of present information. In line with the information provided by an old underground water resources map, we have taken starting point on the underground water supply that has been opened in Pendik, Kurnaköy location for more than 100 years.Here, we compared the water samples obtained from the spring outlet according to the test methods with the spring water from the depth of 200 meters in the village of Balçık , which is neighborur to the Industrial Zone and located in the extension of the tap water and the extension of the waterway, where the same spring water is served to the village people. We discussed the effects of the water used as drinking water on human health, on the water way obtained from the map information, by making physical, chemical and microbiological analyzes of the water elements obtained from Balçık village with the water in the Kurnaköy spring which we take as a main source.Keywords: Underground water sources, Drinking tap water, Industrial Zone, Industrial Waste.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSağlık Eğitimitr_TR
dc.subjectHealth Educationen_US
dc.titleMarmara Bölgesi İstanbul ili dahilindeki içme suyu kaynaklarının sanayi kuruluşlarınca kirletilmesi oranlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin irdelenmesi
dc.title.alternativeDetermination of pollution rates of drinking water resources by industrial organisations within the province of Marmara in city of İstanbul suggestions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-19
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10330039
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGEDİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid630666
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess