Türkiye`nin dominant mikroflorasındaki penicillum türlerinde bazı enzimatik aktivitelerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Tanrıseven, Aziz | |
dc.contributor.author | Pembeci, Ceyda | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:30:05Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:30:05Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/621550 | |
dc.description.abstract | . ' * r OZET - : Bu çalışmada Türkiye'nin tarımsal mikoflorasının baskın üyelerinden olan Penicillium spp. kültürlerinin proteaz ve amilaz üretme yetenekleri kalitatif olarak belirlenmiştir. Bu amaçla 41 ayrı türde toplam 1006 adet Penicillium spp. kültürü taranmıştır. Proteaz aktivitelerini belirlemek için `Derin Kültürle Opasite Kapasitesi`, amilaz aktivitelerini belirlemek için ise `Diffüzyon İle Zon Kontrolü` teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda incelenen Penicillium sp. kültürlerinden 773 adedi proteolitik ve 481 adedi ise amilolitik aktivite açısından pozitif olarak saptanmıştır. İncelenen kültürler arasında amilolitik aktivitesi tartışılabilir (±) olanlar 363 adet, negatif olanlar ise 162 adet olarak bulunmuştur. Buna göre taraması yapılan Penicillium kültürlerinden %77'si proteaz, %48'i amilaz üretme yeteneğine sahiptir. İncelenen Penicillium türlerinin ilgili enzimatik potansiyellerinin belirlenmesi hem endüstriyel hem de bilimsel alandaki çalışmalara temel oluşturacak niteliktedir. | |
dc.description.abstract | ¦r * *. V ^/ -A 1«i Ei'çfS SUMMARY Xt^t^-0- In this research, qualitative screening of protease and amylase producing abilities of Penicillium sp. which is a dominant culture in Turkish agricultural mycofiora were determined. For this reason 1006 Penicillium sp. was screened. Methods used for enzyme determination cover `Opacity Capacities in Deep Culture Technique` for protease, `Clear Zone in Diffusion Technique` for amylase. Totally 1006 Penicillium sp. were analysed for protease and amylase activities. It was observed that 773 culture showed proteolytic activity, 481 of them has positive amylolytic activity. Among all the cultures 363 of them have moderate amylolytic activity, 162 of them doesn't have any amylolytic activity. According to these results 77% protease and 48% amylase producing abilities were determined in 1006 mould culture. Determination of enzyme producing potentials of Penicillium spp. will base on industrial and scientific research areas. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Türkiye`nin dominant mikroflorasındaki penicillum türlerinde bazı enzimatik aktivitelerinin belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Penicillium | |
dc.subject.ytm | Microflora | |
dc.identifier.yokid | 77729 | |
dc.publisher.institute | Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ | |
dc.identifier.thesisid | 77729 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |