Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzçelik, Babür
dc.contributor.authorKuram, Emel
dc.date.accessioned2021-05-07T12:25:53Z
dc.date.available2021-05-07T12:25:53Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/620463
dc.description.abstractBu tezde, delik delme işleminde bitkisel esaslı kesme sıvılarının ve kesme parametrelerinin delme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Deneylerde iş parçası malzemesi olarak AISI 304 paslanmaz çelik malzeme ve kesici takım olarak 8 mm çapında HSSE matkap ucu kullanılmıştır. Kesme sıvısı olarak 6 tane bitkisel esaslı kesme sıvısı ve 1 tane ticari mineral esaslı kesme sıvısı kullanılmıştır. Bitkisel esaslı kesme sıvılarından 5 tanesi ayçiçeği ve kanola bitkilerinden geliştirilmiştir, diğer bitkisel esaslı kesme sıvısı ise ticari olarak konsantre halinde temin edilmiştir. Deneyler üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk deney çalışmasında deney seti Taguchi L9 (33) ortogonal dizini esas alınarak hazırlanmıştır. Bu deney setinde kesme parametreleri olarak; devir sayısı, ilerleme, delme derinliği alınmıştır. Deneysel data Minitab 14 yazılımı yardımıyla işlenmiştir. Delme parametrelerinin etkisini analiz etmek için ortogonal dizin, işaret/gürültü (S/N) oranı ve varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İkinci deneysel çalışma planı olarak; 81 delik sayısı için sabit devir sayısı, ilerleme ve delme derinlik değerleri için performans deneyleri yapılmıştır. Üçüncü deney setinde; farklı devir sayısı ve ilerleme değerlerindeki veriler elde edilmiştir. Delme esnasında kesme kuvvetleri Kistler 9257B dinamometre ile ölçülmüştür. Kuvvet datası DAQ kartı ve Dynoware kullanıcı ara yüzü yardımıyla elde edilmiş ve bilgisayara kaydedilmiştir. Deliklerin yüzey pürüzlülüğü Mitutoyo Surftest SJ 301 ile ölçülmüştür. Her durumda yüzey pürüzlülüğü için iki ölçüm alınmıştır ve analiz için ortalama değer kullanılmıştır. Genel olarak deney sonuçları, geliştirilen bitkisel esaslı kesme sıvılarının kuvveti ve yüzey pürüzlülüğünü azaltmada performansının diğer ticari kesme sıvılarına eşit veya ticari kesme sıvılarından daha iyi olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractIn this thesis, the effects of vegetable based cutting fluids and cutting parameters on drilling forces and surface roughnesses in the drilling were experimentally investigated. In experiments, AISI 304 stainless steel was used as workpiece material and HSSE 8 mm diameter drill was used as cutting tool. Six vegetable based cutting fluids and one commercial mineral based cutting fluid were used as cutting fluids. Five of vegetable based cutting fluids were developed from sunflower and canola (rapeseed), other vegetable based cutting fluid was bought as a commercial. The experiments were conducted at three stages. First experiment were determined by using the Taguchi L9 (33) ortogonal array. Spindle speed, feed rate, drilling depth were taken as cutting parameters in this experiment. The experimental data was processed with the aid of Minitab 14 software. An orthogonal array, the signal-to-noise (S/N) ratio, and the analysis of variance (ANOVA) are employed to analyze the effect of drilling parameters. As second experimental study; performance experiments were conducted at constant spindle speed, feed rate and drilling depth for 81 holes. At third experiment; data at different spindle speed and feed rate was obtained. The drilling forces were measured with a Kistler 9257B dynamometer. Force data was saved on a personal computer, acquired via a DAQ Card and Dynoware user interface. The surface roughnesses of the holes were measured with a Mitutoyo Surftest SJ 301. Two measurements were taken for the surface roughness in each case and the average value was used for analysis. The experiment results show that in general, the performance of developed vegetable based cutting fluids was equal or better than the other commercial cutting fluids in reducing the force and the surface roughness.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleBitkisel esaslı kesme sıvılarının delmedeki performansının araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of vegetable-based cutting fluids performance in drilling
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDrilling
dc.subject.ytmPlant oils
dc.subject.ytmSurface roughness
dc.subject.ytmForce
dc.subject.ytmCanola oil
dc.subject.ytmSunflower oil
dc.subject.ytmTaguchi method
dc.subject.ytmRegression analysis
dc.subject.ytmVariance analysis
dc.identifier.yokid348064
dc.publisher.instituteMühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
dc.identifier.thesisid245268
dc.description.pages137
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess