Show simple item record

dc.contributor.advisorEğri, Mücahit
dc.contributor.authorYildiz Çeltek, Nagihan
dc.date.accessioned2021-05-07T12:16:29Z
dc.date.available2021-05-07T12:16:29Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/619759
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Tokat il merkezi ve merkeze bağlı kırsal bölgelerde yer alan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin iyot alım durumlarını ve guatr sıklığını belirlemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Tokat il merkezi ve merkeze bağlı kırsal yerleşim yerlerindeki ilköğretim okullarına devam etmekte olan 7-11 yaş grubundaki öğrencilerdir. Örneklem grubunun seçilmesinde Nüfusa Orantılı Örneklem Metodu kullanıldı. Kümeye giren öğrenciler basit sistematik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlendi. Araştırmaya kentsel alandan 300, kırsal alandan 150 olmak üzere toplam 450 öğrenci seçildi. Öğrencilerden spot idrar örnekleri alındı, palpasyonla guatr muayenesi yapıldı ve ailelerine anket formu doldurtuldu.Bulgular: Araştırmaya dahil edilen öğrencilerde ortalama idrar iyot düzeyi 47.6 mgr/L, guatr prevelansı %23.3 olarak bulundu. Kentsel alanda ortalama idrar iyot düzeyi 60.3 mgr/L iken kırsal alanda 28.3 mgr/L hesaplanmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Guatr prevelansı kırsal bölgede %29.3, kentsel bölgede %20.3'tür ve aradaki farklılık istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışmamızda öğrencilerin ailelerinde gelir miktarı ve eğitim düzeyinin artışına paralel olarak iyotlu tuz kullanımının ve iyot alım düzeyinin de arttığı gözlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %51.7'sinde orta derecede iyot eksikliği, %28.8'inde hafif derecede iyot eksikliği saptanmıştır. Ailelerde iyotlu tuz kullanım oranları toplamda %50.6 ve kentsel alanda kırsal alana göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.Sonuç: Iyot eksikliği önlenebilir zeka geriliklerinin en sık nedenlerinden biridir. Toplumda iyot eksikliğini önlemeye yönelik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır. Iyot eksikliğinden korunmada en sık kullanılan yöntem tuzların iyotlanmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü iyot eksikliği ile mücadelede toplumun %90'ında iyotlu tuz kullanılmasını önermektedir. Iyotlu tuz kullanımını arttırmak için okullarda, sağlık çalışanlarında, ailelerde ve toplum genelinde bilgilendirme çalışmalarına gerek vardır.Anahtar Kelimeler: Guatr prevelansı, İdrar iyot düzeyleri, 7-11 yaş grubu, Tokat
dc.description.abstractPurpose: The aim of the study is to determine iodine uptake and goiter prevelance of primary students at urban and rural areas of Tokat city.Materials and Methods: 7-11 years old students living in the city center and urban areas in Tokat have been used as sampling units. Sampling was based on the population raties in the sides. The students included in the sampling groups were determined simply with a systematic sampling route. 300 students in the central region and 150 students in rural region were used in this reseach. Urine samples were collected from students and goiter analysis was done by palpation and questionaire forms were conducted to families.Results: The average iodine content and goiter prevalence were found as 47.6 mgr/L and %23.3 respectively. Average iodine content in the urine of students from city center was 60.3 mgr/L as it is an average of 28.3 mgr/L in rural areas. The difference have been found meaning full statistically. The useage of edible salt with iodine and there fore iodine uptake was observed to increase according to the income and education rates of the families. 51.7% of the students was found to supper medium level iodine deficiency as 28.8% of the students was found to be slightly iodine deficient. The rate of usage of edible salt with iodine was determined as 50.6% in families as overage and also it was lower in rural areas than urban areas.Conclusion: Iodine deficiency is one of the most frequent reason for intelligency problems. So, there is a need to prevent iodine defficiency in the societies. The must frequent method to pretect from iodine deficiency is adding of iodine to edible salt. World Health Organisation (WHO) propose usage of edible salt with iodine to 90% of the society. To increase the usage of edible salt with iodine, people must be knowledged in schools, hospitals and families.Keywords: Goiter prevalence, Urine iodine level, 7-11 years old age group, Tokaten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAile Hekimliğitr_TR
dc.subjectFamily Medicineen_US
dc.titleTokat merkez ilköğretim okullarındaki 7-11 yaş grubu öğrencilerde iyot alım durumunun incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of iodine consumption on the 7-11 year-old children attending primary schools in the Tokat province center
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid307530
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid247947
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess