Preoperatif açlık süresinin rejyonel ve genel anestezi uygulanan hastalarda hemodinamik cevaba etkisi
dc.contributor.advisor | Tapar, Hakan | |
dc.contributor.author | Uzunkaya, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:15:44Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:15:44Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-08-22 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/619571 | |
dc.description.abstract | Elektif şartlarda operasyon planlanan hastalarda, anestezi indüksiyonu sırasında aspirasyon pnömonisi riskini azaltmak için cerrahi öncesi oral katı ve sıvı gıda alımının kısıtlanması rutin olarak uygulanmaktadır. Cerrahi öncesi istenilen bu süre değişik nedenlerden dolayı öngörüleni çoğunlukla geçmektedir. Biz bu çalışmamızda preoperatif açlık süresinin rejyonel ve genel anestezi uygulanan hastalarda hemodinamik cevaba etkisini araştırdık.Hastalar genel anestezi uygulanan ve preoperatif katı gıda açlık süresi 12 saatten kısa olanlar Grup I (GI, n=64), genel anestezi uygulanan ve preoperatif katı gıda açlık süresi 12 saatten uzun olanlar Grup II (GII, n=92), rejyonel anestezi uygulanan (spinal anestezi) ve preoperatif katı gıda açlık süresi 12 saatten kısa olanlar Grup III (GIII, n=12), rejyonel anestezi uygulanan ve preoperatif katı gıda açlık süresi 12 saatten uzun olanlar Grup IV (GIV, n=12) olacak şekilde gruplara ayrıldı. Hastaların preoperatif ve anestezi indüksiyonunu takiben 1, 5, 10, 15, 20. dakika sistolik ve diyastolik kan basıncı ile kalp atım hızı değerleri ölçüldü. Bu ölçümlerin preoperatif değerlere göre değişim yüzdeleri hesaplandı.Grup II'deki hastaların indüksiyon, 5. ve 10. dakika kalp atım hızı ile diastolik kan basıncı değerlerinin değişim yüzdesi, indüksiyon ve 5. dakika sistolik kan basıncı ile ortalama arteriyel basınç değerlerinin değişim yüzdesi Grup I'e göre istatistiksel olarak daha anlamlı azaldığı bulundu.Grup IV'deki hastaların indüksiyon sistolik kan basıncı değerlerinin değişim yüzdesi ile 5. dakika ortalama arteriyel basınç değerlerinin değişim yüzdesinin Grup III'e göre istatistiksel olarak daha anlamlı azaldığı bulundu.Sonuç olarak; preoperatif katı gıda açlık süresi uzadıkça kalp atım hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncı ile ortalama arteriyel basınç değerlerinin preoperatif değerlere göre değişim yüzdesinde istatistiksel olarak anlamlı azalmaların olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler: Preoperatif Açlık Süresi, Sistolik Kan Basıncı, Diyastolik Kan Basıncı, Kalp Atım Hızı | |
dc.description.abstract | In patients planning surgery in elective conditions, restriction of oral solid and fluid food intake is routinely done preoperatively to decrease the risk of aspiration pneumonia during anesthesia induction. This desired period before the surgery mostly accedes the anticipated time out of different reasons. In this study, we searched the impact of preoperative fasting period duration on hemodynamic response in regional and general anesthesia performed patients.The patients were grouped; general anesthesia performed and preoperative solid food fasting period shorter than 12 hours as Group I (GI, n=64), general anesthesia performed and preoperative solid food fasting period longer than 12 hours as Group II (GII, n=92), regional anesthesia (spinal anesthesia) performed and preoperative solid food fasting period shorter than 12 hours as Group III (GIII, n=12), regional anesthesia (spinal anesthesia) performed and preoperative solid food fasting period longer than 12 hours as Group IV (GIV, n=12). Patient's systolic and diastolic blood pressures at 1st, 5th, 10th, 15th and 20th minutes and heart rates were measured preoperatively and following anesthesia induction. Variation percentages of these measurements based on preoperative values were calculated.It was found that the variation percentages of induction, 5th, 10th minutes heart rate and diastolic blood pressures and induction and 5th minute systolic blood pressures together with variation percentage of mean arterial pressure values were statistically decreased more significantly in Group II patients than that of Group I.It was found that the variation percentages of induction systolic blood pressure values and 5th minute mean arterial pressure value were statistically decreased more significantly in Group IV patients than that of Group III.As a result, it is observed that as preoperative solid food fasting period lengthens, variation percentages of heart rate, systolic and diastolic blood pressures and mean arterial pressure values statistically decrease more significantly based on preoperative values.Key Words: Preoperative Fasting Period, Systolic Blood Pressure, Diastolic Blood Pressure, Heart Rate | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Anestezi ve Reanimasyon | tr_TR |
dc.subject | Anesthesiology and Reanimation | en_US |
dc.title | Preoperatif açlık süresinin rejyonel ve genel anestezi uygulanan hastalarda hemodinamik cevaba etkisi | |
dc.title.alternative | Influence of preoperative fasting time on hemodynamic response of patients receiving regional and general anesthesia | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-08-22 | |
dc.contributor.department | Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Hunger | |
dc.subject.ytm | Preoperative period | |
dc.subject.ytm | Anesthesia | |
dc.subject.ytm | Anesthesia-general | |
dc.subject.ytm | Anesthesia-conduction | |
dc.subject.ytm | Hemodynamics | |
dc.subject.ytm | Blood pressure | |
dc.subject.ytm | Systole | |
dc.subject.ytm | Heart rate | |
dc.subject.ytm | Diastole | |
dc.identifier.yokid | 10162222 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 473849 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |