Süreç iyileştirme: Gaziosmanpaşa Üniversitesi`nde bir uygulama
dc.contributor.advisor | Ardıç, Kadir | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Münevver | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:11:47Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:11:47Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/619273 | |
dc.description.abstract | Geçmişini iyi analiz eden ve geleceğini daha iyi yaşam standartları ile şekillendirmek isteyen toplumun eğitime verdiği önem kadar kaliteye verdiği önem de artmıştır. Bir işletmenin rekabet avantajı sağlaması, bilimsel yöntemlerin bünyesinde ne derecede uygulandığıyla çok yakından ilişkilidir. Çünkü bu bilimsel yöntemler; uzmanların yıllar boyu müşteri beklentilerini irdelemeleri sonucunda karşılarına çıkan kalite kavramını ve kalitenin artırılma yollarını analiz etmeleriyle ortaya çıkmıştır.Birçok mal/hizmet üreten işletmede rekabet şartlarına erişmek için süreç iyileştirme ve benzeri tekniklerden faydalanıldığı görülse de yükseköğretim kurumlarında, öğrettikleri bu bilgilerin uygulanırlığının hangi seviyede olduğu tartışmaya açık bir konudur. Bu çalışmada, teoride anlatılan istatistiksel süreç iyileştirme tekniklerinin uygulama noktasında da kolayca uygulanabilir ve sonuçlarının uzun vadede de olsa kalitenin artmasına yarar sağlayacağının görülmesi amaçlanmaktadır.Çalışmada temel istatistiksel süreç kontrol teknikleri incelenerek Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinden oluşan bir grupla beyin fırtınası tekniği yardımıyla eksiklik görülen süreçler tartışılmış ve seçilen süreçler için balık kılçığı diyagramları oluşturularak alt sebeplere inilmiştir. Daha sonra iyileştirme yapılmaya imkân sağlayan esas süreç seçilmiştir. Bu süreç de iş akış şemaları yardımıyla incelenmiş ve iyileştirme konusunda neler yapılabileceği üzerinde çalışılıp yeni akış şemaları çizilmiştir. Bu sayede kaliteyi kontrol altına almak, yüksek kalite sağlamak, verimliliği arttırmak, müşteri memnuniyetini arttırmak ve zaman kaybını azaltmak mümkün olmuştur. | |
dc.description.abstract | The community that searched its past thoroughly and wanted to give shape to its future with better standards of living considers education of the community as important as the quality given. Achieving an advantage business enterprise is related to the degree of how much of the scientific methods are practiced. Since these scientific methods have been developed along the time when specialists have been researching the new expansion of the customers for a long time to improve quality and the methods of increasing this quality.Many goods/services-producing companies benefit from methods of improving processes to be more competitive. But the level at which practicing this information lectured at universities is a subject open to debate. In this study, statistical process improvement techniques described in the theory is aimed to be easily applied albeit the point of application. And the results will provide long-term benefit.In this study, the basic statistical process control techniques were examined. Deficiencies in the processes were discussed with a group of students which consisted of Gaziosmanpaşa University, Faculty of Economics and Administrative Sciences by brainstorming technique. The fishbone diagram was drawn for the processes which were selected. Then the main process which allows improvement to be made was chosen. In this process the things on what can be done to improve is examined with the help of the flow diagrams and new flow diagrams were drawn. In this manner, to control quality, to provide high-quality, to increase productivity and to improve customer satisfaction and to reduce the loss of time was possible. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Süreç iyileştirme: Gaziosmanpaşa Üniversitesi`nde bir uygulama | |
dc.title.alternative | Prosess improvement: An application at Gaziosmanpaşa University | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.subject.ytm | Total quality management | |
dc.subject.ytm | Education quality | |
dc.subject.ytm | Universities | |
dc.subject.ytm | Statistical process control | |
dc.subject.ytm | Process improvement | |
dc.subject.ytm | Process management | |
dc.identifier.yokid | 409514 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 296460 | |
dc.description.pages | 112 | |
dc.publisher.discipline | Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı |