Show simple item record

dc.contributor.advisorBrohi, A. Reşit
dc.contributor.authorKaraman, M.Rüştü
dc.date.accessioned2021-05-07T12:07:49Z
dc.date.available2021-05-07T12:07:49Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618926
dc.description.abstractÖZET AZOTLU GÜBRELERİN DOMATES (Lycopersicon Esculent um L-) VERİMİ VE MEYVE KALÎTESÎ DZERÎNE ETKÎSÎ M. Rüştü KARAMAN Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Doktora Tezi 1995, 695 sayfa Danışman: Prof -Dr. A. Resit BROHİ Jüri : Prof -Dr. A. Resit BROHİ : Prof.Dr. Saim KARAKAPLAN s Prof.Dr. Mustafa KILIÇ Araştırmanın amacı, azotlu gübrelerin domates verimi »mey ve nitrat ve okzalik asit kapsama ile diğer önemli kalite özellikleri üzerine etkisinin tesbit edilmesidir. Araştırma 1994-95 yılları arasında siltli-tm ve killitın olmak üzere iki farklı bünyeye sahip Fidanlık Meyvecilik Araştırma İstasyonu ve Ziraat Fakültesi arazilerinde yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre iki faktörlü ve üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede bitki olarak H-SS74 domates çeşidi ile gübre olarak amonyum nitrat» amonyum sülfat» kireçli amonyum nitrat» üre ve potas yum nitrat, 0» 4, 8, 16, 3S kg N/da dozlarında uygulanmıştır. Normal bitki gelişimi için ayrıca 10 kg PaO^/da TSP şeklinde ve 5 kg Ke0/da KeSÛ şeklinde her parsele uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 16 kg N/da 'a kadar artan azot dozu ile birlikte verim de artmış, daha yüksek azot dozunda verim azalmıştır, özellikle nitratlı gübre uygulaması domates bitkisinde nitrat ve okzalik asit birikimini artırmıştır.Top lam meyve adedi, ortalama meyve ağırlığı, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, toplam asitlik, C vitamini, meyve şeker, protein, tuz, okzalik asit, nitrat, azot, fosfor, potasyum kapsamları, yaprak nitrat, azot, fosfor, potasyum kapsamları gibi diğer kalite özellikleri de gübreleme ve toprak tekstürüne bağlı olarak farklı değerler vermiştir.
dc.description.abstractABSTRACT T` THE EFFECT OF NITROBENDUB FERTILIZERS ON TOHATD (Lvcopersicon Esculent urn L.) YIELD AND FRUIT QUALITY M. Rüştü KARAMAN Gaziosmanpaşa University Sraduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science PhD. Thesis 1995, e95 page Supervisors Prof.Dr. A. Resit BRDHÎ Jury : Prof.Dr. A. Resi t BROHÎ : Pr of. Dr. Saim KARAKAPLAN : Prof -Dr. Mustafa KILIÇ The main object of this study is to investigate the effect of nitrogenous fertilisers on the yield, nitrate and oxalic acid content and other quality properties of tomato. This research was laid out on the Lands of Fidanlık Fruit Researh Station and Agricultural Faculty during the year i 994-95. The soils were si 1 1 y- loam and clay- loam in texture respectively. The experiment was planned by using split plot design with two factors and three replications. In this experiment j, H-SS74 tomato variety was used. Nitrogen sources as a ammonium nitrate, ammonium sulphate, calcium ammonium nitrate, urea and potassium nitrate were used at 0, 4, 8, 16, 3E kg N/da rates. In addition, 10 kg PaDs/da as TSP and 5 kg Ka0/da as K«SD<» were applied for normal growth of the tomato plants. According to the result of the experiment, increasing rates of nitrogen up to 16 kgN/da increased the tomato yield, whereas the yield was decreased by higher N rates. Nitrogen in the form of nitrate increased the nitrate and oxalic acid content of the tomato. Total fruit number, average fruit weight, water soluble dry matter yield, pH, total acidity, vitamin C, sugar, protein, oxalic acid, nitrate, nitrogen, phosphorus and potassium contents of fruit, whereas nitrate, nitrogen, phosphorus and potassium contents of leaves were varied with fertiliser rate, source of N and soil texture.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAzotlu gübrelerin domates (Lycopersicon essulentum L.) verimi ve meyve kalitesi üzerine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTomato
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmNitrogen fertilizers
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmFruits
dc.identifier.yokid45436
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45436
dc.description.pages328
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess