Show simple item record

dc.contributor.advisorBüyükburç, Uğur
dc.contributor.authorBudak, Fikret
dc.date.accessioned2021-05-07T12:07:40Z
dc.date.available2021-05-07T12:07:40Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618888
dc.description.abstractÖZET KAYSERİ EKOLOJİK ŞARTLARINDA, FARKLI EK±M ZAMANLARININ BAZI PÎ? (Vicia sp. ) TÜRLERİNİN TARIMSAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fikret BUDAK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 58 sayfa Danışman s Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Jüri s Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ. Bu çalışma 1994-1995 yıllarında Kayseri ekolojik şartlarında değişik ekim zamanlarının, farklı fiğ türlerinin verim ve verim komponentleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı fiğ türleri kışlık olarak ve üç farklı ekim zamanında ekilmiştir. Denemeler tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deseni ne göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede parsellerin alanı 3 x 2.10 m ? 6.3 m2 ve her parselde 12 sıra bulunmaktadır. Tohumluk miktarları yaygın (adi) fiğde 10 kg/da, Macar fiği ve tüylü fiğde 8 kg/da, koca fiğde ise 14 kg/da dır. Ekim tarihleri; birinci ekim 5 Ekim 1994, ikinci ekim 20 Ekim 1994 ve üçüncü ekim 5 Kasım 1994 dür. Parsellerin yarısı kuru ot, diğer yarısı tohum verimini belirlemek için hasat edilmiştir.II Denemelerde dekara 10 kg DAP gübresi verilmiştir. Araştırmada çiçeklerime ve olgunlaşma süreleri, bitki bakla boyları (83.93 - 135.62 cm ve 2.51 - 5.79 cm), bitkide bakla ( 8.72 - 31.15 adet ), baklada ve bitkide tane sayısı (3.89-4.87 adet ve 38.67- 151.69 adet), yeşil ot ve kuru ot verimleri (2458.33-4527.77 kg/da ve 489.77-963.19 kg/da), tohum verimleri (181.74 - 249.84 kg/da), bin dane ağırlığı (38.33 -357.92 gr), ham protein oranları (%18.34- 22.70) ve verimleri (90.02-210.35 kg/da) ve ham sellüloz oranları (% 21.32-25.92) belirlenmiştir. Sonuç olarak Kayseri ekolojik koşullarında kışlık ekim lerde özellikle ve öncelikle Vicia pannonnica (Macar fiğ) or talama 963 kg/da kuru ot ve ikinci olarak Vicia villosa( tüylü fiğ) ortalama 926 kg/da kuru ot verimi ile hayvan beslenme sinde ve kullanılabilir.
dc.description.abstractÖZET KAYSERİ EKOLOJİK ŞARTLARINDA, FARKLI EK±M ZAMANLARININ BAZI PÎ? (Vicia sp. ) TÜRLERİNİN TARIMSAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fikret BUDAK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 58 sayfa Danışman s Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Jüri s Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ. Bu çalışma 1994-1995 yıllarında Kayseri ekolojik şartlarında değişik ekim zamanlarının, farklı fiğ türlerinin verim ve verim komponentleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı fiğ türleri kışlık olarak ve üç farklı ekim zamanında ekilmiştir. Denemeler tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deseni ne göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede parsellerin alanı 3 x 2.10 m ? 6.3 m2 ve her parselde 12 sıra bulunmaktadır. Tohumluk miktarları yaygın (adi) fiğde 10 kg/da, Macar fiği ve tüylü fiğde 8 kg/da, koca fiğde ise 14 kg/da dır. Ekim tarihleri; birinci ekim 5 Ekim 1994, ikinci ekim 20 Ekim 1994 ve üçüncü ekim 5 Kasım 1994 dür. Parsellerin yarısı kuru ot, diğer yarısı tohum verimini belirlemek için hasat edilmiştir.II Denemelerde dekara 10 kg DAP gübresi verilmiştir. Araştırmada çiçeklerime ve olgunlaşma süreleri, bitki bakla boyları (83.93 - 135.62 cm ve 2.51 - 5.79 cm), bitkide bakla ( 8.72 - 31.15 adet ), baklada ve bitkide tane sayısı (3.89-4.87 adet ve 38.67- 151.69 adet), yeşil ot ve kuru ot verimleri (2458.33-4527.77 kg/da ve 489.77-963.19 kg/da), tohum verimleri (181.74 - 249.84 kg/da), bin dane ağırlığı (38.33 -357.92 gr), ham protein oranları (%18.34- 22.70) ve verimleri (90.02-210.35 kg/da) ve ham sellüloz oranları (% 21.32-25.92) belirlenmiştir. Sonuç olarak Kayseri ekolojik koşullarında kışlık ekim lerde özellikle ve öncelikle Vicia pannonnica (Macar fiğ) or talama 963 kg/da kuru ot ve ikinci olarak Vicia villosa( tüylü fiğ) ortalama 926 kg/da kuru ot verimi ile hayvan beslenme sinde ve kullanılabilir.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKayseri ekolojik şartlarında, farklı ekim zamanlarının bazı fiğ (vicia sp.) türlerinin tarımsal özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmVetch
dc.subject.ytmField crops
dc.subject.ytmSowing date
dc.subject.ytmKayseri
dc.identifier.yokid55321
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid55321
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess