Kuzu besininde yem seçimi tekniğinin uygulanabilme olanakları
dc.contributor.advisor | Özsoy, M. Kemal | |
dc.contributor.author | Çimen, Murat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:07:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:07:28Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618832 | |
dc.description.abstract | ÖZET KUZU BESİSİNDE YEM SEÇİMİ TEKNİĞİNİN UYGULANABİLME OLANAKLARİ Murat ÇİMEN GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ 1998, 82 sayfa Danışman: Prof. Dr. Mustafa Kemal ÖZSOY Jüri : :Prof Dr. Kamil DOĞAN Prof:Erdoğan SELÇUK Bu çalışmada kuzu besisinde yem seçimi tekniğinin besi ve karkas özelliklerine etkisi yanında uygulamada getireceği avantajlarında tespitine çalışılmıştır. Ayrıca hayvan davranışlarına bağlı olarak en uygun rasyonu hayvanların kendilerinin belirleyip belirleyemeyecekleri konusuda test edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 1. denemede Akkaraman ırkı kuzulara 4 farklı yemleme tekniği uygulanmıştır. Kontrol grubuna sabit rasyon verilirken (%15 ham protein, 2.3 Meal ME/kg) seçilmiş karma grubuna yem seçimi grubunun haftalık olarak seçtiği yem hammaddeleri karıştırılarak verilmiştir. Yem seçimi grubunda kuzular yem hammaddelerinden seçim yaparlarken, enerji/protein grubundakilere enerji ve protein seviyeleri farklı rasyonlardan (% 18 ham protein ve 2.0 Meal ME/kg, % 12 ham protein ve 2.6 Meal ME/kg) seçim yaptırılmıştır. 1. denemede günlük canlı ağırlık kazançları bakımından tüm besi döneminde (0-8. hafta) enerji/protein grubu, diğer gruplardan üstün bulunmuştur. Bu grup yemdenyararlanma oranı bakımından aynı hafta (0-8. hafta) sadece kontrol grubuna üstünlük sağlamıştır. Yem tüketimleri ve besi sonu canlı ağırlıkları itibariyle gruplar benzer özellik göstermişlerdir. Kesim ve karkas özellikleri bakımından gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yem seçimi grubu ile enerji/protein seçimi gruplarında hayvanlar yem hammaddelerinden ve enerji ve protein düzeyleri farklı rasyonlardan ihtiyaç duydukları enerji ve protein düzeyini seçmeyi başarmışlardır. Karayaka ırkı kuzuların kullanıldığı 2. denemede ise yem seçimi ve enerji/protein seçimi gruplarında farklı sürü büyüklüklerinin (5 ve 10 hayvan) etkisi denenmiştir. Farklı sürü büyüklüklerinde performans bulguları bakımından fazla bir farklılık görülmemiştir. Yemleme şeklinin etkisine bakıldığında ise enerji/protein grubu günlük canlı ağırlık kazancı bakımından 0-8. haftada yem seçimi grubuna üstünlük sağlamıştır (P<0.05). Yemleme şekli x sürü büyüklüğü interaksiyonunun performans bulgularına etkisinde dikkat çekici bir farklılık görülmemiştir. Sürü büyüklüğü artışına bağlı olarak hayvanlar yüksek enerji seçme davranışı göstermişlerdir. Buna bağlı olarakta protein tüketimleri düşmüştür. Yemleme şekline bağlı olarak yem seçimi ve enerji/protein gruplarında enerji ve protein tüketimlerinde fazla bir farklılık saptanmamıştır. Yemleme şekli x sürü büyüklüğü interaksiyonu etkisini protein tüketimlerinde göstermiştir. Yem seçimi grubunda sürü büyüklüğü artışının ham protein tüketimi üzerine olan olumsuz etkisi, enerji/protein grubuna göre daha belirgin olmuştur. Anahtar Kelimeler: Kuzu Besisi, Yem Seçimi | |
dc.description.abstract | Ill ABSTRACT APPLICABILITY OF FEED SELECTION TECHNIQUE IN FATTENING LAMB Murat ÇİMEN GAZİOSMANPAŞA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE phD THESIS 1998, 82 pages Supervisor : Prof.Dr. Mustafa Kemal ÖZSOY Jury : Prof.Dr. Mustafa Kemal ÖZSOY :P££f.pr.Kamil##pp?Alî :£E9£*&c*..fij:AQ&aa Selçuk This study was conducted to investigate effects of feed selection technique on fattening performance and on carcass characteristics and the practicle use of the technique in the area. The animal response to different enviromental conditions and different dietary applications were tested to obtain the most suitable diet which chosen by the animal itself Four different feeding techniques were applied to Akkaraman lambs. In the first study, the control group was fed with the standart diet (%15 crude protein, 2.3 Meal ME/kg) while the first test group, selected mixed, was fed with mixture of diets weekly chosen by the feed selecting group lambs in the energy/protein groups selected the diet with different energy and protein levels (%18 crude protein and 2.0 Meal ME/kg, %12 crude protein, 2.6 Meal ME/kg) on the other hand, lambs in the feed selecting group selected feed row materials. The daily gains (0-8. weeks) for energy/protein group was higher than thoseIV for other groups. The feed conversion ratio for energy/protein group was superior to the control group, but not to the other groups. The feed consumption and live weights were similar for all the groups at the and of the fattening. The groups were not significiantly different (P>0.05) for the slaughter and carcass characteristics. The lambs in the feed selecting group and in the energy/protein group were able to select the proper diet that supplied them the necessary energy and protein. In the second study where Karayaka lambs were used, the effect of the herd size on the performance of the animals in energy/protein group and feed selecting group was tested. The differences in the fattening performance obtained for various herd size were not significiant. When the herd size effect was excluded and only the feeding form effect was considered it was found that the daily gain for energy/protein group was significiantly greater than that for feed selecting group in 0-8. weeks (P>0.05). There was no interaction between the feeding form and herd size for the fattening performance. The lambs seemed to behave selecting high energy that tend to increase herd size; therefore the protein intake for the lambs decreased. The feeding form did not affect the protein and the energy intake of the animals in the feed selecting and energy/protein groups. The effect of the intereaction, between feeding form and herd size on the protein intake was obvious. The negative effect of herd size on the protein intake was greater for the feed selecting group than that for the energy/protein group. Key Words: Fattening Lamb, Feed Selection, Feed Preferences | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kuzu besininde yem seçimi tekniğinin uygulanabilme olanakları | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Lambs | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Feeds | |
dc.identifier.yokid | 77679 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 77679 | |
dc.description.pages | 82 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |