Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Ergün
dc.contributor.authorÖzcan, M. Akif
dc.date.accessioned2021-05-07T12:07:22Z
dc.date.available2021-05-07T12:07:22Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2021-04-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618806
dc.description.abstractÖZET ENZİM KATKILI ÇİĞ VE OTOKLAV EDİLMİŞ FİĞİN ETLİK PİLİÇ RASYONLARINDA KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI M. Akif ÖZCAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 47 sayfa Danışman: Doç. Dr. Ergün DEMİR Jüri: Prof. Dr. M. Kemal ÖZSOY : Doç. Dr. Ergün DEMİR : Doç. Dr. G. Tamer KAYAALP Bu çalışma, % 20 oranında çiğ ve otoklav edilmiş fiğ içeren enzim ilave edilmiş ve edilmemiş yemlerin etlik piliçlerde performans, abdominal yağ ve bazı iç organ ağırlıkları, dışkı kuru madde içeriği ve karkas randımanına etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 70 adet 8 günlük yaştaki erkek Ross etlik civcivler beş deneme grubuna ayrılmış ve 8. günden 42. günlük yaşa kadar bireysel kafeslerde barındırılmışlardır. Etlik piliçlerin iki grubu % 20 düzeyinde çiğ fiğ içeren Roxazyme G (Roche) katkılı ve katkısız yemlerle beslenmişlerdir. Kalan iki grup % 20 düzeyinde otoklav edilmiş fiğ içeren Roxazyme G (Roche) ilave edilmiş ve edilmemiş yemlerle beslenmişlerdir. Yukarıda sözü edilen dört grup mısır-soya küspesi esaslı kontrol yemiyle beslenen etlik piliçlerle karşılaştırılmışlardır. Sonuçlar etlik piliçlerin performansının yemlerle etkilenmediğini göstermiştir (P>0.05). Diğer yandan dışkı kuru madde içeriği 10., 21., 28. ve 35. günlük yaşlarda muamelelerle etkilenmemiş (P>0.05), fakat 41. günlük yaşta otoklav edilmiş fiğ içeren rasyonlarla azalmıştır (P <0.05).Abdominal yağ, kalp, pankreas (g/100 g/canlı ağırlık) ve karkas randımanı yemlerle etkilenmemiştir (P>0.05). Bununla birlikte karaciğer ağırlığı otoklav edilmiş fiğ ile artmış ve Roxazyme G (Roche) ilavesi ile azalmıştır (P <0.05). Taşlık ağırlığını otoklav edilmiş fiğ içeren yemler azaltırken, çiğ fiğ içeren yemler artırmıştır (P Sonuç olarak fiğin etlik piliç rasyonlarında % 20 düzeyinde enzimsiz ve otoklav edilmeden soya küspesinden azaltma yapılarak kullanılabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Broiler piliç, yaygın fiğ, enzim, otoklavlama
dc.description.abstractABSTRACT THE INVESTIGATIONS OF THE POSSIBILITIES OF USING RAW AND AUTOCLAVED COMMON VETCH SUPPLEMENTED WITH ENZYME IN BROILER DIETS M. Akif ÖZCAN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science Masters Thesis 1999, 47 page Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ergün DEMİR Jury: Prof. Dr. M. Kemal ÖZSOY : Doç. Dr. Ergün DEMİR : Doç. Dr. G. Tamer KAYAALP This study was carried out to determine the effects of diets containing 20 % raw and autoclaved common vetch with or without enzyme on performance, weight of abdominal fat and some internal organs, dry matter content of excreta, and dressing percentage in broiler chickens. A total of 70 eight-day-old male Ross broiler chicks were divided into five experimental groups and housed in individual cages from 8 to 42 days of age. Two groups of broilers were fed diets included in 20 % raw common vetch with or without Roxazyme G (ROCHE). Remaining two groups were fed diets containing 20 % autoclaved common vetch with or without Roxazyme G. Four groups mentioned above were compared to broilers fed a corn-soybean meal based control diet. Results showed that the performance of broiler chickens were not influenced by the diets (P>0.05). On the other hand, dry matter content of excreta was not differed by the treatments at 10, 21, 28 and 35 days of age (P>0.05), but it was reduced by diets containing autoclaved common vetch at 41 days of age (P <0,05)Abdominal fat, heart, pancreas (g/100 g live weight) and dressing percentage were not affected by diets. However, the weight of liver was increased by autoclaved common vetch and decreased by Roxazyme G supplementation (P <0,05)Diets contained raw common vetch increased the weight of gizzard while it decreased by diets containing autoclaved common vetch (P In conclusion, raw common vetch could be used in broiler diets by the levels of 20 % instead of soybean meal without enzyme and autoclaving. Key Words: Broiler chickens, common vetch, enzyme, autoclavingen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEnzim katkılı çiğ ve otoklav edilmiş fiğin etlik piliç rasyonlarında kullanım olanaklarının araştırılması
dc.title.alternativeThe Investigations of the possibilities of using raw and autoclaved common vetch supplemented with enzyme in broiler diets
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-04-05
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAutoclav
dc.subject.ytmRations
dc.subject.ytmVetch
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmFeeds
dc.identifier.yokid84043
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid84043
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess