dc.contributor.advisor | İptaş, Selahattin | |
dc.contributor.author | Boz, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:07:19Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:07:19Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2021-04-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618793 | |
dc.description.abstract | ÖZET TOKAT-KAZOVA EKOLOJİK ŞARTLARINA UYGUN 1. ÜRÜN VE 2. ÜRÜN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN {Zea mays L.) BELİRLENMESİ Ahmet BOZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, sayfa Danışman: Yard. Doc. Dr. Selahattin İPTAŞ Jüri : Yard. Doc. Dr. Selahattin İPTAŞ Bu Araştırma; Tokat-Kazova ekolojik şartlarına uygun 1. ürün ve 2. ürün silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede farklı kaynaklardan sağlanan 13 mısır çeşiti materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, yeşil otta yaprak, sap ve koçan oranı, koçan boyu, koçan verimi, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı, ham kül oranı, silaj kuru madde oranı, pH, Fleig puanı ve fiziksel gözlem gibi özellikler incelenmiştir. Araştırmada incelenen özellikler arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Araştırmada; 1. ürün şartlarında en yüksek bitki boyu TTM-815 (267.0 cm), en düşük11 Arifıye (226.3 cm) çeşitinden elde edilmiştir. 2. üründe en yüksek RX-947 (316.5 cm), en düşük LG-60 (242.9 cm) çeşitinde belirlenmiştir. En yüksek koçan oranı 1. ürün şartlarında Arifıye (%49.6), en düşük RX-788 (% 29.6) çeşitlerinde saptanmıştır. 2. ürün şartlarında koçan oranı en yüksek LG-55 (% 66.0), en düşük P. 3167 (%49.9) çeşitlerden elde edilmiştir. En yüksek yeşil ot verimi Arifıye (9963.3 kg/da), en düşük LG-2777 (5913.3 kg/da) ve 2. üründe ise en yüksek LG- 2777 (10806.7 kg/da), en düşük P. 3163 (6712.3 kg/da) çeşitinden elde edilmiştir. 1. üründe en yüksek kuru madde verimi Arifıye (2978.2 kg/da), en düşük LG-2777 (1605.4 kg/da) ve 2. üründe ise en yüksek Arifıye (2075.6 kg/da), en düşük P. 3163 (1288.6 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir. Kuru otta ham protein oranı (tüm bitkide) 1. üründe % 6.85-8.45; 2. üründe % 5.15- 8.29 arasında belirlenmiştir. Silajda ham protein oranı 1. üründe % 7.21-1 1.59; 2. üründe % 8.48- 11.75 arasında belirlenmiştir. Silaj pH değerleri 1. üründe 4.00-4.49; 2. üründe 3.92-4.13, Fleig puanı 1. üründe 67-82; 2. üründe 73-82 arasında değişmiştir. Anahtar kelimeler: Mısır çeşitleri, verim ve verim öğeleri, ham protein, ham kül, pH, kuru madde oranı, fleig puanı ve fiziksel gözlem | |
dc.description.abstract | ABSTRACT DETERMINATION OF FIRST AND SECOND CROPPING SILAGE MAIZE VARIETIES UNDER TOKAT-KAZOVA ECOLOGICAL CONDITIONS Ahmet BOZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Thesis 1999 pages Supervisor: Assist. Prof. Dr. Selahattin İPTAŞ Jury : Assist. Prof. Dr. Selahattin İPTAŞ. This study was carried out to determine the varieties of first and second cropping maize grown for silage favourable to Tokat-Kazova ecological conditions. 13 maize varieties from different sources were used in this field trial. In reseach, plant height, number of leaf, leaf, stem and ear ratio in green plant, ear height, ear yield, green matter yield, crude protein content, crude ash content, dry matter ratio, pH of silage, fleig puantage and physical observations have been investigated. In the research important differences among investigated features have been found statistically.IV In the research, the highest plant was obtained from TTM-815 (267.0 cm) and lower plant highest was obtained from Arifiye (226.3 cm) for the first crop. The highest plant highest was obtained from RX-947 (316.5 cm) and lower was obtained from LG-60 (242.9cm) for the second crop. The highest ear ratio was obtained from Arifiye (49.6 %) and lower was obtained from RX- 788 (29.6 %) for the first crop. The highest ear ratio was obtained from LG-55 (66.0 %) and lower was obtained from P. 3 167 (49.9) for the second crop. The highest green matter yield was obtained from Arifiye (996.33 kg/ha) and lower was obtanied from LG-2777 (591.13 kg/ha) for the first crop. The highest green matter yield was obtained from LG-2777 (1080.67 kg/ha) and lower P. 3163 (671.23 kg/ha) for the second crop. The highest dry matter yield was obtained from Arifiye (297.82 kg/ha) and lower was obtained from LG-2777 (160.54 kg/ha) for the first crop. The highest dry matter yield was obtained from Arifiye (207.56 kg/ha) and the lower was obtained from P. 3163 (1288.6 kg/da) for the second crop. Crude protein content was changed between 6.85 and 8.15 % for the first crop and between 5.15 and 8.29 % for the second crop respectively. In maize silage, crude protein content was changed between 7.21-11.59 % for the first crop, and between 8.48-1 1.75 % for the second crop. In the maize silage, the value of pH was changed between 4.00 and 4.49 for the first crop, and between 3.92 and 4.13 for the second crop. Fleig puntage was changed between 67 and 87 for the former and between 73 and 82 for the later. Key words: Maize varities, yield and yield components, chemical composition, crude protein content, crude ash content, pH, dry matter ratio, fleig puantage, physical observation | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tokat-Kazova ekolojik şartlarına uygun 1. ürün ve 2. ürün silajlık mısır çeşitlerinin (zea mays L.) belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of first and second cropping silage maize varieties under Tokat-Kazova ecological conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-05 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.subject.ytm | Tokat-Kazova | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.subject.ytm | Ecology | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 84030 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 84030 | |
dc.description.pages | 97 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |