Show simple item record

dc.contributor.advisorSarıca, Şenay
dc.contributor.authorKarataş, Ümit
dc.date.accessioned2021-05-07T12:05:58Z
dc.date.available2021-05-07T12:05:58Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618427
dc.description.abstractBu çalışma, çoklu doymamış yağ asitlerince zengin bıldırcın karma yemlerine doğal antioksidan olarak kekik yağı veya çay kateşinleri ilavesinin besi performansı, karkas parametreleri, etin besin maddesi içeriği ile göğüs ve but etinin raf ömrü üzerine etkilerini incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırma, 10 deneme grubu, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 14 adet etlik bıldırcın civciv bulunacak şekilde toplam 420 adet etlik bıldırcın civciv üzerinde yürütülmüştür. Denemede; kontrol rasyonu, kontrol rasyonuna sırasıyla 200 mg/kg ?-tokoferol asetat, 100 veya 200 mg/kg oregano esansiyel yağı veya çay kateşini, 100 mg/kg ?-tokoferol asetat'a 100 mg/kg oregano esansiyel yağı veya çay kateşini, 100 mg/kg oregano esansiyel yağı+ 100 mg/kg çay kateşini ile 100 mg/kg ?-tokoferol asetat+100 mg/kg oregano esansiyel yağı+100 mg/kg çay kateşini ilavesiyle elde edilen rasyonlar kullanılmıştır. Deneme sonuçları; kontrol veya deneme muameleleri yem tüketimi hariç besi sonu itibariyle canlı ağırlık, canlık ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı ile iç organ ağırlıkları (taşlık hariç) ve karkas randımanları üzerine önemli derecede etki yapmamıştır (P>0,05). Kontrol ve deneme muameleleri etin ham yağ ve ham kül içeriğini önemli derecede etkilememiştir (P>0,05) ancak etin kuru madde ve ham protein içeriğini önemli derecede etkilemiştir (P<0,05). Gerek 0. gerekse de 9. günlerde göğüs ve but etinin pH, renk ve TBA değerleri gerek rasyon muamelelerinden gerekse de depolama süresinden önemli derecede etkilenmiştir (P<0,01). Deneme sonunda rasyon muameleleri üretim maliyetini önemli derecede etkilemiştir (P<0,01). Sonuç olarak gerek etin lipid oksidasyonu önleme açısından gerekse de üretim maliyeti açısından rasyona 100 mg/kg ?-tokoferol asetat+100 mg/kg oregano esansiyel yağı ilavesi rasyonda 200 mg/kg ?-tokoferol asetata nazaran daha iyi sonuç vermiştir.
dc.description.abstractThe present study was planned to investigate the effects of oregano essential oil or tea catechin supplementation to quail diets rich in polyunsaturated fatty acids on growth performance, carcass parameters, the nutrient composition of meat and shelf-life of breast and thigh meat at refrigerated storage. A total of 420 quail chicks were randomly allocated to ten groups, each subdivided into three replicates of 14 chicks. In this experiment quail chicks were fed a basal diet containing 30 mg ?-tocopheryl acetate kg-1 feed as control, or a vitamin E supplemented diet (basal diet plus 200 mg ?-tocopheryl acetate kg-1 feed), oregano essential oil or tea catechin supplemented diets (basal diet plus 100 mg or 200 mg oregano essential oil or TC kg-1 feed), a basal diet plus 100 mg ?-tocopheryl acetate kg-1 and 100 mg oregano essential oil kg-1, a basal diet plus 100 mg ?-tocopheryl acetate kg-1 and 100 mg tea catechin kg-1 or basal diet plus 100 mg oregano essential oil, 100 mg tea catechin and 100 mg ?-tocopheryl acetate kg-1. According to results of the present study, control or dietary treatments did not significantly affect body weight, body weight gain and feed conversion ratio except feed intake, internal organ weights (except gizzard) and carcass yields. In addition, the content of crude fat and crude ash of meat was not significantly affected by control and dietary treatments. However, control and dietary treatments did significantly affect dry matter content and crude protein content of meat (P<0,05). pH, color and TBA values of breast and thigh meat during 0 and 9 days of refrigated storage was significantly affected by dietary treatments and storage time (P<0,01). At the end of the experiment, dietary treatments significantly affected the feed cost per kg body weight gain (P<0,01). As a result, 100 mg ?-tocopheryl acetate + 100 mg/kg oregano essential oil kg-1 of feed was better than those of quails fed a vitamin E supplemented diet in terms of lipid oxidation prevention of meat and feed cost per kg body weight gain.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇoklu doymamış yağ asitlerince zengin etlik bıldırcın karma yemlerine doğal antioksidan ilavesinin besi performansı karkas parametreleri etin kalitesi ve raf ömrü üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effect of natural antioxidant and supplementation to quail diets rich in polyunsanturated fatty acids on growth performance, carcass parameters, meat quality and shelf-life
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid322230
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid177789
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess