Bazı şifalı bitkilerin antioksidan içerikleri
dc.contributor.advisor | Doğan, Serap | |
dc.contributor.author | Diken, Mehmet Emin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T17:48:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T17:48:06Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/61806 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada bazı tıbbi bitkilerin ?-tokoferol, ß-karoten, ferulik ve gallik asit gibi antioksidan içerikleri ile toplam fenolik madde ve protein içerikleri sırasıyla HPLC ve UV-Visible spektrofotometre kullanılarak belirlendi. Deneysel sonuçlardan; i. bitkilerin antioksidan, fenolik ve protein içeriklerinin bitki türlerine göre farklılıklar gösterdikleri, ii. en fazla ?-tokoferol, ß-karoten, ferulik ve gallik asit içeriğine sahip türlerin sırasıyla Rosmarinus officinalis L., Mentha piperita L., Mentha piperita L. ve Equisetum hyemale L.'nin, iii. genelde en yüksek antioksidan içeriğe sahip türün Equisetum hyemale L.'nin, iv. bitkilerin ?-tokoferol içerikleri ile gallik asit ve ß-karoten ile ferulik asit arasında bir ilişkinin olabileceği, ve v. en yüksek fenolik ve protein içeriğine sahip bitki türlerinin sırasıyla Hypericum perforatum L. ve Glycrrhiza glabra L.'nin oldukları bulundu. | |
dc.description.abstract | In this study, the antioxidant and, total phenolic and proteine contents such as ?-tocopherol, ß-carotene, ferulic acid and gallic acid and of some medicinal plants were determined by HPLC and UV-Visible spectrophotometer, respectively. From the experimental results, it was found that i. The contents of antioxidant, phenolic and protein of plants were different according to plant types, ii. the types, which have the most ?-tocopherol, ß-carotene, ferulic acid and gallic acid contents, were Rosmarinus officinalis L., Mentha piperita L., Mentha piperita L. and Equisetum hyemale L., respectively, iii. in general, Equisetum hyemale L. had the most antioxidant content, iv. there will be a relationship between ?-tocopherol and gallic acid contents, and between ß-carotene and ferulic acid contents of plants, and v. Hypericum perforatum L. ve Glycrrhiza glabra L. had the most phenolic and protein contents, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Bazı şifalı bitkilerin antioksidan içerikleri | |
dc.title.alternative | Antioxidant contents of some medicinal plants | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | HPLC method | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Plants-medicinal | |
dc.identifier.yokid | 347505 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 245513 | |
dc.description.pages | 93 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |