Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğan, Serap
dc.contributor.authorDiken, Mehmet Emin
dc.date.accessioned2020-12-03T17:48:06Z
dc.date.available2020-12-03T17:48:06Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/61806
dc.description.abstractBu çalışmada bazı tıbbi bitkilerin ?-tokoferol, ß-karoten, ferulik ve gallik asit gibi antioksidan içerikleri ile toplam fenolik madde ve protein içerikleri sırasıyla HPLC ve UV-Visible spektrofotometre kullanılarak belirlendi. Deneysel sonuçlardan; i. bitkilerin antioksidan, fenolik ve protein içeriklerinin bitki türlerine göre farklılıklar gösterdikleri, ii. en fazla ?-tokoferol, ß-karoten, ferulik ve gallik asit içeriğine sahip türlerin sırasıyla Rosmarinus officinalis L., Mentha piperita L., Mentha piperita L. ve Equisetum hyemale L.'nin, iii. genelde en yüksek antioksidan içeriğe sahip türün Equisetum hyemale L.'nin, iv. bitkilerin ?-tokoferol içerikleri ile gallik asit ve ß-karoten ile ferulik asit arasında bir ilişkinin olabileceği, ve v. en yüksek fenolik ve protein içeriğine sahip bitki türlerinin sırasıyla Hypericum perforatum L. ve Glycrrhiza glabra L.'nin oldukları bulundu.
dc.description.abstractIn this study, the antioxidant and, total phenolic and proteine contents such as ?-tocopherol, ß-carotene, ferulic acid and gallic acid and of some medicinal plants were determined by HPLC and UV-Visible spectrophotometer, respectively. From the experimental results, it was found that i. The contents of antioxidant, phenolic and protein of plants were different according to plant types, ii. the types, which have the most ?-tocopherol, ß-carotene, ferulic acid and gallic acid contents, were Rosmarinus officinalis L., Mentha piperita L., Mentha piperita L. and Equisetum hyemale L., respectively, iii. in general, Equisetum hyemale L. had the most antioxidant content, iv. there will be a relationship between ?-tocopherol and gallic acid contents, and between ß-carotene and ferulic acid contents of plants, and v. Hypericum perforatum L. ve Glycrrhiza glabra L. had the most phenolic and protein contents, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBazı şifalı bitkilerin antioksidan içerikleri
dc.title.alternativeAntioxidant contents of some medicinal plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHPLC method
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmPlants-medicinal
dc.identifier.yokid347505
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid245513
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess