Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Yakup
dc.contributor.authorÖztürk, Burhan
dc.date.accessioned2021-05-07T12:04:21Z
dc.date.available2021-05-07T12:04:21Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/617988
dc.description.abstractBu çalışma, `Jonagold' elma çeşidinde hasat önü dökümü üzerine aminoethoksivinilglisinin (AVG), `Braeburn' elma çeşidinde homojen renklenme üzerine metil jasmonatın (MeJA) etkisini belirlemek amacı ile 2010?2012 yılları arasında Tokat ekolojik koşullarında yürütülmüştür. AVG, tahmini hasattan 2, 4 ve 8 hafta önce 5 farklı rejimde uygulanmıştır. NAA, 20 mgL-1 dozda, tahmini hasattan 2 ve 4 hafta önce, pozitif kontrol olarak uygulanmıştır. MeJA, tam çiçeklenmeden 105 gün sonra 2 farklı rejimde ve 3 farklı dozda uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, hasat önü dökümünü engellemede AVG'nin, hem kontrol hem de naftalen asetik asite (NAA) göre daha etkili olduğu bulunmuştur. AVG, meyvedeki etilen sentezini belirgin bir şekilde engellemiştir. AVG, meyve olgunluğunu geciktirerek, meyve etindeki yumuşamayı ve nişastanın şekere dönüşüm oranını yavaşlatmıştır. Ayrıca, AVG uygulanan meyvelerde daldan kopma direnci, kontrol ve NAA uygulanan meyvelerden daha yüksek bulunmuştur. AVG, kırmızı renk gelişimini de geciktirmiştir.MeJA, uygulaması `Braeburn' çeşidinde kırmızı renk gelişimini teşvik etmiştir. MeJA dozlarının artmasına bağlı olarak, kırmızı renk gelişimi de artmıştır. MeJA, meyvedeki toplam antosiyanin miktarını, toplam fenolik bileşikleri ve toplam antioksidan kapasitesini yüksek dozlarda daha belirgin olacak şekilde artırmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında, içsel etilen miktarını, MeJA'nın bir ve iki hafta aralıklarla uygulanan 1120 mgL-1 dozu etkilemezken, bir ve iki hafta aralıklarla uygulanan 2240 ve 4480 mgL-1 MeJA dozları ise önemli düzeyde artırmıştır. Meyve eti sertliği, MeJA'nın artan dozları ile artmıştır. Yüksek dozlarda daha belirgin olacak şekilde, MeJA nişastanın şekere dönüşümünü de yavaşlatmıştır.
dc.description.abstractThis study was carried out under Tokat ecological conditions during 2010-2012, in order to determine the effect of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on preharvest drop of `Jonagold? apple cultivar and the effect of methyl jasmonate (MeJA) on the fruit color of `Braeburn? apple cultivar. NAA at 20 mg/L was sprayed 4 and 2 week before anticipated harvest as a positive control. AVG, in 5 different application regimes, was applied 2, 4 and 8 week before anticipated harvest. MeJA, in 2 different regimes and 3 different doses (1120, 2240, and 4480 mgL-1), was applied 105 day after full bloom. In first study, it was concluded that AVG application was more effective on the fruit drop than both control and NAA applications. AVG treatment also clearly inhibited ethylene synthesis of the fruits. On the other hand, it delayed the fruit maturity by slowing down fruit softening and the change of starch to sugars. The fruits treated with AVG showed higher fruit removal force than the fruits with control and NAA applications. AVG delayed red color development as well.MeJA applications promoted red color development of `Braeburn? apple and it was increased by higher MeJA doses. Higher MeJA doses also lead to higher total anthocyanin value, total phenolic compounds and total antioxidant capacity in fruits. While 1120 mgL-1 dose of MeJA application one and two weeks intervals had no effect on the internal ethylene concentration, 2240 and 4480 mgL-1 of MeJA doses significantly increased it in compare to control. Fruit firmness retained with increasing of MeJA doses. Higher MeJA doses delayed the change of starch to sugars as well.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.title`jonagold` elma çeşidinde aminoethoksivinilglisinin (AVG) hasat önü dökümüne, `braeburn` elma çeşidinde metil jasmonatın (MEJA) renklenme üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on preharvest drop of `jonagold? and methyl jasmonate (MEJA) on the fruit color of `braeburn? apples
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEthylene
dc.subject.ytmApple
dc.identifier.yokid438717
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid322785
dc.description.pages126
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess