dc.contributor.advisor | Kızılaslan, Halil | |
dc.contributor.author | Nalinci, Savaş | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:04:12Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:04:12Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/617949 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada Amasya ili merkez ilçede yaşayan 380 hanehalkından 2012 yılı Mart veNisan aylarında yapılan anketlerle elde edilen veriler yardımıyla, et ve et ürünleritüketim alışkanlıkları ile bunları etkileyen faktörler incelenmiştir. Aynı zamanda,Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının kırmızı et, kanatlı eti ve balık etitüketicilerinin gelir seviyesi, gıda harcamaları, kırmızı et, kanatlı eti ve balık eti tüketimmiktarları, karar alma ve satın alma süreçleri ele alınmıştır. Araştırmaya katılantüketicilerin ortalama yaşı 40,03 yıl ve ortalama hanehalkı genişliği 3,94 kişi olarakhesaplanmıştır. Hanehalkları üç farklı gelir grubuna göre incelenmiştir. Hanehalklarınınortalama aylık gelirleri 2 026 TL?dir. Hanehalkları bu gelirin yaklaşık %21,07?sini gıdaharcamalarına ayırmaktadırlar. Tüketicilerin ortalama aylık gıda harcamaları 426,96 TLolarak hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre kişi başına kırmızı et tüketimi 4,09kg/yıl, kanatlı eti tüketimi 5,18 kg/yıl ve balık tüketimi 5,06 kg/yıl olarak tespitedilmiştir. En çok tercih edilen kırmızı et çeşitleri, dana eti (%64,84), sığır eti (%19,68)ve koyun etidir (%7,42). En çok tercih edilen kanatlı eti çeşidi tavuktur (%99,16). Ençok tercih edilen deniz balığı çeşidi hamsidir (%77,88). En çok tercih ettiği tatlı subalığı çeşidi ise alabalıktır (%54,73). Tüketicilerin %49,03?ü kırmızı eti pahalı,%36,45?i ise normal bulmaktadır. Kanatlı eti tüketenlerin %80,50?si fiyatların normalolduğunu, %13,09?u ise pahalı olduğunu düşünmektedir. Balık eti tüketenlerin %60,61?ifiyatların normal olduğunu, %30,91?i ise pahalı olduğunu düşünmektedir. Araştırmasonucunda; ekonomik nedenlerle tüketicilerin sağlıklı beslenme için gerekli miktardakırmızı et tüketemedikleri belirlenmiştir. Tüketicilerin kırmızı ete alternatif olarak tavuketini, kanatlı etine alternatif olarak ise balık etini tercih ettiği tespit edilmiştir.2013, 162 sayfaAnahtar Kelimeler: Tüketim, Et ve et ürünleri, Balık eti, Kanatlı eti, Kırmızı et,Amasya, Tüketici kararları | |
dc.description.abstract | This research is determined the effective factors of consumption habits of meat andmeat products in 380 households in Amasya province. Households in this province wereinvestigated and data were collected by a survey method in March and April 2012. Thisresearch also examined factors in these households such as: consumers' income, foodexpenditures, consumption quantities, decision-making and purchasing processes. Themean age of the consumers was 40,03 years of age and the average householdpopulation was calculated as 3,94. Households were investigated according to threedifferent income groups. Households? income was calculated as 2 026 TL per month.21,07% of this is food expenditure of households. Average monthly food expenditurewas 426,96 TL. According to the research findings, it is found that red meatconsumption per capita was 4.09 kg/year, poultry consumption per capita was 5.18kg/year and fish consumption per capita was 5.06 kg/year. The most preferred types ofred meat were veal (64.84%), beef (19.68%) and mutton (7.42%). The most preferredtypes of poultry were chicken (99.16%). The most preferred types of sea fish wereanchovy at 77.88%. Also the most preferred of freshwater fish was trout (54.73%).While 49,03% of consumers think that red meat is expensive, 36,45% of consumersthink it is normal. 80,50% of consumers think that poultry is a normal price; also13,09% of consumers think it is expensive. On the other hand, 60,61% of consumersthink that fish meat is a normal price; 30,91% of consumers think it is expensive.According to the research results, it is defined that consumers could not consume therequired amount of red meat for a healthy diet. Consumers prefer chicken as analternative to red meat and fish meat has been identified as an alternative to poultry.2013, 162 pagesKeywords: Consumption, Meat and meat products, Fish meat, Poultry, Red meat,Amasya, Consumer decisions | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Amasya ili Merkez ilçedeki hane halkının et tüketim alışkanlıkları ve et tüketimini etkileyen faktörler | |
dc.title.alternative | The meat consumption habits of households and the factors affecting their meat consumption in the province of Amasya | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 458154 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 322729 | |
dc.description.pages | 176 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |