Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Yakup
dc.contributor.authorUçar, Mutlu
dc.date.accessioned2021-05-07T12:03:51Z
dc.date.available2021-05-07T12:03:51Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/617858
dc.description.abstractBu çalışmada, tahmini hasat tarihinden üç hafta önce uygulanan 30 ve 60 mg/L gibberellik asidin (GA3), 0900 Ziraat, Sweeheart ve Regina kiraz çeşitlerinin meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, GA3 uygulamalarının meyve ağırlığı üzerine etkisinin, çeşitlere bağlı olarak farklılık gösterdiği belirlenmiştir. 0900 çeşidinde, 30 mg/L GA uygulamasının önemli bir etkisinin olmadığı, buna karşılık 60 mg/L GA3 uygulamasının meyve ağırlığında önemli bir azalmaya neden olduğu görülmüştür. Sweetheart çeşidinde her iki GA3 uygulaması da meyve ağırlığında azalmaya neden olmuştur. Regina çeşidinde ise her iki GA3 uygulamasının da meyve ağırlığında önemli bir değişime neden olmadığı tespit edilmiştir. GA3 uygulamaları her üç çeşitte de meyve olgunlaşmasını geciktirmiştir. GA3 uygulanan meyvelerin suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) oranı, kontrol meyvelerinden daha düşük bulunmuştur. GA3 uygulamaları aynı zamanda renklenmeyi geciktirirken, meye et sertliği ve meyvenin daldan kopma direncini artırmıştır.
dc.description.abstractIn the study, the effects of applications of GA3 (30 and 60 mg/L) made three weeks before anticipated harvest date on fruit qualities of 0900 Ziraat', 'Sweeheart' and 'Regina cultivars were investigated. As a result of research, the effects of GA3 treatments on fruit weight differed depending on cultivars. In 0900 Ziraat, while 30 mg/L GA3 did not caused significant difference, 60 mg/L GA3 treatment decreased fruit weight. In Sweetheart, both GA3 treatments significantly decreased fruit weight. In Regina, both 30 mg/L GA3 and 60 mg/L GA3 did not had a significant effect on fruit weight. GA3 treatments delayed fruit ripening in all three cultivars. Soluble solid contents of fruits treated with GA3 were lower than those of control fruits. In addition, GA3 treatments delayed fruit skin color development, and increased fruit removal force and fruit firmness in all three cultivars.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı kiraz çeşitlerinin meyve kalitesi üzerine hasat öncesi gibberellik asit (GA3) uygulamasının etkisi
dc.title.alternativeThe effect of preharvest application of giberellik acid (GA3) on fruit quality of some sweet cherry varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10034680
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid376108
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineMeyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess