Daily dietary intakes of minor and trace elements of Fatih University students
dc.contributor.advisor | Aras, Namık K. | |
dc.contributor.author | Nazli, Ayhan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T11:40:32Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T11:40:32Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2021-02-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/616195 | |
dc.description.abstract | Ill FATİH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİYET YOLU İLE ALDIĞI GÜNLÜK MİNÖR VE ESER ELEMENT MİKTARLARININ BELİRLENMESİ AYHAN NAZLI MASTER TEZİ, 2000 TEZ DANIŞMANI: Prof. Dr. Namık K. ARAŞ ANAHTAR KELİMELER: Çift porsiyon tekniği, Nötron Aktivasyon Analizi, Diyette eser element. ÖZET Bu çalışmada Fatih üniversitesi öğrencilerinden oluşan iki ayrı gruptan toplanan diyet örneklerindeki eser elementler tayin edidi. Örnekler yedi kadın ve yedi erkekten 1998 yaz aylarında toplanmıştır. Örnek toplama çift porsiyon tekniği uygulanarak yapıldı. Buna göre, her bireyin üç gün süresince yediği ve içtiği herşey toplandı. Daha sonra örnekler homojenize ve liyophilize edildi ve aletli Nötron Aktivasyon Analiz yöntemi uygulanarak Na, K, Cr, Fe, Zn, Se, Br, Rb, Sc ve Co elementlerinin derişimleri tayin edildi. Bilinen kuru ağırlıklarından ve konsantrasyonlarından yararlanarak elementlerin günlük alınan miktarları hesaplandı. Bu sonuçlar, uluslararası organizasyon tarafından önerilen günlük alım miktarlanyla karşılaştırıldı ve Zn, ve Fe değerlerinin önerilen miktarlardan daha az olduğu ve ekmeğin bir çok element için ana kaynak olduğu gözlendi. | |
dc.description.abstract | 11 DAILY DIETARY INTAKES OF MINOR AND TRACE ELEMENTS OF FATIH UNIVERSITY STUDENTS AYHAN NAZLI M.Sc. Thesis, 2000 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Namık K. ARAS KEYWORDS: Duplicate portion technique, Neutron activation analysis, Trace elements in diet. ABSTRACT In this study, minor and trace element contents of diet samples, collected from two groups in Fatih University, were determined. Seven samples each from the male and female subjects were collected during the summer of 1998. Duplicate portion techniques were applied for collection of the samples. Everything, that were eaten and drank by the subjects during 3 -day period were collected. Later these samples were homogenized, freeze-dried and elemental concentrations of Na, K, Fe, Zn, Se, Br, Rb, Sc and Co were determined by Instrumental Neutron Activation Analysis. From the known dry weights and concentrations, daily dietary intakes of these subjects were calculated. These results were compared with the recommended daily allowance, RDA, suggested by international organization. It was observed that Zn, and Fe intakes of these subjects were lower than RDA values. It also shows that bread is one of the main sources of most of the elements. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Daily dietary intakes of minor and trace elements of Fatih University students | |
dc.title.alternative | Fatih Üniversitesi öğrencilerinin diyet yolu ile aldığı günlük minör ve eser element miktarlarının belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-02-15 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fatih University | |
dc.subject.ytm | Neutron activation analysis | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.subject.ytm | Students | |
dc.subject.ytm | Trace elements | |
dc.subject.ytm | University students | |
dc.identifier.yokid | 101595 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | FATİH ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 97521 | |
dc.description.pages | 45 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |