Show simple item record

dc.contributor.advisorÇoban, Taha Abdulkadir
dc.contributor.authorMortaş, Mehmet
dc.date.accessioned2021-05-07T11:10:19Z
dc.date.available2021-05-07T11:10:19Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/614752
dc.description.abstractBu çalışma Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve veçekirdek kısımlarının antioksidan aktivitesini incelemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla elma Erzincan ili Üzümlü ilçesininden toplandı, kurutuldu ve etanol ekstreleri hazırlandı. Hazırlanan etanol ekstreleri üzerinde ferrik tiyosiyanat metoduna göre total antioksidan aktivite, kuprak metodu ile Cu2+ ve potasyum ferriksiyanat indirgeme metodu ile Fe3+ iyonları indirgeme kapasitesi, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH) giderme aktivitesi tayinleri ve toplam fenolik ve flavonoit bileşik miktar tayinleri yapıldı. Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve ve çekirdek kısımlarından elde edilen 30 µg mL-1 konsantrasyonluk etanol ekstrelerinin linoleik asit emülsiyonunun lipit peroksidasyonunu sırasıyla %69.93 ve %70.70 inhibe ettiği gözlendi. Aynı konsantrasyonda ?-Tocopherol %85.30 ve troloks %83.10' luk bir inhibisyona sebep olmuştur. Toplam fenolik bileşik içeriği çekirdek kısmında meyveden daha fazla olduğu tesbit edilen elmanın toplam flavonoit içeriği meyvede daha yüksek bulunmuştur. Meyvede çekirdekten biraz yüksek olmakla birlikte birbirine yakın olan DPPH giderme ve metal indirgeme aktivitesinin standartlardan az olduğu tespit edilmiştir. Etanol ekstresi çıkarılan Sakkı Elması (Malus communis L.)'nın meyve ve çekirdek kısımlarının antioksidan aktiviteleri araştırılırken, butillenmiş hidroksi toluen (BHT), ?-tokoferol ve onun suda çözünen bir analoğu olan troloks referans antioksidan bileşikleri olarak kullanıldı.2012, 79 sayfaAnahtar Kelimeler: Sakkı elması, Malus communis L., Antioksidan aktivite, Metal indirgeme.
dc.description.abstractThis study is aimed at examine the antioxidant activities of fruit and seed parts of Sakki Apple (Malus communis L.). For this purpose, the plants were collected in Üzümlü which is a town of Erzincan province, and they were dried and ethanol extractions were prepared. On prepared ethanol extraction total antioxidant activity was determined by ferroccyanate reduction method; Cu2+ and potassium ferric thiocyanate were determined by Cuprac method; was determined by reduction method capacity of Fe3+ ions; the activitiy of scavenging of 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) was determined; the total amount of the compounds of phenolic and flavonoid was determined. It was observed that 30 µg mL-1 concentrated of ethanol extracts obtained from fruit and seed parts of Sakki Apple (Malus communis L.) inhibited the lipid peroxidation of linoleic acid emulsion as 69.93 % and 70.70 % respectively. In the same concentration, ?-Tocopherol and trolox caused inhibitions of 85.30 % and 83.10 %, respectively. Total phenolic content were found to be a seed part of the plant more than fruit, the fruit was higher than total flavonoid content. Fruit of the nucleus close to each other, although a slightly higher metal reducing and removal of DPPH activity was observed at the standards. Butylated hydroxy toluene (BHT), ?-tocopherol and an analoge of its which is the solved in water, nomely Trolox were used as reference antioxidant compounds, while the antioxidant activity of fruit and seed parts of Sakkı Apple (Malus communis L.) whose ethanol extract were taken out were being examined.2012, 79 pagesKeywords: Sakkı Apple, Malus communis L., Antioxidant activity, Metal reduction.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleSakkı elması (Malus communis L.)`nın meyve ve çekirdek kısımlarının antioksidan aktivitelerinin mukayesesi
dc.title.alternativeComparison of the antioksidant activities of fruit and seed parts of sakki apple (Malus communis L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid440169
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid330532
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess