Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Mustafa
dc.contributor.advisorOsma, Etem
dc.contributor.authorKaragöz Küçük, Zehra
dc.date.accessioned2021-05-07T11:09:52Z
dc.date.available2021-05-07T11:09:52Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/614625
dc.description.abstractLED'ler (Light Emiting Diode; Işık Yayan Diyot), yeteri kadar doğru gerilim uygulandığında elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştüren özel katkılı pn diyotlarıdır. LED'lerin hayatımızın hemen her alanında yaygın olarak kullanılmasına imkan sağlayan birçok etmenden birisi de farklı renk sıcaklığına sahip olmalarıdır. CCT (Correlated Color Temperature; İlişikli Renk Sıcaklığı) diye adlandırılan renk sıcaklığı oK (Kelvin) cinsinden ifade edilmektedir. Bu çalışmada, laboratuar ortamında farklı CCT değerlerine (2000, 3000, 6000 oK) sahip LED ışıkları altında buğday (Triticum aestivum L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) bitkileri yetiştirilmiştir. Yetiştirilen bitkilerin boy ölçüleri, ağırlık değerleri, klorofil, karoten, elektrolit sızıntı ve topraktan Mg (magnezyum) alımı miktarları belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, soğuk renk sıcaklığına (6000 oK) sahip LED ışık altında yetişen bitkilerin ölçülen parametrelerinin diğer ışıklar altında yetişen bitkilere göre daha tutarlı ve bitki için olması gereken optimum değerlere yakın olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractLEDs (Light Emiting Diode) are special doped pn diodes that convert electrical energy into light energy when the DC voltage is applied. One of the many things that allows LEDs to be widely used in almost every area of our life is that they have a different color temperature. The color temperature called CCT (Correlated Color Temperature) is expressed in oK (Kelvin).In this study, wheat (Triticum aestivum L.) and barley (Hordeum vulgare L.) plants were grown under the LED lights with different CCT values (2000, 3000, 6000 oK) in the laboratory environment. Height measurements, weights, chlorophyll, carotene electrolyte leaks and Mg (magnesium) intake from soil were determined for the grown plants. According to the obtained data, it is seen that the measured parameters of the plants growing under the LED light with the cool color temperature (6000 oK) are closer to the optimum values which should be for the plant and more consistent with the plants grown under the other lights.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectElektrik ve Elektronik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectElectrical and Electronics Engineeringen_US
dc.titleFarklı renk sıcaklığına sahip yarıiletken tabanlı aydınlatma sistemlerinin Triticum aestivum L. (buğday) ve Hordeum vulgare L. (arpa) üzerindeki etkileri
dc.title.alternativeThe effects of semiconductor-based lighting systems with different color temperature on Triticum aestivum L. (wheat) and Hordeum vulgare L. (barley)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-31
dc.contributor.departmentElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10185020
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529316
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess