Show simple item record

dc.contributor.advisorOsma, Etem
dc.contributor.authorTürkoğlu, Eda
dc.date.accessioned2021-05-07T11:09:50Z
dc.date.available2021-05-07T11:09:50Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/614617
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda Tıbbi Atık ve Kişisel Bakım Ürünleri‟nin (PPCPs)farklı buğday varyetelerinde antioksidan enzim aktiviteleri üzerindeki etkileri araĢtırılmıştır.Araştırmamızda model organizma olarak üç farklı buğday varyetesi (Ahmetağa, Cemre,Michelangelo) ile günlük hayatta oldukça fazla tüketilen Acetaminophen ve Gemfibrozilolmak üzere iki farklı tıbbı ilaç etken maddesi kullanılmıştır. Buğday yetiştirmeuygulamaları sırasında her varyeteye ait 7 g buğday tohumu ayrı ayrı, perlit ve hayvangübresi ile karıştırılmış 650 g toprağa ekilmiş ve üzeri 100 g toprak ile kapatılmıştır. Dahasonra Acetaminophen ve Gemfibrozil 50 mg, 100 mg ve 250 mg konsantrasyonlarda toprağauygulanarak 15 gün boyunca belirlenen farklı konsantrasyonlarda buğdaylar tarlakapasitesine uygun olarak sulanmıştır. Buğdaylar 15 gün sonunda hasat edilerek, antioksidanenzimlerden katalaz, peroksidaz, süperoksit dismutaz enzim aktivitesi belirlenmiştir. Kontrolörnekleri ile farklı konsantrasyonlarda yetiştirilen örnekler %95 güven aralığında istatistikselolarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, hem Acetaminophen hem de Gemfibrozil uygulanan örneklerde konsantrasyonartışına bağlı olarak biyokimyasal parametrelerde ciddi oranda artış olduğu gözlemlenmiştir.Ayrıca yapılan istatistiksel değerlendirmelerde kontrol örnekleri ve farklı konsantrasyonlarda yetiştirilen buğday varyeteleri arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Genel olarakverilere bakıldığında PPCPs uygulanan üç buğday varyetesinde konsantrasyon artışına bağlıolarak enzim aktivitesinin de arttığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different concentrations of Pharmaceuticals and Personal CareProducts (PPCPs) on antioxidant enzyme activities in different wheat varieties wereinvestigated. In our study, three different wheat varieties (Ahmetağa, Cemre, Michelangelo)were used as model organisms and two different pharmaceuticals substances.Acetaminophen and Gemfibrozil widely consumed in daily life were used. During the wheatgrowing process, 7 g of wheat seeds of each varieties were individually planted on 650 g ofsoil mixed with perlite and animal pest, and covered with 100 g of soil. Acetaminophen andGemfibrozil were then applied to the soil at concentrations of 50 mg, 100 mg and 250 mg,and the wheat was irrigated in accordance with the field capacity at different determinedconcentrations for 15 days. Wheat was harvested after 15 days and catalase, peroxidase,superoxide dismutase enzyme activities were determined from antioxidant enzymes.Samples grown at different concentrations with control samples were evaluated statisticallyat 95% confidence interval. As a result, it was observed that biochemical parameters wereincreased seriously due to increase in concentration in both Acetaminophen and Gemfibroziltreated samples. In addition, statistical evaluations showed significant differences betweencontrol samples and wheat varieties grown at different concentrations. In general, it has beendetermined that enzyme activity increases in parallel with the increase in concentration inthe three PPCPs are applied wheat.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAcetaminophen ve Gemfibrozil`in farklı buğday çeşitlerinde (Triticum aestivum L.) antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of acetaminophen and Gemfibrozil on antioxidant enzyme activites in different wheat varieties (Triticum aestivum L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-31
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10190530
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529338
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess