Zeytinyağı üretiminin Türkiye ekonomisine katkısının arttırılması: Gaziantep yöresinde zeytinyağının üretim ve pazar yapısına yönelik bir araştırma
dc.contributor.advisor | Karaaslan, Ahmet | |
dc.contributor.author | Özkan, Bülent | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:38:23Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:38:23Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2021-02-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/614281 | |
dc.description.abstract | Ill ÖZET Bu araştırma da Türkiye'deki tarım sektörü incelenerek; yıllar itibariyle ülkemizdeki zeytin ve zeytinyağı üretimi, pazarlaması, tüketimi, ticareti gibi parametreler ele alınmaktadır. Zeytinyağının Türkiye ekonomisine katkısının artırılması için; üretimi ile tüketiminin artırılması amaçlanarak gerekli politikalar önerilmiştir. Türkiye de zeytinyağı üretiminde; toprak yapısı, bakım uygulamaları, hasat ve ağaçların yaşlanmasından dolayı verim düşüşü ile kalite düşüşü yaşanmaktadır. Ayrıca ülkemizde kişi başına zeytinyağı tüketimi düşüktür. Bunun artırılması için tüketicilerin bilinçlendirilmesi yollan araştırılarak, gerekli çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Son yıllarda insan sağlığının ön plana çıkması ve tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi zeytinyağı tüketimini artırma eğilimine yöneltmiştir. Böylelikle zeytinyağının pazarda diğer yağlarla rekabet edebilme gücü artmıştır. Bu ürünün Pazar koşullarına bağlı olarak ülke ekonomisine ve insan sağlığına önemli bir katkı sağlaması için gerekli politikaların üretilmesi için çözüm önerileri ortaya konulmuştur. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT İn this research, agricultural area had been investigateal; olive, olive oil production, marketing, consumption, trade and prameter had been investigated. To increase the aid of olive oil production in Turkey economy, an increase an olive oil production and consumption had been aimed and necessary policies had been suggested. İn the olive oil production in Turkey; soil origin, care practice, harvest, trees' oldness, have caused less production and poor quality. Beside this olive oil consumption in Turkey is low. To increase this, the ways and methods how to make consumer conscious of using olive oil had been examined, and suggestions had been settled. İn recent years, the idea of puplich health and, consumers' increasing conscious have caused tendency to use, olive oil. Therefore olive oil has power to compete against the other oils inthe market. Olive oils aid in Turkey economy and puplic health. Some necessary policies and suggestions that solve have been settled. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Zeytinyağı üretiminin Türkiye ekonomisine katkısının arttırılması: Gaziantep yöresinde zeytinyağının üretim ve pazar yapısına yönelik bir araştırma | |
dc.title.alternative | The Increasing of the contribution of olive-oil to the economy of Turkey: A study oriented to the production and marketing of olive-oil | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-02-19 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Export | |
dc.subject.ytm | Import | |
dc.subject.ytm | Agricultural sector | |
dc.subject.ytm | Olive | |
dc.subject.ytm | Olive oil | |
dc.subject.ytm | Marketing | |
dc.subject.ytm | Economic development | |
dc.identifier.yokid | 103910 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 98930 | |
dc.description.pages | 150 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |