Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdilek, Çetin
dc.contributor.authorTaze, Yusuf
dc.date.accessioned2021-05-07T09:27:09Z
dc.date.available2021-05-07T09:27:09Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611946
dc.description.abstractI. Lig'de Oynayan Voleybolcuların Beslenme Alışkanlıkları ile Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2012. Bu çalışmada, I. ligde oynayan voleybolcuların cinsiyet farklılığına göre; beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmamızda kullanılan anket, 2010-2011 sezonunda I. ligde yer alan 56'sı erkek 52'si bayan olmak üzere toplam 108 sporcuya uygulanmıştır. I. Lig'de oynayan voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerini tespit etmeye yönelik iki farklı anket uygulanmıştır. Verilerin düzenlenmesinde MS Excel tablolama paket programı ve istatistik analizler için SPSS 20 istatistik paket programı kullanıldı. Araştırmaya katılan voleybolcuların demoğrafik dağılımlarını belirlemek için yüzde (%) ve frekans (f) analizleri yapılmış olup, voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu ve voleybol oynama yılları arasında önemli bir fark olup olmadığını araştırmak için ?=0.05 anlamlılık düzeyinde yapılan ki kare (Chi- Square ) testi uygulandı. Cinsiyete göre beslenme bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek için de ki kare (Chi- Square ) testi uygulanmıştır.Yapılan çalışma sonucunda; araştırmaya katılan voleybolcuların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarıyla ilgi sorularda Test sonuçlarına göre 1. ligde oynayan voleybolcuların cinsiyetleri bakımından beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı farklılıkların, eğzersiz ve diyet proğramını düzenli uygulama (?²,05 (1) = 4,352; P<0,05) ve karbobhidrat yükleme (?²,05 (1) = 4,031; P<0,05). Beslenme alışkanlıkları ile medeni durumları bakımdan, protein içerikli besinler tüketme (?²,05 (4) = 13,146; P<0,05) ve düzenli kahvaltı yapma (?²,05 (4) = 13,146; P<0,05). Beslenme alışkanlıkları ile eğitim durumları, vitamin ve mineral ihtiyacını dengeli karşılama (?²,05 (3) = 11,606; P<0,05), kalori miktarını ihtiyaç kadar alma (?²,05 (3) = 12,560; P<0,05) protein içerikli besinler tüketme (?²,05 (3) = 11,625; P<0,05) karbonhidrat yükleme (?²,05 (3) = 8,849; P<0,05). Beslenme alışkanlıkları ile gelir durumları bakımdan, karbonhidrat yükleme (?²,05 (4) = 14,703; P<0,05), fast food ürünleri tüketme (?²,05 (4) = 9,687; P<0,05) ihtiyaca göre beslenme (?²,05 (4) = 10,503; P<0,05). Beslenme alışkanlıkları ile voleybol oynama yılları bakımından, son öğünün tatmin edici olması (?²,05 (4) = 10,308; P<0,05), protein içerikli yüksek besinler tüketme (?²,05 (4) = 15,362; P<0,05), düzenli kahvaltı yapma (?²,05 (4) = 13,830; P<0,05) sorularında anlamlı bir farklılık ortaya çıkarken. Voleybolcuların diğer sorulara verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır ( p>0,05).Voleybolcuların cinsiyete göre, beslenme bilgi düzeylerine yönelik sorulara vermiş oldukları cevaplarda ise; besinlerin enerji verme bilgisi (F:4.616; p<0,05), vücutta bulunan su oranları bakımından (F: 8.877; p<0,05), ağırlık çalışmalarında enerji kaynaklarının kullanımı bakımından (F:2.543; p<0,05), egzersiz sırasında su içme bilgi düzeyleri bakımından (F:1.069; p<0,05), oksijen gereksinimi sağlayacak enerji gereksinimini bilgisi bakımından (F: 8.837; p<0,05) kalsiyum içeren besin maderleri bilgisi bakımından ( F: 18.657; p<0,05 ) anlamlı bir farklılık ortaya çıkarken; diğer sorulara verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır(p>0,05).Çalışmamızda elde edilen sonuçlarda, anlamlı farklılıkların bulunmaması, araştırmamıza katılan voleybolcuların aynı düzeyde spor yapan sporcular olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Voleybolcu, beslenme, beslenme düzeyi, beslenme alışkanlığı.
dc.description.abstractThe surveying of nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division. Dumlupınar University of Health Sciences, Master Thesis, Department of Physical Education and Sport,Kütahya 2012.In this study,ıt is aimed aimed to survey gender differences in nutrition habits, the knowledge level of volleyball palayers who play in first league. The questionnaries used in the study is fullfilled to 108 volleyball players, including 56 male and 52 female who played in first division in 2010-2011 season. Two different questionaries are applied to determine nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division.MS Excel spreadsheets, and statistical analysis software package SPSS 20 statistical package was used for the organization of data. Volleyball players participated in the research to determine the demographic distribution of the percent (%) and frequency (f) analyzes were performed, with volleyball eating habits, gender, age, marital status, education level, income status and examine whether there is a significant difference between playing volleyball for the one-way ANOVA test with a significance level of = 0.05 (oneway ANOVA) and t-test was applied. Nutritional information by gender to determine whether there is a significant difference between the levels of the Manova multivariate analysis of variance test was applied.As a result of this study, participated in the research questions of interest in nutrition habits according to gender volleyball regular exercise and diet program, implementation [+ (108) = 2.110, P <0.05], and carbohydrate loading [+ (108) = 2.110, P <0.05. Nutrition habits volleyball players aged care, vitamin and mineral supply [F (4-108) = 5.310, P <0.05], protein-containing food consumption [F (4-108) = 3.058, P <0.05] and regular making breakfast [F (4-108) = 3.569, P <0.05]. Marital status, nutritional habits and ways, to consume foods containing protein [F (2-108) = 3.825, P <0.05] and the regular breakfast [F (2-108) = 3.208, P <0.05]. Feeding habits and education levels, to meet a balanced vitamin and mineral needs [F (3-108) = 4.174, P <0.05], making up the amount of calories needed [F (3-108) = 4.562, P <0.05] , protein-containing food consumption [F (3-108) = 4.182, P <0.05] carbohydrate load [F (3-108) = 3.094, P <0.05]. Nutritional status and income status , carbohydrate loading [F (4-108) = 4.058, P <0.05], and fast food products consumption [F (4-108) = 2.537, P <0.05], according to the needs nutrition [F (4-108) = 2.774, P <0. Nutrition habits in terms of years of playing volleyball with the last meal satisfying [F (4-108) = 2.717, P <0.05], to consume foods high in protein content [F (4-108) = 4.270, P <0.05 ], regular breakfast [F (4-108) = 3.782, P <0.05] significantly different questions emerges. All other significant difference wasn?t found between the answers to the questions. (P> 0.05)05].Levels of nutrition knowledge in terms of gender, knowledge of energy giving nutrients, so (F: 4616, p <0.05). in the body in terms of water rates (F: 8877, p <0.05) weight studies, the use of resources in terms of energy (F: 2543, p <0.05) in terms of knowledge levels of drinking water during exercise (F: 1069, p <0.05 ), oxygen requirement in terms of knowledge of energy requirements that (F: 8837, p <0.05) calcium-containing foods in terms of knowledge of Mader (F: 18 657, p <0.05) questions emerges a significant difference. All other significant difference wasn?t found between the answers to the questions. (P> 0.05)The conclusions from this study, the absence of significant differences, athletes involved in sports may be due to the same level of volleyball players participated in the investigation.Key words: Volleyball, nutrition, nutrition level, nutrition habits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleI.Ligde oynayan voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerinin araştırılması
dc.title.alternativeThe surveying of nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmVolleyball
dc.subject.ytmVolleyball players
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.identifier.yokid432390
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid319225
dc.description.pages218
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess