Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnveren, Alparslan
dc.contributor.authorYilmaz, Taner
dc.date.accessioned2021-05-07T09:26:48Z
dc.date.available2021-05-07T09:26:48Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611862
dc.description.abstractBu çalışma; Tükenme Egzersizi Yaptırılan Ratlara Uygulanan Kurkumin Takviyesinin Antioksidan Parametreler ve Laktat Düzeylerine Etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma 36 adet Wistar Albino cinsi erişkin erkek rat üzerinde kobay araştırma merkezinde gerçekleştirildi. Deney hayvanları eşit sayıda 6 gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu, Grup 2: DMSO verilen grup. Grup 3: Kurkumin Kontrol grubu. Grup 4: Yüzme kontrol grubu. Grup 5: Kurkumin (CUR) verilen ve yüzme egzersizi yaptırılan grup. Grup 6: DMSO verilen ve yüzme egzersizi yaptırılan grup. Tükenme egzersizi, ısıya dayanıklı cam yüzme havuzunda gerçekleştirildi. Yüzme egzersizleri bir defalık akut egzersiz şeklinde yapıldı. Dört hafta süren uygulamaların bitimini takiben alınan kan örneklerinde GSH, SOD, CAT, MDA ve laktat düzeyleri tayin edildi. Araştırma gruplarının serum MDA düzeyleri karşılaştırıldığında, Grup 4 ve 6 en yüksek düzeye sahiptir ve diğer gruplarla aralarında anlamlı bir farklılık vardır, Grup 5'in de aynı şekilde diğer tüm gruplar ile arasında anlamlı bir farklılık vardır. SOD, CAT, GSH düzeyleri incelendiğinde Grup 5 en yüksek düzeye sahiptir ve diğer tüm gruplarla arasında farklılık vardır Grup 6 ve 4'ün SOD ve GSH değerleri ile diğer gruplar ile aralarında anlamlı bir farklılık vardır. SOD değerlerinin Grup 1 ile Grup 3'ün diğer gruplar ile arasında (Grup 4,5,6) anlamlı bir vardır. GSH düzeylerinde Grup 3'ün 2, 4, 5, 6 ile aralarında anlamlı bir farklılık vardır. Kan Laktat düzeyleri incelendiğinde en yüksek değerlerin Grup 4 ve 6'da olduğu, diğer gruplar ile aralarında (Grup 1,2,3,5) anlamlı farklılığın olduğu, Grup 1, 2, ve 3'ün diğer gruplar ile aralarında (Grup 4,5,6) anlamlı farklılığın olduğu, Grup 5'in diğer tüm gruplar ile (Grup 1,2,3,4,6) aralarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (P<0.05).Çalışmanın sonuçları bir arada değerlendirildiğinde, Kurkumin uygulamasının tükenme egzersizi sonucu oluşan MDA düzeylerine karşı antioksidan aktiviteyi artırarak serbest radikal oluşumunu önlediğini ve laktat düzeylerinde baskılanmaya yol açarak yorgunluğu geciktirdiğini göstermektedir. Bu bilgiler ışığında 50 mg/kg/gün dozunda kurkumin (CUR) uygulamasının sporcu sağlığı ve performansı yönünden faydalı olabileceği, yapılabilecek daha ileri insan çalışma sonuçlarına göre özellikle sporcu diyetlerine fizyolojik dozda kurkumin ilavesi yapılabileceği kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractThe present study was conducted in order to investigate the effects of the curcumin supplement applied to the rats given exhaustive exercise on the antioxidant parameters and the lactate levels.The study was carried out on 36 adult male Wistar Albino rats in the center for research on animal subjects. Experimental rats were divided into the following 6 groups having equal numbers of rats. Group 1: The Control group; Group 2: The group to which DMSO is given; Group 3: Curcumin control group; Group 4: Swimming control group; Group 5: The group which was given both curcumin (CUR) and swimming; Group 6: The group which is given both DMSO and swimming. The exhaustive exercises were performed in a swimming pool made of heat-resistant glass. The swimming exercises were performed in the form of one-time acute exercises. Following the completion of the applications, which lasted four weeks, GSH, SOD, CAT, MDA and lactate levels were determined in the blood samples taken from the experimental animals. When the serum MGA levels were compared among the study groups, Groups 4 and 6 were found to have the highest levels and to have significant differences from the other groups. Group 5 was also found to have significant differences from the other groups. When the SOD, CAT and GSH levels were examined, Group 5 was found to have the highest levels of those; and the SOD and GSH levels of the Groups 6 and 4 were found to be significantly different from those of the other groups. The SOD values of Group 1 and Group 3 were found to be significantly different from those of the other groups (Groups 4, 5, 6). The GSH level of the Group 3 was found to be significantly different from the GSH levels of the Groups 2, 4, 5 and 6. When the blood lactate levels were examined, it was found that the highest levels were in Groups 4 and 6; that blood lactate levels of these two groups were significantly different that those of the other groups (Groups 1, 2, 3 and 5); that there were significant differences between the values of Groups 1, 2 and 3 and those of the other groups (Groups 4, 5 and 6); and that there were significant differences between the value of Group 5 and the values of all other groups (Groups 1, 2, 3, 4 and 6) (P<0.05).When considered together, the results of the study suggest that curcumin supplement increases the antioxidant activity against the MDA levels increased as a result of exhaustive exercise, thus hindering the formation of free radicals, and that it delays fatigue by inhibiting the lactate levels. In the light of these results, it has been considered that using curcumin (CUR) with a daily dose of 50 mg/kg/day could be beneficial for the health and performance of athletes, and that, depending on the results of the further studies to be conducted on human subjects, physiologic doses of curcumin might be added especially to the diets of athletes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleTükenme egzersizi yaptırılan ratlara uygulanan kurkumin takviyesinin antioksidan parametreler ve laktat düzeylerine etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of the curcumin supplement applied to the rats given exhaustive exercise on the antioxidant parameters and the lactate levels,
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmExercise
dc.subject.ytmCurcumin
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmLactates
dc.subject.ytmMalondialdehyde
dc.identifier.yokid10115901
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid435519
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess