Show simple item record

dc.contributor.advisorVurdu, Hasan
dc.contributor.authorDoruk, Şemseddin
dc.date.accessioned2021-05-07T09:25:36Z
dc.date.available2021-05-07T09:25:36Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611732
dc.description.abstractİİİ EL SANATLARINDA KULLANILAN A?AÇ EN KESİTLERİNDE MEYDANA GELEN ÇATLAKLARIN ÖNLENMESİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Şemsettin DORUK DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Odunun kuruması esnasında meydana gelen yank ve çatlakları önlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bunun için, Saplı Meşe (Quercus robur), Adi Dişbudak (Fraxhms exelsior L./ Adi Gürgen ( Ccnpitms bettılus L.) ağaç türleri seçilerek dal odunlarından 2x3x1 (cm) boyutlarında deney örnekleri alınmıştır. Bu numuneler, Bulking ( odunsu hücre çeperlerinin genişletilmesi ) mekanizması uyarınca polietilen glikol (PEG)-1000'in %30'luk çözeltisi ile emprenye edilmiştir. Bunun için, örnekler bir hafta süreyle su içerisinde bekletilip su ile doygun hale getirildikten sonra 1, 3, 5 gün sürelerle emprenye çözeltisine batırılmış, bunu takiben kontrol ve deney örnekleri tam kuru hale getirilerek, boyutsal ( radyal ve teğetsel ) ve hacimsel daralma oranlan, emprenye edilen örneklerdeki ağırlık artışı, daralmayı azaltıcı etki ( DAE ) oranlan, örneklerin emprenye sırasmda aldıklan kuru emprenye maddesi ( KEM ) miktarlan belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Boyutsal kararlılık, odunda çatlama, reaksiyon odunu, PEG ile stabilizasyon.
dc.description.abstractIV PREVENTING THE POSSIBLE CRACKS IN CROSS CUT WOOD USED IN HANDICRAFTS Şemsettin DORUK DUMLUPINAR UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 SUMMARY This study has been performed in order to prevent the cracks in wood from occurring in a wood drying process. For this purpose, control and test specmens of Carpimts betulus L., Fraksimis exelsior L. and Quercus rabur in 2x3x1 (cm) dimensions were impregnated with % 30 aqueous solution of PEG- 1000 by simple immersion method. Specimens were left in water for 1 week untel they became saturated. After that, they were applied for l-,3- and 5- days immersion time. Following that, they were oven dried to constant weight at 103 ± 2°C and their weights and thicknesses was again determined. Consequently, shrinkage percents (SP) and antishrink efficiency (ASE) values were calculated from the obtained data..Key Words : PEG Stabilization, Wood Crack, Reaction Wood, Dimensional Stabilization.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.titleEl sanatlarında kullanılan ağaç en kesitlerinde meydana gelen çatlakların önlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCrack
dc.subject.ytmWood
dc.subject.ytmHandicrafts
dc.identifier.yokid50039
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50039
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess