Tavşan kıkırdak doku ve kemik iliği ekstraklarının tavşanlarda kan ve karaciğerdeki toplam protein ile bazı lipid parametrelerine etkileri
dc.contributor.advisor | Bayazıt, Vahdettin | |
dc.contributor.author | Mert, Ramazan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:25:29Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:25:29Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611699 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, tavşan kıkırdak doku ve kemik iliği ekstraktlarının tavşanların kan ve karaciğerlerindeki toplam lipid, toplam kolesterol ve toplam protein konsantrasyonlarına intramuskular etkilerini araştırmak amacı ile dişi tavşan {Lepus capensis) ' lar üzerinde 10'ar günlük aralıklar ile 7 periyotta denenmiştir. Bu araştırmada etkenlerden kıkırdak doku özütü 3 mg/ml - 9 mg/ml ve kemik iliği özütü ise 2.5 mg/ml - 7.5 mg/ml ' lik dozajlarda kullanılmıştır. Denemenin sonunda etken kıkırdak doku özütünün 3 ve 9 mg/ml 'lik dozajları plazmada lipid, kolesterol ve protein seviyesini sırası ile %7.05 - 568.09; 5632.77 - %30. 60 ve 567.71 - 569.21; kemik iliği özütünün 2.5 ve 7.5 mg/ml 'lik dozajları ise aynı parametreleri sırası ile 569.12 - 566.97; %32.74 - %38.45 ve 5611.65 - %13. 53 oranlarında arttırmıştır (P<0.05 ve P<0.01). Diğer taraftan deneme gruplarının karaciğerlerindeki lipid, kolesterol ve protein seviyeleri 3 ve 9 mg/ mi 'lik kıkırdak doku özütünün etkisinde sırası ile %3.56 - 56137.36; %4. 78 - 5613.85 ve %77. 06 - 56123.60; 2.5 ve 7.5 mg/ mi 'lik kemik iliği özütünün etkisinde ise 566.83 - 56163.16; %6. 29 - 5&24. 30 ve 5656.25 - %99.42'lik bir artış göstermiştir (P<0.05 ve P<0.01). Denemenin sonunda hiperproteinemi, hiperlipidemi ve hiperkolesterolemi elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Kıkırdak doku özütü. Kemik iliği özütü. Protein, Lipid ve Kolesterol. | |
dc.description.abstract | This study was carried out on male rabbits {L&pus capensis) with ten-day intervals and seven period durations to research the intramuscular effects of the rabbit carti lage tissue and bone marrow extracts on the concentrations of the total lipid, total cholesterol and total protein in the blood and liver. In this investigation. 3 mg/ml - 9 mg/ml cartilage tissue extract and 2,5 mg/ml - 7.5 mg/ml dosages of bone marrow extract were used. At the end of experiment, the dosages of 3 mg/ml and 9 mg/ml of cartilage tissue extract have protein, lipid and cholesterol effector levels in plasma increased respectively rates of 967.05 - 968.09; %32.77 - 9630.60 and %7. 71 - %9. 21 ; and dosages of 2.5 mg/ml and 7.5 mg/ml of effector bone marrow extracts some parameters respectively %9.12 - 966.97; %32.74 - 9638.45 and %11.65 and 9613.53 (P<0.05 and P<0.01). On the other hand, protein, lipid and cholesterol levels in experimental groups recorded an increasing respectively 963.56 - 96137.36; %4.78 - 9613.85 and %77, 06 - 96123.60 in effect of 3 mg/ml and 9 mg/ml cartilage tissue extract and respectively 966.83 - 96163.16; 966.29 - 9624.30 and %56. 25 - 9699.42 in effect of 2.5 mg/ml and 7.5 mg/ml bone marrow extracts (P<0.05 and P<0.01). At the end of experiments, hyperpro- teinemic, hyperlipidemic and hypercholesterolemia effects of bone marrow and cartilage tissue extract have been found.Key Words: Cartilage tissue extract. Bone marrow extract. Protein, Lipid and Cholesterol. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Tavşan kıkırdak doku ve kemik iliği ekstraklarının tavşanlarda kan ve karaciğerdeki toplam protein ile bazı lipid parametrelerine etkileri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Extract | |
dc.subject.ytm | Cartilage | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Rabbits | |
dc.subject.ytm | Bone marrow | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Blood | |
dc.identifier.yokid | 50053 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 50053 | |
dc.description.pages | 77 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |