Juglon`un kavun fidelerinde protein ve enzim parametreleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Kocaçalışkan, İsmail | |
dc.contributor.author | Turan, Emel | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T09:24:49Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T09:24:49Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/611433 | |
dc.description.abstract | IV JUGLON'UN KAVUN FİDELERİNDE PROTEİN VE ENZİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ Emel TURAN Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN ÖZET Bu çalışmada juglon'un kavun (Cucumis melo ev kış kavunu) fidelerinde kök ve gövde büyümesi ile protein miktarı ve polifenol oksidaz enzim aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Juglon 1 mM konsantrasyonunda testalı ve testasız olmak üzere iki grup tohum üzerinde ve farklı sürelerde uygulanmıştır. Sonuç olarak, juglon testalı tohumlarda O.günde (tohumlara) uygulanırsa fide büyümesini, protein miktarını ve katekol oksidaz aktivitesini artırdığı buna karşın çimlenme sonrası safhalarda (fidelere) uygulandığında ise juglon büyümeyi engelleyici etki göstermiş fakat protein miktarı ile katekol oksidaz aktivitesini azaltmıştır. Dopa oksidaz aktivitesi bütün juglon uygulamalarında artmıştır. Diğer taraftan juglon testasız tohumlara O.günde uygulandığında ise fide uzamasını engellerken fidelerde taze ve kuru ağırlık artışına sebep olmuştur. Yapılan elektroforetik analizlerde juglon uygulanan fidelerin protein ve izoenzim bandlarında kontrole göre bazı küçük farklar görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Dopa Oksidaz, Elektroforez, Fide Büyümesi, Juglon, Katekol Oksidaz, Kavun, Protein. | |
dc.description.abstract | EFFECT OF JUGLONE ON PROTEIN AND ENZYME PARAMETERS FN MUSKMELON SEEDLINGS Emel TURAN Department of Biology, M.S. Thesis,2003 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ismail KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this study, the effects of juglone on root and shoot growth of the muskmelon (Cucumis melo ev kış kavunu) seedlings at the same time their protein content and polyphenol oxidase enzyme activities were researched. Juglone has been applied on both intact seeds and coatless seeds at different durations, as ImM concentration. As conclusion, if juglone applied on intact seeds at the pregerminative stage (i.e on seeds) then it increased seedling growth protein content and catechol oxidase activity. In contrary, juglone if applied at postgerminative stages (i.e on seedlings) then it showed inhibitive effect on seedling growth but increased protein content and catechol oxidase activity. Dopa oxidase activity was increased by all the juglone applications. On the other hand, pregerminative treatment of the coatless seeds with juglone inhibited seedling elongation but it caused to increase in fress and dry weights of the seedlings. In electrophoretic analyses, protein and isoenzyme band patterns of the juglone treated seedlings were found to show some small differences with respect to control seedlings. Key words: Catechol Oxidase, Dopa Oxidase, Electrophoresis, Juglone, Muskmelon, Protein, Seedling Growth. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Juglon`un kavun fidelerinde protein ve enzim parametreleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of juglone on protein and enzyme parameters in muskmelon seedlings | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Seedling growth | |
dc.subject.ytm | Juglone | |
dc.subject.ytm | Melon | |
dc.identifier.yokid | 139654 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 134840 | |
dc.description.pages | 30 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |